A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
III. évfolyam 3. szám (2018. április 26.)
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 18. számával jelentkezünk, melyben a közelmúlt eseményeiről, a jelenleg futó programjainkról, és jövőbeni terveinkről számolunk be röviden.

Tartalom:
- Mindig cselekedj a legjobb tudásod szerint! - Frederica Whyte, Jamaikától Ferencvárosig
- A Magyar Költészet Napján rendezett nagyszabású rendezvénysorozaton képviseltette magát a H52
- Fogadj örökbe egy parkot!
- Nemzetközi ifjúsági csere
- A folyó két partján
- Bátorság. Kapcsolat. Együttérzés.
- Családos Tábor Balatonfenyvesen július 24-29-ig
 
 
 
Mindig cselekedj a legjobb tudásod szerint! - Frederica Whyte, Jamaikától Ferencvárosig
 
A H52 csapata immár két hónapja köszönthette Jamaikából származó önkéntesét, Fredericát. Magyarországra a kertészmérnök mesterképzés miatt érkezett, melyet a Szent István Egyetemen folytat. A tanuláson kívül szeretett volna önkéntes munkát végezni, így vette fel a kapcsolatot az Ifjúsági Irodával. Hetente kétszer, hétfőn és pénteken tanul az angolozni vágyó gyerekekkel, fiatalokkal. A haladókkal praktikus szituációs párbeszédeket gyakorolnak, a kezdőkkel pedig a szókincs bővítésére koncentrálnak. Az angolórákon kívül részt vesz a különböző játékokban, társasozásokban, rajzolásban, táncban. Egyelőre kihívást jelent minden programba bekapcsolódnia a nyelvi akadályok miatt, de szorgalmasan tanul jelenleg is magyarul.

[Frederica Whyte]
Szabadidejében szívesen látogat kiállításokat, olvas motivációs könyveket és életrajzokat, illetve néz dokumentumfilmeket. 2019 júniusában fejezi be az egyetemi tanulmányait, és az európai tapasztalatszerzés után Afrikában tervezi folytatni a különböző kultúrák és mezőgazdálkodási módszerek megismerését. Addig viszont még szeretné közelebb kerülni a magyar kultúrához, ellátogatni kisebb-nagyobb gazdaságokba, kertészetekbe. Egyszer mindenképp szeretné látni a balatoni levendulák virágzását.

Reméljük, hogy minél tovább élvezhetjük mosolygós, érdeklődő társaságát! Úgy tervezi, hogy amíg lesznek gyerekek az Ifjúsági Irodában, akik szeretnék fejleszteni angoltudásukat, addig számíthatunk rá. Ha szeretnéd megismerni Fredericát, szeretettel vár hétfőn és pénteken a H52-ben!
 
 
 
A Magyar Költészet Napján rendezett nagyszabású rendezvénysorozaton képviseltette magát a H52
 
Április 11-én, József Attila születésének napján, mely 1964 óta egyben a Magyar Költészet Napja is, a kerületi iskolák versenyen mérhették össze tudásukat a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és az MTA-SzTAKI által létrehozott, "József Attila Ferencvárosban" okostelefonos séta új, angol nyelvű verziója alapján. Ennek eredményhirdetésére a Gát utca 3. alatti József Attila Emlékhelyen tartott, délben kezdődő ünnepi megemlékezésen került sor. Az idei eseményen is Iain Lindsay brit nagykövet mondott köszöntőt, aki az udvart megtöltő iskolásokat látva elmondta, nagy öröm, hogy a költészet manapság is megmozgatja a fiatalságot, számára különösen, ha az egy angol nyelvű verseny keretein belül történik. A nagykövet elkötelezett híve a magyar kultúrának, és nyelvünknek, ennek jeléül elszavalta József Attila Óda című versének első két versszakát, amit a közönség óriási tapssal jutalmazott.

Az Iroda munkatársai szorosan együttműködve a szervezőkkel, több állomáson és feladatban aktívan tevékenykedtek. Az esemény végén elhelyezték az emlékezés koszorúit József Attila emléktáblájánál, majd Torma Noa és Bregyán Sára, Ferencváros ifjúsági polgármestere megöntözték az emlékhely udvarán ültetett körtefát. Legvégül a jelenlévő tanulók közösen elénekelték a költő Rejtelmek című versének megzenésített változatát. A dalról Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze és több mint 300 ferencvárosi diák közreműködésével korábban készült videó itt tekinthető meg:

[Költészet Napja Ferencvárosban - videó!]
 
 
 
Fogadj örökbe egy parkot!
 
Idén is megrendezésre került a kerületben a Sportpróbáló elnevezésű rendezvény, ahol több sport is megmutatta magát a fiataloknak, hogy felkeltse az érdeklődést. A helyszín a Haller park volt, és a FEGYIÖK tavalyhoz hasonlóan idén is kampányt szervezett az előző napra. A kampány célja az volt, hogy tisztítsuk meg a parkot a szeméttől. A munkához biztosított volt kesztyű és szemetes zsák, két nagy konténer az összegyűjtött szemétnek, valamint munka után minden résztvevőt megvendégeltek a képviselők ásványvízzel és pogácsával. A FESZOFE Nonprofit Kft. két munkatársa is segített speciális eszközökkel, ha esetleg valaki drogszemetet találna. Az akcióban több helyi iskola diákjai vettek részt, és csatlakozott a H52 is tíz fiatallal, hiszen a park irodánkkal szemben van, és jó időben szívesen használjuk mi is játékra, foglalkozásokra a park kellemes adottságait. A szemétgyűjtés jó hangulatban telt, és a munka talán felhívta a figyelmet arra, hogy ez megelőzhető azzal a szemléletmóddal, hogy a szemetet nem dobáljuk el, hanem elvisszük a legközelebbi kukáig.

[Sportpróbáló a Haller Parkban]
 
 
 
Nemzetközi ifjúsági csere
 
Mivel irodánk tavaly óta Eurodesk partnerként olyan Erasmus+ programokat népszerűsít, melyek a fiataloknak kínálnak nemzetközi mobilitási lehetőségeket, ezért elindítunk egy sorozatot, melyek röviden bemutatják, mik is ezek. Először a nemzetközi ifjúsági cserét szeretnénk bemutatni.

Az ifjúsági csere alkalmat teremt arra, hogy különböző országok fiataljai találkozzanak, megismerjék egymást, megosszák tapasztalataikat, tanuljanak egymástól. A projektektől függően 13 és 30 éves kör közöttiek vehetnek részt. Valamelyik résztvevő ország ad otthont a programnak, mely lehet öt napos, de akár három hetes is. Legalább két ország fiataljai vehetnek részt, de ez lehet akár négy vagy öt is. Ezek az országok lehetnek Uniós tagok, de akár nem tagországok is.

De miről is szól egy ilyen ifjúsági csere? Nem az a cél, hogy a fiatalok nyaraljanak, kiránduljanak egyet, inkább egy táborként kell elképzelni. Minden projektnek van valamilyen témája, amivel foglalkoznak a résztvevők. Ez a téma viszont nagyon sokrétű lehet, akár művészet, környezettudatosság, különböző hátrányos megkülönböztetések, aktív állampolgárság. De egy téma minden esetben adott, az önismeret. A cserék témájának feldolgozása non-formális eszközökkel zajlik, melynek célja, hogy ne egy oktató mondjon el minden tudni valót, hanem játékos eszközökkel tanuljanak egymástól a fiatalok. E módszer során a résztvevő nemcsak arról kap információt, amilyen témával foglalkoznak, hanem saját magáról is. Megtudhatja, hogy milyen erősségei vannak, milyen tulajdonságait érdemes még fejleszteni. Ezt a folyamatot segíti a Youthpass, mely egy olyan "bizonyítvány" melyet a résztvevő saját magáról állít ki önértékeléssel.

Ez egy remek lehetőség arra, hogy új ismeretekre tegyünk szert, nemzetközi kapcsolatokat építsünk, és közben jobban megismerjük önmagunkat is. További információkért, vagy akár aktuális lehetőségekért érdeklődni lehet irodánkban.

[Nemzetközi ifjúsági csere]
 
 
 
A folyó két partján
 
Van egy közepesen erős sodrású folyó, amelyen át szeretnénk kelni. Akad néhány dolog, ami megnehezíti az átkelést. Az egyik, hogy kizárólag kövekre (esetünkben papírlapokra) léphetünk, így juthatunk át a túlpartra. A másik, hogy be van kötve a szemünk, így a társunk iránymutatására hagyatkozva kell indulnunk.

A folyó egyik partján a KEF tagok állnak. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) célja, hogy tagjai együttműködésének köszönhetően megelőzze a legális és illegális drogokkal kapcsolatos problémákat. A Fórum egy olyan platform, ami lehetőséget nyújt a különböző szakembereknek a megismerkedésre, a közös célok meghatározására és a munkamód kidolgozására.

A munka meghatározó része a szakmai műhelytalálkozó, amely ebben az évben április 19-20. között került megrendezésre Budapesten, a III. kerületi BiPi Villában. A két napos program a Ferencvárosi, a Szolnoki és a Kőbányai KEF szakmai találkozója volt.

[KEF - Ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum]
Csütörtökön délelőtt mind a 3 KEF képviselői jelen voltak. A játékos ismerkedést követően mindenki egy-egy már megvalósult projektet mutatott be, aminek köszönhetően lehetőségünk volt tanulni egymás hibáiból és sikereiből. Az ebéd után a szolnokiak hazautaztak, a IX. és X. kerületi szakemberek pedig tovább folytatták a munkát. A nap hátralévő részét, illetve a péntek délelőttöt csapatépítő játékokkal és szakmai ötletelésekkel töltöttük.

A folyó egyik partján állnak tehát a KEF tagok – köztük a H52 Ifjúsági Iroda is. A két nap során elindítottuk a közös gondolkodást, amelynek célja, hogy átérjünk a túlsó partra. Oda, ahol az érintett célközönség áll.

(A folyós hasonlat egy, a két nap során kipróbált bizalomjátékra épül.)
 
 
 
Bátorság. Kapcsolat. Együttérzés.
 
„A saját test fókuszba emelésével lehetővé válhat az önmagunkkal való kapcsolat újraértelmezése. A másik személlyel történő játékos, egyben alkotó munka pedig segít megérteni, hogy mi az egyén saját, egyedi szerepe a közösségen belül, vagy azzal szemben.” – állt a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében megvalósuló workshop bemutatásában.

Mindezt a gyakorlatban is megtapasztaltuk április 13-14-én Székesfehérváron, a két napos tréningen. A program célja volt, hogy a szociális szférában dolgozó szakemberek részére "átadjon" egy saját eszköztárat. A foglalkozások keretében különböző módszereket, dramatikus és táncos feladatokat próbálhattunk ki, amelyek mindegyike a bátorság, a kapcsolat és az együttérzés fogalmaival álltak összefüggésben.

A megtanultakat a későbbiekben az Iroda által tartott osztályfoglalkozásokon, valamint saját programjainkon egyaránt kamatoztatni szeretnénk – és amennyiben lesz még rá lehetőség, a "továbbképződés" lehetőségét sem hagyjuk ki.

[Bátorság. Kapcsolat. Együttérzés.]
 
 
 
Családos Tábor Balatonfenyvesen július 24-29-ig
 
A lassan már hagyományosnak mondható nyári családos táborunk helyszíne Balatonfenyves lesz, az Álmos Apartman házban. A település déli oldalán található az ingatlan egy 2000m2-es kertben, ahol kettő faházban, 4db apartmanban kényelmesen elfér akár 30 fő is. A kertben szaletli, kerti grill, a kicsiknek gyermekmászó, homokozó, hinta található. A helyszíni terepszemle után, már nagyon várjuk a közös nyaralást a családokkal!

[A H52 Balatonfenyvesen]
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás