A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
II. évfolyam 4. szám (2017. április 27.)
 
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 11. számával jelentkezünk. A hírlevélben a programajánlóinkon kívül szokás szerint az Iroda elmúlt egy hónapjának történéseivel és aktualitásokkal foglalkozunk.
 
 
 
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér fiataljai a kerületi Dzsembulin
 
A Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) sportestet szervezett március 24-én a Közgazdasági Politechnikum és Alternatív Gimnáziumban. Ferencvárosból kilenc csapat jelentkezett a már évek óta megrendezett tornára. A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér csapata megnyerte a röplabdabajnokságot, a pingpongversenyen pedig az első hat helyen az ide járó tehetséges fiatalok végeztek!

[Dzsembuli fotó]
[Dzsembuli fotó]
A ferencvaros.hu cikke a Dzsembuliról itt olvasható.
 
 
 
 
A H52 a magyar költészet napján
 
Irodánk idén több fronton is kivette részét a magyar költészet napjával kapcsolatos eseményekből. A József Attila MindenkiNET című pályázatra egyrészt az egyik hozzánk járó fiatal, Oláh Ádám készült egy videóval a filmes szakkörünk keretében, másrészt a Gát utcai srácok formáció Színész Bobbal (a keddi drámapedagógiai, slam poetry klubunk csoportvezetőjével) kiegészülve zenésítette meg József Attila Tiszta szívvel című versét. Bár a pályamunkák nem lettek díjazottak, elkészítésük nagy izgalmak közepette zajlott, sok ötleteléssel és gyakorlással.

A pályamunkák megtekinthetők a YouTube-on:

[Oláh Ádám pályamunkája a YouTube-on]
[A Gát utcai srácok pályamunkája a YouTube-on]
Április 11-én a József Attila Emlékhelyen nagyszabású rendezvény várta a kerületi iskolák diákjait és az érdeklődőket. A tanulók egy vetélkedőn keresztül mérettek meg, melyet a FEGYIÖK szervezett. A vetélkedő a kerület több pontján zajlott, melyek közül az utolsó állomás az Emlékhely volt, ahol az eredményhirdetésig több lehetőséggel foglalhatták le magukat a vetélkedő résztvevői. Az eredményhirdetés után a kerület megemlékezett József Attiláról, beszédek és verses valamint zenés számok váltották egymást. A H52 az Emlékhely műsorának és a vetélkedő lebonyolításának szervezéséből is kivette a részét, munkatársaink és fiataljaink segítettek, amiben tudtak.

[Költészet napja a József Attila Emlékhelyen]
A ferencvaros.hu költészet napi programról szóló részletes cikke itt olvasható.
 
 
 
 
Visegrádi bobozás és látogatás a szigetmonostori kecskefarmon
 
Április 22-én, szombaton az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány és a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér közös szervezésében az irodába rendszeresen bejáró és jó tanulmányi eredményekkel rendelkező fiataloknak egy egész napos kirándulást szerveztünk. A gyermekek kipróbálhatták a visegrádi Nagyvillám-kilátó mellett található két bobpályát, majd belekóstolhattak a vidéki életbe, annak szépségeibe és egy családi gazdálkodás állattartásába. A programot az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány finanszírozta.

[Szigetmonostori kecskefarm fotó]
[Szigetmonostori kecskefarm fotó 2]
 
 
 
 
LEGO robotprogramozó bemutató
 
[Fotó a H52-beli robotprogramozó bemutatóról] Április 3-án Gerstenkorn Barnabás, a Gyerekakadémia robotprogramozó szakembere bemutatta az Irodában a LEGO programrobotika szépségeit. A programkörnyezet használatával a programozásoktatás és az algoritmikus gondolkodás egy új fejlesztőeszköze jelent meg, amely forradalmasítja a programozásról eddig szerzett tapasztalatainkat, olyanok számára is elérhetővé téve a programozást, robotikát, akik eddig motivációjuk vagy lehetőségeik hiányában a területen kívül maradtak. A cél az volt, hogy mindenki számára előképzettség nélkül elérhető legyen a tudás megszerzése. A gyermekek oktatását a LEGO MINDSTORM EV3 robotok segítségével mutatta be, így a fiatalok játékos keretek között kerültek e képességek birtokába.
 
 
 
 
Húsvétváró szünidei játszóház az FMK-ban, a FEGYIÖK szervezésében
 
Április 13-ra karneváli hangulatú húsvéti játszóházat szervezett a FEGYIÖK az FMK-ba. A játszóház keretén belül jókedvű foglalkozásokra várták az érdeklődő gyerekeket. A kézműves foglalkozás, táncház és állatsimogató mellett húsvéti tojás- és arcfestés, ajándékkészítés és ünnepi mondókák megtanulása alkotta a programot.

[Fotó az eseményről]
 
 
 
 
Néhány összesített adat a 2016-os működésünkről
 
Elkészült a FESZGYI Család- és Gyermekjóléti Központ 2016-os évről szóló részletes beszámolója, melyben külön fejezet foglalkozik Irodánk működésével, működési statisztikáival. A számokból kiderül, hogy a tavalyi év során több mint 8000 megkeresésünk volt, ezek több mint kétharmada a 18 éven aluli korosztályból került ki. Nagyon látogatottak voltak a különböző csoportjaink (1934 megkeresés), illetve a korrepetálások is teljes kihasználtsággal folytak. Több száz fiatalt értünk el a kerület iskoláiból (294 elérés) az ott tartott óráinknak köszönhetően illetve a kitelepülések alkalmával. Az itt elért gyerekek közül többen rendszeresen visszajáró ügyfeleink lettek, az új megkereséseink (416 új fiatal) 90 százaléka önkéntesen zajlik. Jellemzően a korrepetálásra és a mentálhigiénés tanácsadásra érkeznek hozzánk irányított gyerekek. A FEGYIÖK (Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat) ülésein részvevő fiatalok is rendszeres látogatói az irodának.
 
 
 
 
Kreativitáskutatás
 
Április 3-án vendégünk volt Filep Anita kutatási asszisztens, aki a hozzánk járó 12 éven felüli gyerekeket egy kreativitásuk kimutatására alkalmas teszttel kereste meg. A kutatás az MTA és pszichológus-fizikus kutatók együttműködésével jött létre. A játékos teszt elvégzésére munkatársunkon túl hét fiatal vállalkozott. Ketten közülük felajánlották, hogy segítenek iskoláikba is eljuttatni a tesztet. A kutatás egyik központi témája az a tapasztalat, mely szerint a hátrányos helyzetű gyerekek több esetben kreatívabb teljesítményt tudnak nyújtani kortársaiknál. A konkrét eredmény 1500 fős kutatási minta feldolgozása után lesz kimutatható, jelenleg ennek kb. egynegyedénél tartanak. Amennyiben a kutatás felkeltette érdeklődését és van lehetősége a környezetében lévő gyerekek bevonására, hívja Filep Anitát a következő telefonszámon: +3620-373-6196.
 
 
 
 
Programajánló: Számháború!
 
Csapatversenyt szerveztünk április 28-ra Újpest és Ferencváros fiataljainak. Az esemény során a két csapat játékos formában mérheti össze ügyességét. Kiváló alkalom ez a kikapcsolódásra, új barátságok kialakítására és a stratégiai készségek fejlesztésére!

Részletek a plakáton.
[Számháború plakát]
 
 
 
 
Programajánló: Fogadj Örökbe egy Parkot! Tegyünk együtt környezetünkért!
 
2017. május 17-én a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér és a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) közös szervezésében és több kerületi iskola bevonásával megtisztítjuk a Haller Parkot!

Mindannyiunk felelőssége, hogy milyen környezetben élünk ma, és milyen környezetet örökölnek tőlünk az utódaink. Örömmel fogadjuk intézmények, civil szervezetek, lakóközösségek, baráti társaságok, családok csatlakozását is az akcióhoz! Az önkormányzat biztosítja a szemétgyűjtéshez szükséges szemétgyűjtő zsákokat, a gyűjtéshez szükséges konténert, valamint gondoskodik az összegyűjtött szemét elszállításáról is. A park takarítását a Ferencvárosi Önkormányzat, a FESZOFE Nonprofit Kft. és a FESZGYI támogatja.

[Számháború plakát] (A kép forrása: Wikipedia)
 
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
[Kreativ hétfő plakát] A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.

A fiatalok hétfőnként 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából. Keddenként a 16 órakor kezdődő gyerekteam után 16:30-tól játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob. Szerdánként 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve filmes szakkörön vagy szimbólum csoporton vehetnek részt a fiatalok.

A csütörtök délutáni sportolási lehetőséghez a Ferencvárosi Művelődési Központ továbbra is biztosítja nekünk a tornatermet. A 15 órakor kezdődő sportfoglalkozásokba bárki szabadon bekapcsolódhat, ez ügyben Bázsa-Mosó Lászlót kell keresni. Szintén csütörtök délután 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János alias Branyó.

[Filmes workshop plakát] Pénteken 14 órától filmes workshopon vehetnek részt a hozzánk betérők szakértő amatőr filmesek közreműködésével. 16 órától pedig az irodába rendszeresen bejáró fiatalok saját szervezésű zenés délutánja zárja a hetet.

Egyéb szolgáltatásaink:

Szerdán 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.)

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Tóth Csabával kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás