(A cikk a ferencvaros.hu-n jelent meg 2015. november 20-án.)

November 20-án, a Gyermekek Jogainak Világnapján megnyílt Ferencvárosban a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, melyet dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára adott át a Haller utca 52-ben.

A teljesen felújított, vidám, színes, csocsóasztallal és sok más izgalmas, a gyerekek és fiatalok érdeklődését felkeltő berendezéssel felszerelt ifjúsági iroda a korábban az Ecseri úti metró aluljáróban található "Alul-járó" Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodából alakult, ami így végre felkerült a felszínre, egy világos és tágas helyiségbe, ami egyben a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat új székhelyéül is szolgál.


Az ünnepi esemény kezdetén a Lónyay utcai Református Gimnázium diákjai adtak elő népdalcsokrot, majd Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mondott köszöntőt, aki egy személyes történettel kezdte beszédét:

"Ma reggel, a gyermeki jogok világnapján, ahogy sétáltunk be az iskolába a kislányommal, ő azt kérdezte, hogy akkor ez most mit jelent, mihez is van neki joga. És ez egy nagyon jó kérdés, mert nem biztos, hogy ugyanazt gondolja erről egy 7 éves, vagy egy 9 éves, vagy egy 12 éves, vagy egy 15 éves, meg ugyanazt gondolja az ő anyukája, apukája, vagy a felnőtt társadalom. Van-e joga a zsebpénzhez, van-e joga ahhoz, hogy ne mutassa meg otthon az ellenőrzőjét, vagy van-e joga ahhoz, hogy úgy töltse a délutánját és a szabadidejét, ahogy ő szeretné. Úgyhogy a gyerekjogoknak a kérdése bizony nagyon összetett dolog. Nekünk az a dolgunk - egyrészt a felnőtt társadalomnak, másrészt nekünk kormányzati oldalról -, hogy úgy védjük, óvjuk ezeket a gyerekjogokat, hogy közben a gyermekek érdekeit tartsuk mindenekelőtt szem előtt; hogy a gyerekjogok valóban arról szóljanak, amik. És véleményem szerint a gyereknek a legfőbb joga az, hogy gyerek lehessen. Egy fiatalnak a legfőbb joga az, hogy fiatal lehessen, és hagyjuk meg őt fiatalnak lenni, hagyjuk meg a gyermeket gyermeknek lenni, úgy, hogy ő közben biztonságban is lehessen, és közben adjuk meg azért a szülőknek is azt a biztonságérzetet, hogy amikor elengedik reggel otthonról a gyermekeiket, akkor tudják azt, hogy ők egész nap valahol jó helyen lesznek biztonságban.

Különösen örömteli és nagyon ritka pillanat, amikor olyan helyre hívják a kormányzat képviselőjét, ahol nem azért van jelen, mert kormányzati források kellettek ahhoz, hogy valamit létrehozzon egy adott önkormányzat, hanem csak azért, mert szeretnénk együtt ünnepelni, hisz ezt a kezdeményezést saját forrásokból, saját erőből valósította meg Ferencváros, ami egy külön értéket is ad ennek. Hisz ez azt jelzi, hogy az itt élők, az itt dolgozók, az itt felelős pozíciókban lévők fontosnak tartják azt, hogy a fiataloknak ne csak szavakban, hanem tettekben is adjanak valamit, és fizikailag is biztosítsanak számukra egy olyan helyiséget, egy olyan helyet, ahol jól érezhetik magukat, és ahol nem csak jól érzik magukat, hanem valóban tartalmasan tudják az idejüket tölteni.

Véleményem szerint maga a H52 név is egy nagyon jó, nagyon találó név. Néha már nem is tudjuk a nevekről, hogy honnan indultak. Mi most még tudjuk, hogy miért hívják ezt a központot H52-nek, de én azt szeretném, és azt kívánom a ferencvárosi fiataloknak, hogy nevezzék akár H52-nek, vagy hívják akárhogy, de jöjjenek ide gyakran, és tudják azt, hogy itt biztonságban is vannak és jól is érezhetik magukat; itt érvényesülhetnek azok a jogaik, hogy meg tud maradni az önállóságuk, az autonómiájuk, és egyúttal van egy olyan keret, amit ehhez biztosít az önkormányzat és az itt dolgozók.

A ferencvárosi ifjúságnak közel 30%-a itt a szűk környéken jár iskolába, és azt hiszem, hogy nagyon fontos dolog, hogy amikor 4 órakor véget ér az iskola, akkor onnan hova mennek a fiatalok abban az időszakban, amíg esetleg a szülők még dolgoznak. S ez a szülőknek is fontos, hogy a gyermekét biztonságban tudhatja, s milyen jó az, hogy ha valaki közösségben tud lenni.


Azt kívánom a fiataloknak, hogy amilyen vidám volt ez a mostani indítás és énekszó töltötte meg ezt a helyiséget, ez később is egy zajos, zsivajjal teli helyiség, közösségi tér tudjon lenni, ahol egyébként adott esetben el is lehet mélyülni, és tényleg értékes információkhoz lehet hozzájutni.

A kormányzat ifjúságpolitikájával kapcsolatban azt szeretném kihangsúlyozni a fiataloknak, hogy az őket érdeklő kérdésekkel (hol fog tovább tanulni, hol tölti a szabadidejét; milyen jövőképe van) tudjanak bizalommal fordulni a saját környezetükben is ezekhez a közösségekhez, a saját ifjúsági vezetőikhez, a civil szervezetekhez, de az önkormányzathoz is, és van egy kormányzati intézményrendszer is, ahol szintén kapnak választ ezekre a kérdésekre: az Új Nemzedék Központ irodáit az ország 20 különböző pontján éppen úgy alakítjuk most át, hogy ezek a kontakt pontok valódi közösségi térré is váljanak, és ott a fiatalok ne csak információkat kapjanak, hanem jól is érezzék magukat."

Az államtitkár asszony ezen felül felhívta rá a figyelmet, hogy: "most fogjuk kiírni egy, a Gyermek és Ifjúsági Alap 20 millió forintot meghaladó értékű pályázatát, ami kifejezetten az ifjúsági civil szervezeteknek szól, és emellett decemberben fog indulni egy ennél is nagyobb volumenű pályázat, egymilliárd forintos keretösszeggel "Két közös élmény program" néven, a már működő ifjúsági közösségek megerősítésére.

Azt kívánom mindenkinek, aki az elkövetkező időszakban ide fog járni, hogy lakják be ezt a teret, legyen tényleg élettel teli mindig, hogy ha erre járunk és benézünk, akkor azt lássuk, hogy ez valóban egy olyan tér, ahol az érzi rosszul magát adott esetben, aki nem fiatal, és ő érzi úgy, hogy neki nincs itt a helye. Használják egészséggel, és köszönjük szépen ezt a remek kezdeményezést a ferencvárosiaknak."

Novák Katalin után dr. Bácskai János mondott köszöntőt. Ferencváros polgármestere örömét fejezte ki, hogy "többségében olyanok vannak, akiket nem rendeltünk ide, hanem maguktól jöttek, mert már most is szeretnek itt lenni" - mondta, majd egy vallomással folytatta.

"A H52 számomra, vegyész számára a legszebben hangzó név, hiszen sokan hihetik azt, hogy ez egy vegyületnek a képlete. De gondolhatjuk azt, hogy ez egy jó képlet, vagy egy jó terméknek, egy jó szolgáltatásnak, egy jó helynek lesz a képlete. Ahogy államtitkár asszony is elmondta, egy olyan hely lesz, ahova szívesen jönnek majd azok a fiatalok, akik délután 4 óra után iskolai és egyéb elfoglaltság híján talán nem tudnak olyan helyre menni, ahol jól éreznék magukat. Mert adott esetben olyanok a családi körülményeik, olyan élethelyzetben vannak, hogy más elfoglaltságot választanának az idő múlattatására, máshogy kívánnak mulatni; és abban, hogy ez az idő-múlatás, az elfoglaltságaink - munkaidő, iskolaidő - után hasznos lehessen, ez a hely szolgálhat segítségül.

Államtitkár asszony említette - és ez nagyon kedves dolog - hogy önkormányzatunkat illeti a dícséret az iroda kialakításáért, és valóban, ez tipikusan egy olyan munka volt, amit az önként vállalt feladatok közé sorol a törvénykezés; és Ferencvárosnak erre is kell, hogy legyen pénze. Az iroda 15 millió forintba került, és az itt elérhető szolgáltatások további milliókba kerülnek, dehát mi ez a pénz ahhoz képest, amilyen eredményt ez szolgálni fog?" - tette fel a költői kérdést Ferencváros polgármestere.

"Nagyon hálásak vagyunk a civil szervezeteknek, az egyházaknak, és minden olyan résztvevőnek, akik azoknak a fiataloknak az életét próbálják megkönnyíteni, akik nehezebb sorsúak, vagy nehéz élethelyzetbe kerültek."

Dr. Bácskai János megemlítette a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatot, mint "azok a fiatalok, akik tudatosan vállalták a korosztályuk közéleti szerepvállalását, és részt vesznek a mi felnőttek világában való döntéshozatalában. Ők azok, akik talán könnyebben veszik, és talán el is viselik a hivatalosságot, és ők azok, akik talán a híd szerepét fogják majd betölteni a korosztályok közti kapcsolatok alakításában." Majd köszönetet mondott azoknak az önkormányzati kollégáknak, akik az elmúlt 30 évben ezen a területen dolgoztak, név szerint is megemlítve Gedeon Andort, a FESZGYI igazgatóját - aki Ferencváros Humanitas díjának átvétele előtt két nappal fővárosi Zalabai Gábor díjat kapott -, valamint Gencsev Plámennét, a József Attila Általános Iskola igazgató asszonyát.

Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere elmondta: szimbolikusnak tartja, hogy a szó igazi értelmében is sikerült egy szinttel feljebb jutnia Ferencvárosnak az új Ifjúsági és Közösségi tér megvalósulásával. Az eddigi aluljáró szintről, egy földszinti, tágasabb és világos helyszínre tudott költözni ez a kiemelten fontos feladatokat ellátó iroda és közösségi tér.


Ferencváros polgármestere után Urbán Szabó Sándor, a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tagja, az ifjúsági polgármester beszélt a megjelentekhez:
"Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit. Eljött ez a nap is, sikerült átadnunk a H52 ifjúsági iroda és közösségi teret. Személy szerint és mind a 47 képviselőtársam a FEGYIÖK-ben nagyon izgatottan várta már, hogy át tudjuk adni, és igénybe tudjuk venni. Lényegét tekintve nekünk az a célunk Ferencvároson belül, hogy egy olyan ifjúsági társadalmat próbáljunk meg az Önkormányzattal együtt karöltve létrehozni, ami kicsit kilép a kibervilágból. A facebook, számítógépek állandó világából.

Azok a programok, amiket közösen csinálunk a H52-vel, ezt próbálják tükrözni, hogy minél jobban kimozduljanak a diáktársaink. Szeretném megköszönni Ferencváros Önkormányzatának és a H52-nek, hogy itt tudunk majd ülésezni, a nagy helyszín miatt kényelmesebben elférünk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak."

A megnyitó végén a jelenlévők zöld-fehér lufikra kötött cetlikre írták fel kívánságaikat, melyet aztán az iroda előtti utcán engedtek szélnek.

* * *

A megnyitóról készült hivatalos képek Flickr-albuma

2015.11.20. H52 Ifjúsági és Közösségi Tér megnyitó

* * *

Színes, vidám, fiatalos - megnyílt a H52 ifjúsági Iroda

A 9.tv Heti Hírek műsorának adása. Az ifjúsági iroda megnyitójáról szóló összefoglaló 4:32-nél kezdődik.