A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
III. évfolyam 1. szám (2018. február 19.)
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 17. számával jelentkezünk, melyben év eleji programjaink illetve programajánlóink kaptak helyet.

Tartalom:
- Art4Act tréning a H52-ben
- "Közös Lábos" a Szimpla Kertben
- Kisgyermekes családok programja az Aquaworld-ben
- "Járd ki lábam, járd ki most..." - Néptáncol a H52
- A H52 hídja és házikói a Mézeskalácsvárosban
- Programajánló: Farsang a H52-ben
- Pályázat fiataloknak: Ferencvárosi Filmfesztivál
- Változás az ifjúsági utcai szociális munka munkarendjében
 
 
 
Art4Act tréning a H52-ben
 
[Az Art4Act logója] Az ifjúságsegítés és egyben a segítő szakma egyik fontos eszköze a csoportfoglalkozás, ennek viszont számtalan célja és formája lehet. A szakembereknek érdemes minél több módszert megismerni, hogy változatos módon tudjon foglalkozásokat tartani egészen kis létszámú csoportoktól akár osztályokig. Ennek egyik formája a nem formális tanulás, amely nagyszerű módszerként használható, hogy játékosan tanuljanak a résztvevők.

A Szubjektív Értékek Alapítvány ezen csapásvonal mentén tartott két hétvégés tréninget szakembereknek januárban a H52-vel partnerségben. Az első hétvége a tanítási drámát mutatta be, hogy milyen módon lehet társadalmi problémákat feldolgozni játékos színjátékokkal. A második hétvége a slam poetry-é volt, játékos feladatokon keresztül dolgozták fel a résztvevők a diszkrimináció témakörét, majd vasárnap közösen tartottak foglalkozást a környékbeli fiataloknak. A megszületett alkotásokat be is mutatták közösen hétfőn az ifjúsági iroda közönségének.
 
 
 
"Közös Lábos" a Szimpla Kertben
 
2018. január 21. reggelén fél napra a a Szimpla Kerte költöztünk az irodánkba járó fiatalok családjaival. A projekt neve Közös Lábos, mely a Szimplakerti Háztáji Piac keretein belül megvalósuló közösségi sütés-főzés. Mi ezzel a H52-be járó gyermekeink táboroztatására gyűjtöttünk. Húsos menüként toros káposztát, vegánként szabolcsi zöldséges borsólevest kínáltunk. A bodag (cigánykenyér vagy vakaró) pedig immár elmaradhatatlan specialitásunk - ezúttal e külföldiek által is igen kedvelt romkocsmában is sikert aratott. A fagyos időjárás dacára a munka, a lelkesedés és a jó hangulat töretlen volt, a finomságok jó időben elkészültek, és a Kertben éhes bendőkre és nagylelkű adományozókra leltek. :)

Az eseményről készült videófelvétel:

[Videó a Közös Lábos programról a YoutTube-on]
 
 
 
Kisgyermekes családok programja az Aquaworldben
 
A decemberi adománygyűjtő bodagsütő akciónk az Aranykapu szervezésében megvalósult adventi vásáron örömteli eredménnyel zárult. Miután minden résztvevő kipihente az év végi ünnepi időszakot, minden család részvételével leültünk, hogy közösen kigondoljuk, az összegyűlt összegből milyen programot szervezzünk. Fő szempont volt, hogy a gyerekek felhőtlenül jól érezhessék magukat, így a szülők nagyon gyorsan döntést tudtak hozni, irány az Aquaworld. Dátumot ugyanilyen gyorsan sikerült választani, így január 27. lett kitűzve. Már csak az előkészületek megszervezése volt hátra, hamarosan minden feladat gazdára talált, ki néz utána az áraknak, nézi meg az útvonalat, ki szerzi be a szendvicsek alapanyagait, üdítőit, ki segít a csomagok szállításában.

Hamarosan el is érkezett a várva várt nap, a megbeszélt találkozó az irodában volt fél nyolckor. Aki csak tudta, beleadta munkáját, hogy huszonöt főre elkészüljenek a szendvicsek, és 9 óra előtt már el is tudtunk indulni. A gyerekek élvezhették a pancsolást, a csúszdázást, a legkisebb még csak barátkozott a vízzel. Közben a szülők is pihenhettek, és ez a nap remek alkalom volt arra, hogy egyrészt az egész család, másrészt a családok közösen egy boldog napot éljenek át.

[H52 az Aquaworldben]
Egy ilyen kellemes nap végén annyi tanulságot szűrhetünk le, hogy érdemes nem csak a gyerekekkel foglalkozni, hanem bevonni a programokba a szülőket is. Mi szeretnénk még több ilyen programnak teret engedni, és úgy látszik, ezt a családok is igénylik.
 
 
 
"Járd ki lábam, járd ki most..." - Néptáncol a H52
 
Február 2-án az Irodába látogatott a Pannonica Táncműhely – és nem is akármilyen „bulit” csinált.

A zenekari ráhangolódást követően szatmári improvációt adott elő az ifi csoport, majd a felnőttek vették át a színpadot. Felcsendültek a magyarpalatkai dallamok, amelyhez rövidesen ének és páros forgás társult. A jó hangulatú műsorszámok után a táncosok közös „mulatásra” invitálták a nézőket. Kicsik és nagyok egyaránt lelkesen álltak be a körbe, hogy mestereivé válhassanak a bokázóknak és a páros forgásnak. Szente János és Ragula Dalma, a felnőtt tánccsoport vezetői voltak a tanulók segítségére, így rövid bevezető után már párban roptuk a szatmárit.

Hogy milyen volt ez a pénteki buli? Milyen az a magyarpalatkai tánc? És hogyan kell szatmárizni? Az alábbi riportból minden kiderül.

[Videó a H52 néptáncfoglalkozásáról a YoutTube-on]
És itt még nincs vége a történetnek!

A fellépés és a közös táncház ugyanis csak a kezdet volt. A H52-ben pénteken 16:30-tól bárki "próbára teheti" a táncos lábát, a néptánc foglalkozáson kezdetben moldvai és szatmári táncok várják az érdeklődőket.

[Néptáncfoglalkozás a H52-ben]
 
 
 
A H52 hídja és házikói a Mézeskalácsvárosban
 
Az egész éves működésből kiemelve, a közösségi célok megvalósítására nagyon jó lehetőséget adott a Mézeskalácsváros projektben való részvétel, minden vonalon jelentős eredményekre, ill. részeredményekre lehetünk büszkék.

A fiatalok határozott elképzeléssel indultak, hidat kívántak készíteni. Tervet rajzoltak, utána szakmai segítséget kértünk egy hídépítő mérnöktől. A konzultáció alapján egy szerkezetvázlatot kaptunk, ami megvalósíthatóvá tette a híd elemeinek "legyártását", összeállítását és felépítését. Az elkészült házikók szintén csoportos alkotások lettek, de a tervezés helyén még az esetlegesség szerepelt.

A kiállítást idén közös program keretében meglátogattuk, megkeresve- megtalálva a kiállított házikóinkat és a hidat. A kiállítás inspiráló volt, már születtek elképzelések a jövő évre.

[H52 a Mézeskalácsvárosban]
Idén megtapasztalhattuk a folyamatot kis csapatunkkal a kipattanó ötlettől kezdve, amit sikerült a Mézeskalácsváros kiállításán örömmel megtalálnunk, azaz egy ötletből a tervezéstől a megvalósításon át a kiállítás paravánjáig, a nézők szeme elé.
 
 
 
 
Pályázat fiataloknak: Ferencvárosi Filmfesztivál
 
[Ferencvárosi Filmfesztivál banner]
A fesztivál fő célja, hogy ferencvárosi fiatalok bemutathassák alkotókészségüket a filmkészítés területén egy színvonalas rendezvényen. Témabeli megkötés nincsen, de a filmeknek ferencvárosi helyszínen/helyszíneken kell játszódniuk. A felhívásra három kategóriában lehet filmeket beküldeni: kisfilm, riportfilm és reklámfilm.

Nevezési feltételek:
- A pályázó Ferencvárosban tanuljon, vagy helyi lakcímmel rendelkezzen.
- A versenyre 14 éves kortól 25 éves korig lehet jelentkezni.
- A beküldött videó a kategóriájának megfeleljen.
- A videó minimum 1280x720-as felbontású (mp4 vagy avi kiterjesztésben)

A filmeket szakmai zsűri értékeli. A díjazott filmek bemutatására gálaműsor keretében kerül sor, ahol a nyertes filmek pályázói díjakban részesülnek.

Beküldési határidő: 2018. március 19. 22.00 óra
További részletek a FEGYIÖK honlapján: http://www.fegyiok.hu/filmfesztival
 
 
 
Változás az ifjúsági utcai szociális munka munkarendjében
 
Tisztelt Intézményvezetők!

A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér munkatársai az elmúlt két évben lakótelepi ifjúsági utcai szociális munkát végeztek. Ennek célja az iskolai időben közterületen tartózkodó fiatalok megtalálása és az iskolai mulasztások következményeiről való informálás volt.

Ettől az évtől a nagyobb hatékonyság érdekében a felkereső szociális munka ügyeleti rendben fog működni. Kérjük Önöket, hogy amennyiben iskolai időben tanköteles fiatalt látnak az utcán, jelezzék azt a megfelelő személynek!

Hívják munkanapokon, 08:00-18:00 óra között a +3620/247-75-41 telefonszámon Bázsa-Mosó Lászlót. Munkanapokon 18:00 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon a Család- és Gyermekjóléti Központ készenléti ügyeleti számát hívják: +3620/247-21-99.

Együttműködésüket köszönve:
a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér munkatársai
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás