A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
II. évfolyam 3. szám (2017. március 24.)
 
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 10. számával jelentkezünk. A hírlevélben a programajánlóinkon kívül szokás szerint az Iroda elmúlt egy hónapjának történéseivel és aktualitásokkal foglalkozunk.
 
 
 
 
Iskolai prevenciós foglalkozások a H52 szervezésében
 
Irodánk az őszi félév végén több iskolát is megkeresett, hogy amennyiben a tanári kar részéről van rá igény, szívesen tartanánk az osztályoknak különböző témákban foglalkozásokat. Márciusban több iskola tanára is jelentkezett, hogy szívesen látna minket az órákon. Ebben a hónapban a Kosztolányi Dezső Általános Iskola és a József Attila Általános Iskola hatodik, hetedik és nyolcadik osztályosait látogattuk meg kétheti rendszerességgel. Az órákon interaktív, beszélgetős formában dolgoztunk fel olyan témákat, mint az iskolai hiányzás és következményeik, iskolai és iskolán kívüli zaklatás, erőszak, vagy a függőségek. A gyerekek nyitottan álltak a témákhoz, és minden alkalommal egy jó hangulatú, nyitott és tartalmas beszélgetés kerekedett a látogatásunkból. Reményeink szerint az ilyen jellegű megkeresések a tanárok részéről egyre gyakoribbá fognak válni, mely hozzájárulhat a H52 és a környező iskolák közötti szorosabb kapcsolathoz.

[Prevenciós iskolai foglalkozás fotó]
 
 
 
 
Színészmesterség és költészettani workshop
 
Márciustól újabb programlehetőséggel bővült az Ifjúsági Iroda palettája. Horváth Kristóf, művész nevén Színész Bob csatlakozott csapatunkhoz, aki egyrészt a magyar slam poetry egyik legismertebb alakja, másrészt pedig drámapedagógus. A foglalkozásokon drámapedagógiai módszereket alkalmazva a részvevők megismerkednek az improvizatív vagy kreatív dráma gyakorlásának módszertanával. Ennek a módszernek fontos alkotóelemei a pszichológia, a gyermeklélektan, a játékpszichológia, a szociálpszichológia, a kommunikációelmélet, és a művészetpszichológia. Egy drámai szituációbeli cselekvés eljátszásával, a cselekvések hátterének, az érzelmi indítékok átélésével, a szereplőkkel való azonosulással a gyermek az érzelmi-művészi megértés magasiskoláját járja ki, miközben páratlan megjelenítési készségét érvényesíti.

A foglalkozások keddenként 16:30-kor kezdődnek.

Bővebben Színész Bobról itt: https://www.youtube.com/watch?v=DEETl_p7jGM

[Színész Bob]
 
 
 
 
Látogatás a Köztes Átmenetek kiállításon
 
Március 22-én néhány fiatallal ellátogattunk a Köztes Átmenetek elnevezésű interaktív prevenciós kiállításra a Köki Terminálba. A kiállítás témája a drogok, a különböző tudatmódosító szerek és a függőség különböző tényezőit járja körül szobáról szobára. A tárlatvezetés célja, hogy szakember segítségével egy részletekbe menő beszélgetés során a látogatók a lehető legtöbb információhoz jussanak hozzá, és később ezek birtokában tudjanak döntést hozni.

A kiállítás május 6-ig tekinthető meg. További részletek: http://koztesatmenetek.hu.

[Köztes Átmenetek kiállítás logó]
 
 
 
 
Szerhasználattal kapcsolatos felvilágosító minikiállításunk
 
[Fotó a H52-beli minikiállításról] Az Emberbarát Alapítvány "Prevenciós programok szerfogyasztással érintett családok részére" projektjéhez kapcsolódóan az alapítvány tájékoztató anyagai kiállításra kerültek az Ifjúsági Iroda Közösségi terében. A poszterek felvilágosítást nyújtanak a szerhasználat mentális, fizikai, jogi, szociális következményeiről, illetve alternatívákat kínálnak a felépülésre.
 
 
 
 
Ferencváros-Újpest rangadó, avagy a H52 Ifjúsági Iroda és az újpesti Rózsa utcai Ifjúsági Iroda barátságos labdarúgó mérkőzése
 
2017. március 2-án az FMK sportcsarnokában a két Ifjúsági Iroda fiataljai a magyar labdarúgás egyik legrégibb és a legnagyobb figyelem övezte rangadójának a mintájára mutatták meg tudásukat. A fiatalok a "A gyűlölet nem pálya" szlogen jegyében játszották le a körmérkőzéseket, és a nap végén a zöld-fehérek járhatták el az örömtáncot.

[Fotó az meccsről]
 
 
 
 
Újra Dzsembuli a FEGYIÖK szervezésében!
 
[FEGYIÖK Dzsembuli plakát] Mi az a Dzsembuli?
Röplabda- és pingpongverseny, a szünetekben pedig hennázás, szendvicsezés és gofrizás. Mindez a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) most már hagyományosnak mondható tavaszi-őszi programja. A korábbi versenyekkel kapcsolatban érdemes szétnézni a FEGYIÖK honlapján. A H52 ezúttal saját csapattal nevezett a versenyre.
Mikor lesz?
2017. március 24-én, pénteken, 17-22 óráig
Hol?
A Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola épületében. Cím: 1096 Budapest, Vendel u. 3.
 
 
 
 
Szimbólum csoportunk következő állomásai
 
[Szimbólum csoport fotó] Ahogy az előző hírlevélben írtuk, folytatódik a „Szimbólum csoport” a H52-ben. A foglalkozásokat havi két alkalommal, minden második szerda délután 16-18 óra között tartjuk. A foglalkozássorozat nem zárt csoportra szerveződik, bármelyik alkalommal be lehet kapcsolódni, ill. lehetséges alkalmanként részt venni. A szimbólumterápiás foglalkozás célja önismeret- és személyiségfejlesztés az ősi szimbólumok saját élményű, kreatív megjelenítésével. Elsősorban 14-18 év közötti fiatalokat várunk. A kézügyesség nem feltétel.

Az áprilisi alkalmak:
Április 5.: a VILÁGTOJÁS szimbóluma. A program: húsvéti tojásdíszítés.
Április 19.: a NAP szimbóluma. A program: örökNAPtár készítése.
A program részletes ismertetője itt olvasható.
 
 
 
 
József Attila mindenkiNET 2017. online videópályázat
 
[József Attila portré] A hó végéig még be lehet nevezni Ferencváros Önkormányzatának online videópályázatára! A pályázatra olyan anyagokat várnak, amelyekben elhangzik József Attila valamelyik költeménye: ez lehet egy teljes vers, lehet részlet, lehet szavalat vagy megzenésített változat. Az előadók száma nincs korlátozva, csupán annyi, hogy a vers szövegének változtatás nélkül kell elhangoznia.

A rögzítés történhet professzionális módon, de akár egy mobiltelefonnal is. Nem a képi minőség, hanem a kreativitás és az előadásmód a mérvadó. A pályamunkák leadási határideje: március 31. A nyertesek értékes jutalmakat kaphatnak (táblagép, okostelefon).

A pályázati kiírás a letölthető .doc fájlban illetve a pályázat honlapján olvasható: http://www.jozsefattilamindenkinet.hu/.
 
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
[Kreativ hétfő plakát] A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.

A fiatalok hétfőnként 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából. Keddenként a 16 órakor kezdődő gyerekteam után 16:30-tól játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob. Szerdánként 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve filmes szakkörön vagy szimbólum csoporton vehetnek részt a fiatalok.

A csütörtök délutáni sportolási lehetőséghez a Ferencvárosi Művelődési Központ továbbra is biztosítja nekünk a tornatermet. A 15 órakor kezdődő sportfoglalkozásokba bárki szabadon bekapcsolódhat, ez ügyben Bázsa-Mosó Lászlót kell keresni. Szintén csütörtök délután 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János alias Branyó.

[Filmes workshop plakát] Pénteken 14 órától filmes workshopon vehetnek részt a hozzánk betérők szakértő amatőr filmesek közreműködésével. 16 órától pedig az irodába rendszeresen bejáró fiatalok saját szervezésű zenés délutánja zárja a hetet.

Egyéb szolgáltatásaink:

Szerdán 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.)

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Tóth Csabával kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás