A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
III. évfolyam 2. szám (2018. március 26.)
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 18. számával jelentkezünk, melyben a közelmúlt eseményeiről illetve a jelenleg futó programjainkról számolunk be röviden.

Tartalom:
- "Krízisen innen és túl" címmel indult szakmai programsorozatunk
- Iskolai osztályközösség-fejlesztő foglalkozásaink
- Sportoló ifjúság - Dzsembuli a FEGYIÖK szervezésében
- Ott voltunk az Eurodesk országos találkozóján
- Farsang a H52-ben
- Éves beszámolónk néhány adata egy infografikába sűrítve
 
 
 
"Krízisen innen és túl" címmel indult szakmai programsorozatunk
 
2018. február 1. - április 30. között a H52 és a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület kapcsolatteremtő és együttműködést elősegítő szakmai találkozássorozatot valósít meg a Ferencvárosi Önkormányzat anyagi támogatásával. Az öt alkalomból álló találkozó elsődleges célja, hogy állami / civil/ egyházi intézmények számára lehetőséget biztosítsunk a közös gondolkodásra, azon szociális szakembereknek, akik a mindennapos munkájuk során krízishelyzettel küzdő ügyfeleik számára megoldási javaslatokat nyújtanak, keresnek. A krízis számtalan módon jelentkezhet egy munkafolyamatban, ezért szándékunk szerint ezek a találkozások a legszélesebb körben kívánják felölelni, bemutatni ezeket a sajátságos élethelyzeteket, valamint az erre adott segítő válaszokat.

[Krízisen innen és túl - szakmai programsorozat a H52-ben]
 
 
 
Iskolai osztályközösség-fejlesztő foglalkozásaink
 
Az elmúlt egy hónapban is folytatódtak azok az iskolai osztályokat érintő foglalkozások, melyek a csoportkohéziót célozzák meg. A közösségfejlesztés célja, hogy a közösség, mint tevékenységi keret segítse az egyén fejlődését, képességeinek kibontakoztatását olyan módon, hogy azok egyéni lehetőségeinek maximumára jussanak el. Elsődleges eszköze ennek a játék, melynek nem az a célja, hogy valaki győztese legyen annak, hanem a csoportnak valamilyen feladatot vagy problémát kell megoldania, így az eredmény közös eredmény, ami közös munkán múlik, egyúttal a játékon keresztül tanul, ennek a módszernek a neve a non-formális tanulás.

[Osztályközösség-fejlesztő foglalkozás a H52-ben]
 
 
 
Sportoló ifjúság - Dzsembuli a FEGYIÖK szervezésében
 
A Ferencvárosi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, azaz a FEGYIÖK, márciusban újra sportolni hívta a kerület fiataljait. Az immár hagyománnyá vált Dzsembulin csapatsportban és egyéni versenyben egyaránt próbára tehették magukat a fiúk és lányok.

A Közgazdasági Politechnikum délután ötkor nyitotta meg kapuit a sportolók és a szurkolók előtt. A FEGYIÖK képviselői "terülj-terülj asztalkával" várták az érkezőket, akik az ínycsiklandozó szendvicsek, gofrik és kókuszgolyók elfogyasztása után máris megkaparintották a pingpongütőket és a röplabdákat.

A közös program elején az előző Ifjúsági Polgármester zenés bemelegítést tartott, így mindenki kellőképp rá tudott hangolódni a meccsekre.

A pingpongbajnokság indulói között ádáz harc folyt az első helyért, amelyet szoros mérkőzés után végül Glonczi Roland, a H52 versenyzője "kaparintott" meg. Mindeközben a röplabdapályán is zajlott a verseny a Teleki Blanka, a Kosztolányi és a Szent István iskolák, valamint a H52 két csapata között. A mérkőzések változatos eredménnyel zárultak, így mindenki számára izgalmasan telt az eredményhirdetés. A dobogó legfelső fokára végül a Teleki Blanka csapata állhatott, akik veretlenül játszottak az este folyamán.

Természetesen a szurkolók és az éppen nem játszó fiatalok sem unatkoztak, hiszen több remek program közül is választhattak. A büfé mindvégig finom falatokkal várta az érdeklődőket, akik emellett különböző szűrővizsgálatokon vehettek részt, és hennatetoválást készítethettek.

És végezetül egy rövid összefoglaló az estéről:

[Dzsembuli a FEGYIÖK szervezésében]
 
 
 
Ott voltunk az Eurodesk országos találkozóján
 
Március 12-14. között zajlott az Eurodesk hálózatának tavaszi országos találkozója. A három nap programja arról szólt, hogy a partnerszervezetek képviselőiből álló munkacsoportok beszámoltak az elmúlt fél év eredményeiről, illetve az idei tevékenységeket tervezték meg. A másik fő program a fiataloknak szóló, mobilitással kapcsolatos tavaszi tréningek és az őszi programok régiós szintű tervezési munkájának megkezdése volt. Tovább színesítette a munkát a hálózat új tagjainak bemutatkozása, valamint a szakmai előadások. A legnagyobb sikert arató előadó a közösségi média reklám célú használatát mutatta be a legnépszerűbb friss trendekre helyezve a hangsúlyt. A H52 tavasszal egy mobilitással kapcsolatos tréninget fog tartani, illetve ősszel két eseménnyel fog hozzájárulni az idei Time to move Erasmus+ -t népszerűsítő kampányhoz, ennek része lesz idén is az EU party, melynek a veresegyházi Támaszpont lesz a házigazdája és főszervezője.

[Eurodesk logo]
 
 
 
Farsang a H52-ben
 
Február 20-án ismét farsangi mulatságot rendeztünk az irodában. Akinek nem volt jelmeze, a kézműves foglalkozáson álarcot készíthetett magának, de a legtöbben kreatív öltözékekkel érkeztek. Hagyományainkhoz híven szerveztünk egy vetélkedőt, ahol az együttműködést segítő és csapatmunkát erősítő játékok kerültek előtérbe, és természetesen nem maradt el a szokásos fánkevő verseny sem.

[Farsang a H52-ben]
 
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás