A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
II. évfolyam 5. szám (2017. május 25.)
 
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 12. számával jelentkezünk. A hírlevélben a programajánlóinkon és az aktualitásokon kívül szokás szerint az Iroda elmúlt egy hónapjának történéseit foglaljuk össze röviden.
 
 
 
 
BABA–MAMA kézműves foglalkozás héfőnként a H52-ben
 
[Baba-mama kézműves foglalkozás] Baba–mama kézműves foglalkozásra várjuk hétfőnként 14.00 – 15.00 között az ölbe való (óvodásnál kisebb) gyerekeket, anyukájukkal együtt. A program első felében rajzolós versikéket mondókázunk. A második részben baba-barát, házi készítésű gyurmával formázunk, és gyerekdalokkal keltjük életre az elkészített alkotásokat, csigákat, katicákat és egyéb figurákat. A program célja, hogy a kicsik érdeklődésére fókuszálva az anyukák elsajátítsák a babák életkorának megfelelő fejlesztő játékokat.
 
 
 
 
Jótékonysági est hátrányos helyzetű ferencvárosi gyerekek táboroztatásáért
 
Az irodába járó fiatalok számára idén nyáron saját tábort szervezünk. Az alacsony költségvetésű tábor anyagi terheit részben a IX. kerületi önkormányzat állja, a hiányzó részt viszont nekünk kell előteremtenünk. Ennek okán június 17-én este jótékonysági eseményt rendezünk, melyhez az Auróra közösségi tér biztosítja a helyszínt (1084 Budapest, Auróra u. 11.).

Az este során a H52-ben idén tavasztól zajló zenei/irodalmi foglalkozásokra járó gyerekek fellépése mellett a Horváth Kristóf vezette A Tudás6alom projekt és a legjobb budapesti hip-hop formációkból alkalmilag összeállt zenészek fognak műsort adni.

A belépővel és a tombolával a vendégek hozzájárulnak a gyerekek táboroztatásának költségeihez.
 
 
 
 
Végéhez közeledik a Mesés szombatok programsorozatunk
 
Az év elején indult csoport célja, hogy a résztvevők mesék megélésén keresztül kerüljenek közelebb saját életük hétköznapokban rejtett felületeihez. Az elv az, hogy a mesékben minden elképzelhetetlen megtörténhet, de a meséket is emberek, az emberi fantázia hozza létre. Semmi olyan nem történhet meg, ami bármelyik ember képzeletében ne lenne jelen.

A résztvevő gyerekekkel meséket olvasunk, hallgatunk, majd feldolgozzuk a hallottakat, mi magunk is mesélünk, odaillő történeteket citálunk az életünkből. Olyanokat, melyeket a csoportban megjelenő bizalom szintje megenged. Ha egy történet találkozik a csoport közös érték- és élményvilágával, igyekszünk megjeleníteni annak szereplőit, helyszíneit. Ezzel megfoghatóvá, elfogadhatóvá válik a csoda, amely eddig csak a könyvekben, a filmekben, a színpadokon létezett.

[Mesés szombatok fotó]
Több alkalommal jártunk a gyerekekkel színházban, ami a mesélésnek egy gazdagabb környezetben zajló formája. Nem kell elképzelni a Hős görög vitézt, amint megvalósítja küldetését, vagy azt, hogy hogyan válik Maya ölebéből hajó, hiszen előttünk történik minden, „csak” hagyni kell, hogy beszippantson a történet.

A télen indult program júniusban zárul.
 
 
 
 
Bohócok a Láthatáron: Én Prométheuszra gondoltam
 
Április 25-én az Ifjúsági Iroda pár órára részvételi színházzá alakult. Az Én Prométheuszra gondoltam című részvételi slam színházban kaptunk minderre lehetőséget. A kétórás produkciónak szerves részét képezi a nézők részvétele, esetleges döntéshozatala az események fejlődését illetően: egy fiktív irodalomórán vettünk részt, amely során összetett pszichológiai kísérletre került sor. Az előadásban teszteltetik személyiségünk, morális helytállásunk és állásfoglalásunk.

Az előadás kapcsán készült riport megtekinthető a Youtube-on.

[Az előadásról készült riport a Youtube-on]
 
 
 
 
Rambo bevetés
 
2017. április 28-án harcba hívtuk az újpesti Rózsa Utca Klubot egy fergeteges számháború erejéig. Az alakulatok küldetése a saját „életük” (számuk) megvédésen felül az ellenfél zászlója megszerzése és a parkban kihelyezett számos találós kérdés megfejtése volt.

[Számháború életkép]
Bár a Rózsa Utca Klub csapata létszámfölénnyel indult, a H52 alakulata tisztességesen megállta a helyét. A felek fej-fej mellett haladva vették az akadályokat, nem feledkezve meg a jutalomként kilátásba helyezett örök dicsőségről.

A barátságos küzdelem szinte döntetlennel zárult, de örömmel jelenthetjük, hogy a H52 csapata az ellenfél zászlójával kezében vonult el a csatatérről.

Hogy a fáradalmukat kipihenjék és új erőt gyűjtsenek, a seregeket lakoma várta az eső elől hajlékot nyújtó ifjúsági irodánkban. A két hadvezér megegyezett, hogy hasonló barátságos összecsapásokra a jövőben is örömmel látják egymást.
 
 
 
 
Lovastréningen a csapat
 
Az Iroda május elején két napig zárva tartott: munkatársaiként lovas tréningre indultunk a pilisszántói Légrádi Tanyára.

[Lovastréning fotó]
Közösen kialakított céljaink megvalósításához a tapasztalt szakemberek és a terápiás paripák hatékony segítőknek bizonyultak.

A tréning önismereti elemekkel átszőtt élménypedagógiai gyakorlatain közös problémamegoldással, csoportos döntéshozatallal erősíthettük csapatmunkánkat, játszhattunk el segítettjeinkkel való hatékony kommunikációs szituációkat. A kihívások közös megélése által nőtt összetartozás-érzésünk, bizalmunk. Megosztottuk egymással többek között motivációinkat, félelmeinket, terveinket is. Nagyobb rálátást nyertünk munkánk lehetőségeire, buktatóira. A tréning segítségével egymást még jobban megismerve, lelkesen, újféle együttműködéssel, hatékony közös munkával folytatjuk fiataljaink segítését.
 
 
 
 
„Fogadjunk örökbe egy parkot” - A FEGYIÖK szemétszedési akciója a Haller parkban
 
220 kerületi diák szabadította meg az eldobált hulladékoktól Középső-Ferencváros legnagyobb zöld területét május 17-én. A „Fogadjunk örökbe egy parkot” elnevezésű program a Ferencvárosi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) egyik önkéntes vállalása, amelyben arra tesz ígéretet, hogy gondját viseli egy kiválasztott közterületnek.

Kállay Gáborné alpolgármester üdvözlőbeszéde után Koch Kata ifjúsági polgármester mondott köszönetet a jelenlévőknek a részvételért, majd eligazítást tartott az előzetesen az összes helyi iskolában meghirdetett szemétszedő akcióról, amit a középiskolások közösségi szolgálatként is leigazolhattak.

[Tavaszünnep fotó]
A FEGYIÖK a Ferencvárosi Drogellenes Stratégiában, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Koncepcióban is vállalta, hogy örökbe fogad egy parkot, amit évente többször rendbe hoz. Koch Kata közölte, azért esett a választásuk erre a zöld területre, mert a H52 Ifjúsági Irodával szemben található, így mindenki örömmel fogja gondját viselni.

A teljes cikk a ferencvaros.hu-n olvasható.
Az akcióról készült képek megtekinthetők a FEGYIÖK honlapján.
 
 
 
 
Ismét barátságos labdarúgó mérkőzésre került sor a H52 Ifjúsági Iroda és az újpesti Rózsa utcai Ifjúsági Iroda között
 
2017. május 18-án a Kerekerdő Parkban a két Ifjúsági Iroda fiataljai a magyar labdarúgás egyik legrégibb és a legnagyobb figyelem övezte rangadójának a mintájára mérték össze erejüket. Korábbi mérkőzésükön a ferencvárosi fiatalok már bizonyították tudásukat, a mostani visszavágó pedig remek alkalom volt arra, hogy ismét felülkerekedjenek a zöld-fehérek. Az eredmény olyan meglepő volt, amire még a legvérmesebb zöld-fehér hívők sem gondolhattak volna. Egyszerűen elsöpörte a ferencvárosi gólözön az újpesti csapatot. Szinte lélegzethez sem tudtak jutni a lila-fehérek, de nehéz is volt védekezni a zuhogó góláradat ellen. A H52 csapata olyan napra ébredt, amelyen az adott körülmények között fel tudott jutni képességeinek legfelső fokára.

A találkozó kapcsán a 9.tv által készített riportműsor a Youtube-on megnézhető.

[Ferencváros-Újpest találkozó]
 
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
[Kreativ hétfő plakát] A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.

Hétfőnként 14 órától Baba-mama kézműves foglalkozás várja az óvodáskorúnál kisebb gyerekeket és anyukájukat. Az idősebbek 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából. Keddenként a 16 órakor kezdődő gyerekteam után 16:30-tól játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob. Szerdánként 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve filmes szakkörön vagy szimbólum csoporton vehetnek részt a fiatalok.

A csütörtök délutáni sportolási lehetőséghez a Ferencvárosi Művelődési Központ továbbra is biztosítja nekünk a tornatermet. A 15 órakor kezdődő sportfoglalkozásokba bárki szabadon bekapcsolódhat, ez ügyben Bázsa-Mosó Lászlót kell keresni. Szintén csütörtök délután 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János alias Branyó.

[Filmes workshop plakát] Pénteken 14 órától filmes workshopon vehetnek részt a hozzánk betérők szakértő amatőr filmesek közreműködésével. 16 órától pedig az irodába rendszeresen bejáró fiatalok saját szervezésű zenés délutánja zárja a hetet.

Egyéb szolgáltatásaink:

Szerdán 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.)

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Tóth Csabával kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás