A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
II. évfolyam 7. szám (2017. szeptember 25.)
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 14. számával jelentkezünk. A hírlevélben az aktualitásokon kívül az Iroda elmúlt néhány hónapjának történéseit foglaljuk össze röviden.
 
 
 
Játékos délután az e.p.a-val
 
Nemrégiben egy nemzetközi csapat érkezett hozzánk, és kínált 15-től 17 óráig vidám programot fiataljainknak a Haller parkban. A european play work association Budapesten nemzetközi tréninget szervezett ifjúságsegítéssel foglalkozó szakembereknek, melynek témája a játékos foglalkozások, és hogy hogyan lehet azokat felhasználni a kirekesztés ellen. Ennek a tréningnek a keretében látogattak el hozzánk, hogy megismerjék munkánkat, illetve a gyakorlatban is ki lehessen próbálni a játékos ötleteket. A képzésen Irodánk is képviseltette magát.

Az eseményről készült rövid videó megtekinthető a YouTube-on.
[Játékos délután az e.p.a-val fotó]
 
 
 
Kamasztábor Borsosberényben június 25-29. között a H52 Ifjúsági Iroda szervezésében
 
Ahogy arról korábbi hírlevelünkben is beszámoltunk, idén táborok megszervezésével színesítettük a nyarat az irodába járó kerületi fiatalok számára. A 14 éven felülieket Borsosberénybe vittük. A tábor költségeihez a Ferencvárosi Önkormányzat 250.000 forinttal járult hozzá. A kamasztáborról szóló képes élménybeszámoló itt olvasható.

[Fotó a borsosberényi kamasztáborról]
 
 
 
„Beszélő idézetek” - avagy egy hét szabadság a Tisza-tó partján
 
Júniusban a kerületi kisgyerekes családok nyári táboroztatásának támogatására szerveztünk adománygyűjtő estet. Az eseményről szóló rövid, zenés videó itt látható:

[Videó az adománygyűjtő estről a YouTube-on]
A rendezvény segítségével sikerült összegyűjtenünk a szükséges forrásokat a táborhoz, melyről sajátos hangulatú élménybeszámoló készült:

"Szervusz Kedves olvasó! A Haller utca 52-ben lakó Ifjúsági Iroda vagyok. Én nap mint nap találkozom a környéken lakó gyerekekkel és a szüleikkel, segítek a tanulásban és az ügyintézésben, de persze akad idő a játékra is. Azt tapasztaltam, hogy sokaknak nem adatik meg a nyaralás öröme, ezért – néhány szülő ötletén felbuzdulva – táborba invitáltam öt családot."

A képes élménybeszámoló teljes szövege a feszgyi.hu-n olvasható.

[Fotó a Tisza-tavi családi táborról]
 
 
 
Lakótelepi mulatság
 
2017. szeptember 8-9-én került megrendezésre a Ferencvárosi Lakótelepi Mulatság, melynek helyszíne a „Csigapark” volt. Izgalmas sport- és gyerekprogramok, kiváló koncertek, süteményverseny és egyéb programok közül (kerületi civil szervezetei programjai, nemzetiségek műsora, önkormányzati sátor, egyházi sátrak, egészségügyi szűrések) választhattak az oda látogatok. Természetesen a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér is segédkezett a Lakótelepi Mulatságon, különféle játékokat (szabadtéri, stratégiai, csoportjátékok, stb.) és kézműves foglalkozásokat biztosított az ott lévő gyerekeknek, illetve akinek kedve volt egy rajzversenyen is indulhatott. Nagy öröm volt számunkra, hogy az Ifjúsági Iroda programjainak lebonyolításában a hozzánk betérő gyerekek, szülőkkel együtt lelkesen segítettek az Iroda munkatársainak.
 
 
 
"Time to move" kampány a H52-ben
 
Idén tavasszal irodánk Eurodesk partner lett. Mit is jelent ez? A régión belül mi vagyunk az egyik pont, ahol a fiatalok információhoz juthatnak nemzetközi ifjúsági projektekkel kapcsolatban, legyen az önkéntes szolgálat, vagy ifjúsági csere. Ezek a projektek az Erasmus+ berkein belül zajlanak. Minden év októbere egy egész Európát felölelő „Time to move” elnevezésű kampánnyal telik, az Eurodesk partnerek népszerűsítik a fiatalok körében ezeket a lehetőségeket. Idén a kampány eléri Irodánkat is, október 18-án Tóth Csaba osztja meg Szenegálban szerzett önkéntes tapasztalatait, valamint ismerteti a lehetőségeket.

[Fotó a szenegáli útról]
 
 
 
„A türelem az első, ha valakinek tudást akarunk átadni"
 
Március óta hetente tart gitároktatást Baranyecz János „Branyó” a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér érdeklődő fiataljai számára. Riportunkból az is kiderül, mi köti össze Radics Bélát, Angyalföldet és az Éjjel-nappal Budapestet.

(A cikk a Ferencvárosi Újságban jelent meg 2017. augusztus 21-én.)

– Csodálatos ez a hely, ez a lehetőség – utalt a 2015-ben átadott Haller utcai klubra a kalandos életű szociális művészetterapeuta, az ingyenes gitároktatást végző Branyó, miközben épp egy 12 éves, kezdő fiúval gyakorolta az akkordokat és a Boci, boci tarkát. – Ha mutatunk egy jó példát, ha találkozhatnak nyitott, figyelmes, jó fej emberekkel, annak bűnmegelőző hatása is van. A fiatalok így ugyanis meg tudnak nyílni, mernek kérdezni, elmondani, ha valami problémájuk van, és máris közelebb vagyunk a megoldáshoz – jelentette ki.

Baranyecz János volt ifiválogatott ökölvívó, kidobóember, szakács, a szegénységellenes hálózat aktivistája és angyalföldi lokálpatrióta. Szüntelenül gyűjt, ad, főz a rászorulóknak, jótékonysági akciókat kezdeményez, eközben gitárórákat tart, sőt, néha reklám- vagy filmszerepeket is elvállal – így került az Éjjel-nappal Budapest című televíziós napi sorozatba is, ahol Kristóf apját alakította epizódokon keresztül. Mindezek mellett kiváló pedagógus, aki a fiatalok nyelvén értve, türelemmel tud velük együtt dolgozni és képes motiválni őket. – Tanítás közben tanulunk a legtöbbet, és azt a tudást nem felejtjük el sosem, amire magunk jöttünk rá – vallja.

[Baranyecz Branyó János]
Gitározni a magyar rockzene tragikus sorsú legendájától, Radics Bélától tanult – ő volt az esküvői tanúja is. Tátrai Tiborral pedig nemcsak a gitár, de az ökölvívás is összeköti, Branyó ma is fellép zenekarával, pár éve albuma jelent meg, és verseket publikál.

Ferencvárosban összesen hat, különböző szintű tudással rendelkező diák jár hozzá zenét tanulni. Ottjártunkkor többen közülük épp Balatonlellén táboroztak, a haladók pedig már egy jótékonyságikoncerten is felléptek mesterükkel. – Szorgalmasak, így gyorsan haladnak – mondta róluk Branyó, hozzátéve: a kitartás és a türelem is elengedhetetlen egy hangszer elsajátításakor. Az erőfeszítés jutalma pedig maga a produktum: a zene, amely nem csupán hetente egy órára, de otthon, gyakorlás közben is leköt. A gitározás révén a tinédzserek megmutathatják magukat, de a muzsika kiugrási lehetőséget is nyújt. Hasonlóan a sporthoz, de – Branyó szerint legalábbis – a zene által ez többeknek adatik meg.
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Tóth Csabával kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás