A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
II. évfolyam 8. szám (2017. november 2.)
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 15. számával jelentkezünk. A hírlevélben képzési programunk ajánlója és a közelmúlt történéseinek rövid összefoglalói kaptak helyet.
 
 
 
Ingyenes slam poetry és tanításidráma-tréning ifjúsági munkásoknak a kirekesztés ellen
 
A Szubjektív Értékek Alapítvány két hétvégés, ingyenes művészeti képzést tart ifjúsági munkásoknak Budapesten, a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Térrel együttműködésben. A tréning az Erasmus+ program által támogatott, „Art4Act” nevű nemzetközi projekt keretében valósul meg, amelyben az európai ROOTS & ROUTES hálózat partnerszervezetei vesznek részt. A projekt célja, hogy olyan, az ifjúsági munka területén felhasználható, innovatív, nem-formális oktatási gyakorlatokat és módszereket dolgozzon ki, melyek segítenek a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés elleni fellépésben. A projekt keretében művészeti eszközöket alkalmazunk azért, hogy elősegítsük a kultúrák közötti párbeszédet, illetve támogassuk a diverzitást és a kifejezés szabadságát.

Mit kínálunk?

- 2 x 2,5 napos kreatív, inspiráló, ingyenes foglalkozást, amelynek során az ifjúsági munkások olyan módszereket – slam poetry és tanítási dráma – sajátíthatnak el, amelyeket később társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett fiatalokkal folytatott munkájukban alkalmazhatnak.
- Érzékenyítő foglalkozást, amely során a résztvevők megismerkedhetnek a jellemző, és mindannyiunkban megbúvó sztereotípiákkal, és az ezek leküzdéséhez szükséges technikákkal.
- A slam poetry-módszer kipróbálását a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Teret látogató gyerekekkel/fiatalokkal.
- A szombati és vasárnapi napokon ingyenes ebédet a résztvevők számára.
- Az érdeklődők számára lehetőséget, hogy a jövőben bekapcsolódjanak az európai ROOTS & ROUTES hálózat munkájába, akár külföldi szakmai találkozókon, workshopokon is részt vegyenek.

Kinek ajánljuk?

- Azoknak, akik szeretnének művészeti eszközöket alkalmazni társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett fiatalokkal folytatott munkájukban, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.
- Azoknak, akik szeretnék művészeti eszközökkel bővíteni módszertani repertoárjukat.
- Azoknak, akik úgy érzik, segítségre van szükségük abban, hogyan szólítsanak meg diszkriminációval sújtott, kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalokat munkájuk során.
- Azoknak, akik szívesen eltöltenek két inspiráló hétvégét hasonló hivatású, érdeklődésű szakemberek között.

A tréninget elsősorban társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett fiatalokkal dolgozó pedagógusoknak, szociális munkásoknak, kulturális menedzsereknek, művészeknek, önkénteseknek szánjuk életkori megszorítás nélkül, de a tréning elvégzéséhez nem szükséges szakirányú végzettség, minden érdeklődőt szívesen látunk.
Jelentkezési határidő: 2017. december 15.
Jelentkezés: https://goo.gl/forms/LlbTrJ1SFtMCCLMo2
 
 
 
Time to move kampány a H52-vel
 
Európa-szerte az Eurodesk partnerek az egész októbert annak szentelik, hogy minél több emberhez eljuttassák az Erasmus+ programlehetőségeit. Ezt az egész hónapos programsorozatot nevezték el Time to move kampánynak. Mivel tavasszal mi is ezen szervezetek közé kerültünk, így nálunk sem volt ez másképp.

Szeptember 13-án munkatársunk, Tóth Csaba a Kosztolányi Dezső Általános Iskolában tartott élménybeszámolót a Szenegálban szerzett tapasztalatairól a nyolcadik osztályosoknak. Az előadás két összevont órában zajlott, és nehezen lett vége. Ez is mutatja, hogy egy külföldi önkéntességgel annyi élményre tehet szert egy fiatal, hogy alig tudja befejezni, ha elkezd róla beszélni.

[Tóth Csaba előadása Szenegálról a Kosztolányiban]
Ez a beszámoló megismétlődött nálunk, az Ifjúsági Irodában szeptember 18-án délután, és habár kevesebb volt az érdeklődő, de annál családiasabb volt a hangulat.

Szeptember 16-án az Antall József Tudásközpontban folytatódott a programsorozat, ahol a Közép-Magyarországi partnerszervezetekkel, az újpesti Együttható Egyesülettel és a veresegyházi Támszpont-MOPKA-val közösen ismertették meg a fiatalokat az Erasmus+-szal, és az Europass-szal.

Szeptember 17-én a kerületi Pályaválasztási börzére is kitelepültünk, ahol a pályaválasztási tanácsadás mellett népszerűsítettük az Európai Önkéntes Szolgálatot és a Nemzetközi Ifjúsági Cserét is.

[H52 a ferencvárosi pályaválasztási börzén, 2017. szeptember 17.]
Szeptember 28-án a Támaszpont az ifjúsági házukban EU Party elnevezésű egész napos programot szervezett, melyen részt vettünk fiataljainkkal mi is. Délelőtt a közös főzés mellett játékosan ismerkedtünk, majd az elkészült olasz rizottó és a magyar halászlé elfogyasztása után az Erasmus+ kapta a főszerepet, kilenc beszámolóban tudhattuk meg, hogy egy tréning, ifjúsági csere vagy önkéntes szolgálat során milyen tudásra, tapasztalatra, élményre tettek szert az egyes előadók.
 
 
 
A Roma Büszkeség Napja
 
A Roma Büszkeség Napja, Felvonulás az Emberi Jogokért programot idén ötödik alkalommal rendezte meg az Idetartozunk Egyesület. Számos szervezet – köztük a H52 is – képviselte magát, a délutáni találkozóra több mint tízen érkeztünk az Irodából.

A programot a Blaha Lujza téren nyitották meg, egy rövid beszéd és a program bemutatása után indultunk el a körúton. Út közben jó hangulat járt a nyomunkban – zenéltünk, táncoltunk és jókat beszélgettünk. Egészen a Nyugati Pályaudvarig sétáltunk, amelynek parkolójában az erre az alkalomra felállított színpadon változatos műsor fogadott minket. Az énekes és táncos produkciók mellett beszédeket és verseket egyaránt meghallgathattunk.

[H52 a Roma büszkeség napján, 2017. október]
A programra az ország több pontjáról is érkeztek, ezzel mutatva, hogy az emberi jogokért való kiállás mindenki számára fontos. A közösség erejét pedig nem csak a résztvevők száma jelképezte, hanem a meghirdetett könyvgyűjtés is. Ennek eredményeként ugyanis több száz kötet juthatott el olyan felvidéki iskolákba, ahol egyébként nem lenne lehetőség magyar nyelven olvasni.

Remek hangulatban telt tehát a szombati program, amelyen a vidámság mellett a komolyság és az összetartozás érzése egyaránt szerepet kapott.
 
 
 
Dzsembuli, avagy főszerepben a sport
 
A Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIOK) a sikeres tavaszi megmozdulás után ősszel is sportolni hívta a 9. kerületi iskolákat. A Dzsembulinak a Telepy iskola adott otthont, a program október 13-án, pénteken délután a regisztrációval kezdődött. És, hogy mi várt pontosan a diákokra?

Összemérhették erejüket a pingpongversenyen. A tornateremben izgalmas meccsek zajlottak, a játékosok a nézőket és a bírót is lenyűgöző ügyességgel „passzolgatták” a labdát egymás térfelére. A tornán harmadik helyen végzett Bóna Dávid, a második Janó Ricsi lett, a dobogó legfelső fokára pedig Glonczi Roli „állhatott”. A ping-pong verseny tehát Irodánk jó hírét öregbítette, hiszen mind a három fiú a H52 „színeiben” indult a megmérettetésen.

Mindeközben a másik tornateremben röplabdameccsek zajlottak. Összesen kilenc csapat vett részt a tornán, a fiatalok egy körmérkőzés keretében bizonyították rátermettségüket. A meccsek izgalmasan zajlottak, a nézők nem egyszer hangos éljenzéssel díjazták a megérdemelt pontokat. A szurkolók egy idő után már nem csak a hangjukat hallatták, a technikának köszönhetően ugyanis hangulatos zene kísérte az izgalmakat. A program este tízkor az eredményhirdetéssel zárult. A H52 csapata a 4. helyen végzett, a dobogó harmadik fokára a Gundel, a másodikra a Teleki Blanka, míg az elsőre a Szent István iskolák csapatai kerültek.

[Dzsembuli, 2017. október 13.]
No de a Dzsembulin a meccsek közötti időben sem unatkoztak a gyerekek. A büfében mindenkit finom falatokkal, szendvicsekkel, sütivel és gofrival vártak a FEGYIÖK képviselők; a folyosón készültek a szebbnél-szebb hennák és az érdeklődők az elsősegélynyújtás rejtelmeibe is betekinthettek.

A remek hangulattal tehát nem volt probléma, a Telepy iskola falai izgalmas szurkolástól és nevetéstől voltak hangosak ezen a pénteki napon.
 
 
 
„Járd ki lábam, járd ki most” - Néptánc workshop Székesfehérváron
 
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület célja, hogy továbbképzési lehetőséget nyújtson a különböző művészeti ágakban. Rendszeresen szerveznek találkozókat és táborokat, októberben pedig egy két napos, néptánccal kapcsolatos workshopot hirdettek meg – amin a H52 is képviseltette magát.

A csütörtöki program egyből a gyakorlattal kezdődött. Ekkor többek között a különböző lépések megtanításának trükkjei, a bal és a jobb kéz megkülönböztetésének lehetséges módszerei is szóba kerültek. Játékos formában tanultuk meg a Hoina nevű páros táncot, de a Somogy vidéki néptáncot is jobban megismerhettük.

[H52 a székesfehérvári néptánc workshopon, 2017. október]
Az ebédet követően a koreográfia készítésről és a színpadi lehetőségekről esett szó. Ennek során a különböző térirányok, elhelyezkedési lehetőségek, és egy előadás felépítésének változatairól beszélgettünk Kovács Tiborral, a workshop vezetőjével. Ezt követően az Alba Regia Táncegyesület egykori táncosával, jelenleg több iskolai csoport oktatójával, Gőbölös Gáborral beszélgettünk a tánc közösség formáló erejéről. Rengeteg értékes gondolat hangzott el, ami remélhetőleg az összes jelenlevőnek segít majd a további munkában.

A csütörtöki napot egy táncházzal zártuk, amelyen a workshop résztvevőin felül az éppen Székesfehérváron táborozó speciális csoportok is részt vettek.

Pénteken szintén a táborozó fiatalokkal töltöttük az időnket, hiszen Kovács Tibor tanár úr közös táncórát tartott nekünk. A bemelegítés után gyakoroltunk bizonyos lépéseket, a közös tánc után pedig egy rövid koreográfiát is készítettünk. A közös záráson a workshop résztvevői és a táborozók kísérő tanárai is részt vettek. Ekkor szó volt a képzés benyomásairól és tapasztalatairól, valamint a jövőbeli lehetőségekről is.
 
 
 
Vendégségben No Hate filmklubon
 
[A No Hate Speech Mozgalom logója] A No Hate Speech Mozgalom rendszeresen szervez filmklubokat a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. Általában olyan filmek kerülnek vetítésre, melyek a gyűlölet, kirekesztés témájához kapcsolódnak. A választott mű Szudán elveszett fiai volt. Munkatársunkat felkérték, hogy az októberi vetítésen vegyen részt, mint vendég, és saját élményeivel, tapasztalataival színesítse a film utáni beszélgetést.

Az amerikai film Szudánban indul a polgárháború idején, pár gyerek szemszögéből mutatja be a történéseket, hogyan próbálnak eljutni egy menekülttáborba, miután lemészárolják a családjukat. Miután sikeresen megérkeznek egy táborba, a történet a már felnőtt hőseinkkel folytatódik, lehetőséget kapnak, hogy az Egyesült Államokban munkához jussanak és letelepedjenek. A film remekül visszaadja a háború kegyetlenségét, ugyanakkor bájos, vicces, olykor megható és elgondolkodtató szituációkban világít rá, hogy esetenként egy bevándorlónak, menekültnek mekkora kulturális különbségekkel kell szembenéznie, megbirkóznia.

A filmet egy hosszú beszélgetés követte, sok szó esett arról, hogy egy menekülés mekkora megpróbáltatás és trauma tud lenni, ami csak tetézi azt, amit az otthon elvesztése okoz. A résztvevők és meghívottak közül sokaknak volt olyan élménye, ami miatt kapcsolódni tudott a film azon problémafelvetéséhez, hogy kultúrák között hatalmas különbségek lehetnek, és ki hogyan élheti meg azt, amikor ezek a kultúrák találkoznak.
 
 
 
Szomszédsági nap a Csigaparkban
 
Szeptember 30-án a Ferencvárosi Csigaparkban került megrendezésre a Szomszédsági nap. A rendezvény a környéken lakóknak nyújtott lehetőséget egymás megismerésére, emellett tájékozódhattak arról, milyen közösségek működnek a lakóhelyükön, és értesülhettek az aktuális ügyekről is.

A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér nagy örömmel csatlakozott ehhez a rendezvényhez, ahol kiváló programokon lehetett részt venni. Volt finomságkóstoló, babahempergő, zsákbamacska, kézműveskedés, kerekasztal-beszélgetés, kiállítás, aláírásgyűjtés, és a játékra is remek alkalom nyílt. Sokféle játékot lehetett kipróbálni, de a legnagyobb attrakció a gyerekek számára az ejtőernyőzés volt.

Megállás nélkül ide-oda szaladtak a gyerekek és nagyon élvezték a játékokat. Remélhetőleg jövőre is ilyen jól fog sikerülni a rendezvény.

[H52 a Csigaparkban, 2017. szeptember 30.]
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás