A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
III. évfolyam 4. szám (2018. szeptember 5.)
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 21. számával jelentkezünk, melyben a nyári eseményekről, a jelenleg futó programjainkról, és jövőbeni terveinkről számolunk be röviden.

Tartalom:
- Nyári táboraink
- Élménybeszámoló H52 módra - avagy nyári élmények a H52 Ifjúsági Iroda és Közösség Tér háza tájáról
- E. p. a. tréning Finnországban
- Ifjúsági terek és FITT
- H52 Filmklub – A gyűlölet
- H52 a Bakáts Feszten
 
 
 
Nyári táborainkról
 
Ezen a nyáron a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi tér három tábort szervezett a ferencvárosi fiataloknak és családjaiknak. Fontosnak tartjuk kiemelni azt, hogy a táborszervezés nem tartozik az Iroda fő tevékenységi köréhez, de azt gondoljuk, hogy a táborok során a bennünket rendszeresen meglátogató fiataloknak sokszor ezek az együttlétek jelentik az egyetlen aktív, minőségi kikapcsolódási lehetőségeket a nyár folyamán. Meglátásunk szerint a táborban újszerű élményeket szereznek a gyermekek, melyek szerves részét fogják képezni személyiségüknek. Ezek az élmények főleg a társas léthez, az ahhoz kapcsolódó szerepekhez kapcsolódnak. Az új kapcsolatok kialakításánál a kezdeményező, az alkalmazkodó és a kommunikációs készség is fejlődik.

Június 25-29. között került megrendezésre első alkalommal a leány tánctáborunk Kemencén, ahol több népi mesterséget (pl. fazekas, molnár, pásztor, lovász) megismertek, tanultak népdalokat és a tánc sem maradt ki a mindennapok programjai közül. Amíg a lányok néptáncoltak, addig a kamasz fiúkkal „túlélő” tábort szerveztünk Bánkon, ahol a fő célkitűzésünk a csapatkohézió erősítése illetve az együttműködés szabályainak az elsajátítása volt. A tavalyi évhez hasonlóan idén is megszerveztük családos táborunkat, főszezonban Balatonfenyvesen, amely több hónapos előkészületet, illetve aktív munkát követelt meg a részvevő családoktól. A családos vetélkedők önfeledt kacagásai, vagy ahogy két kislány próbálja az asztalnál a másik térfelén lefújni a pingponglabdát; a hangos hahoták, amint éppen vízbe borulnak az emberek a kenuval; kacagások és sikoltozások egyszerre a száguldó bobon; az arcokon tükröződő kihívás okozta élvezet a kötélpályák magasában; ezek azok az élmények amelyek talán mindenkiben mély nyomott hagytak és mindig szívesen emlékeznek majd vissza rájuk.

[Nyári táborok a H52-vel]
 
 
 
Élménybeszámoló H52 módra - avagy nyári élmények a H52 Ifjúsági Iroda és Közösség Tér háza tájáról
 
Az iskola első hete még nem is annyira a tanulásról, sokkal inkább a nyári élményekről szól. Ki merre járt, mit látott, milyen programokon vett részt – kérdezik egymástól a diákok, és persze a tanárok egyaránt.

De vajon miről számolna be egy H52-s gyerek?

A nyár minden egyes napján különleges programokkal vártuk a fiatalokat a H52-ben. A "Nyár52 – Minden napra egy program" keretein belül számos különleges lehetőség várta az érdeklődőket. Mindenki megtalálhatta a kedvére való elfoglaltságot, hiszen a nyári speciális ételek elkészítésétől, a strandoláson és táborozáson át, a kirándulásig sokféle program szerepelt a "repertoárunkban".

Hogy mégis merre jártunk, és milyen élményeket szereztünk a nyáron?

A nyári vakációt egy szentendrei kirándulással indítottuk, amelynek keretében a Konkáv Közösségi Térrel közösen látogattunk el a Skanzenba. A kirándulás során számos érdekességet megtudhattunk elődeink mindennapjairól, és a szabadtéri múzeum rejtelmeiről. Ezen kívül az első héten vízibombacsatával, közös filmezéssel és pingpongbajnoksággal vártuk az érdeklődőket.

Nyári programjaink második felvonása a táborozásról szólt – a lányok Kemencén, a fiúk Bánkon töltöttek el egy hetet.

Ezt követően sem unatkoztunk, a harmadik héten az ügyességünket tettük próbára. Hétfőn a Haller parkban egyensúlyoztunk a két fa közé kifeszített kötélen, majd a fagyifőzés gasztronómiájában mélyedtünk el, a hét zárásaként pedig számháborúban csaptak össze csapataink.

[Számháború a H52-vel]
Ezt követően ellátogattunk az Orczy-parkba és leteszteltük a játszóteret, kedden a József Attila emlékhelyen tettük próbára tudásunkat, szerdán lángossütéssel idéztünk nyári hangulatot az Irodában, pénteken pedig hajóra szálltunk és a Margit-szigeten töltöttünk egy fantasztikus napot.

Programjaink kifogyhatatlan tárháza a nyár következő hetére is tartogatott meglepetéseket – voltunk a Terror háza múzeumban és moziban, valamint csodálatos pólókat festettünk a kézműves nap keretében.

Július utolsó hetében ismét útnak indultunk, családos táborunk idén Balatonfenyvesen volt. A Balaton partján számos izgalmas lehetőség várt ránk – strandoltunk, vetélkedtünk, kalandparkoztunk, kirándultunk, színházaztunk, hajókáztunk és persze rengeteget nevettünk.

A táborból visszatérve, nyári jó szokásunkhoz híven, folytatódtak a jobbnál-jobb programok. Augusztusban csocsóbajnokság, állatkerti látogatás, kézművesnap, strandolás, frizbizés és lakótelepi kiruccanás várta az érdeklődőket. Ezeken felül a kispesti vizes játszótérre, a Velencei-strandra, a Füvészkertbe, a Gellért-hegyre, a Kopaszi-gátra, szabadulószobába és a Kerekerdő-parkba is eljutottunk.

[Strandolunk]
Miről szólna tehát egy H52-s gyerek nyári élménybeszámolója?

Változatos programokról, amelyek keretében számos újdonságot tanulhatott a nagyvilágról, az irodalomról és a történelemről. Egy H52-s gyerek élményei között a kézműveskedés, az ügyességi feladatok és játékok, az érdekes filmek és a változatos sportolási lehetőségek is szerepelnének. Mindezek mellett pedig a hűsítő csobbanások, a nyári fagylalt édessége és a lángos ínycsiklandozó íze is feltűnne a történetek között.
 
 
 
E. p. a. tréning Finnországban
 
Idén a H52 második ízben képviseltette magát a hamburgi european playwork association szervezésében megtartott szemináriumon. Tavaly a tréning Budapesten volt, irodánkat terephelyszínnek választották, és ezzel indult el a gyümölcsöző kapcsolat. A szervezet később támogatta a családos táborunkat, és a tavalyi alkalom folyománya lett a decemberi pozsonyi négy napos kirándulásunk is.

Az előző szeminárium témája a játék, mint munkaeszköz volt, az idén pedig a fiatalok bevonása, motiválása, az ifjúsági munkások kompetenciái kerültek nagyító alá. Helyszínül a szervezők a finnországi Turkutól nem messze egy erdei tábort választottak a Balti-tenger partján, mely tökéletes nyugalmat biztosított a munkához. Az május 23-tól 30-ig tartó találkozó az utolsó két napra végül Turkuba költözött.

[e.p.a tréning]
A kompetenciák mellett ismét bemutatásra kerültek új módszerek, például a részvételi dráma, vagy a színházi nevelés. Emellett fontos szerepet kapott az ötletbörze, a kapcsolatépítés, a személyes és szakmai tapasztalatok nemzetközi szintű cseréje. A részvétel mellett a program jelszava diverzitás és az egyenlőség, ezek éltetése volt. Ennek fényében a szemináriumon 31 résztvevő volt 19 országból, összesen 22 anyanyelvvel.

[e.p.a tréning]
 
 
 
Ifjúsági terek és FITT
 
A kilencedik kerület többek között az ifjúsági tereinek magas „létszámával” is büszkélkedhet. Összesen nyolc közösségi tér várja a fiatalokat, amelyek mindegyikének megvan az egyedi kínálata. Az FMK, az Itt és Most Társulat, a Tárt Kapu Galéria, a MEGKÖT és a H52 a "régi motorosok" közé tartozik, a Konkáv Közösségi Tér, a Ferencvárosi Tanoda és a Dési Huber Közösségi Ház pedig 2018-ban született.

Annak érdekében, hogy munkánk még összehangoltabb legyen és a kerületi fiatalok számára színes programrepertoárt kínálhassunk, a nyár elején közös megbeszélést tartottunk. Ennek keretében jobban megismertük egymást, valamint hírt adtunk közelgő programjainkról.

Így kezdődött el az együttműködés, amelynek kiemelkedő alkalma volt a Nyár52 keretében megszervezett FITT, azaz a Ferencvárosi Ifjúsági Terek Találkozója. Augusztus 15-én a Konkávval és a Tanodával közösen szerveztünk szabadtéri programot a Kerekerdő parkban. A fiatalokat számos remek játék, többek között slackline, tollas, és foci várta. A nap során egy rövid szakmai megbeszélést is sikerült beiktatni, amely remekül megalapozta a további közös munkát.

[FITT]
 
 
 
H52 Filmklub – A gyűlölet
 
Első ízben szervezzük meg filmklubunkat a H52-ben, ennek keretén belül először A gyűlölet című filmet nézzük meg. Utána beszélgetést tartunk a filmről meghívott vendéggel.

[La Haine]
A gyűlölet /La haine/ francia filmdráma, 95 perc, 1995

Leírás a filmről: Sok ember hagyja el a szülőföldjét, és máshol kezd új életet. A legtöbb országban azonban nincs hely a számukra, gettókban élnek. Az ilyen bevándorlók lakta külvárosokban virágzik a gyűlölet. A kilátástalanság, meg nem értettség és az elszigetelődés táplálja, belopja magát minden házba, az emberek lelkébe. A tizenhat éves Abdul kórházba kerül a rendőrökkel való összecsapás következtében. A fiú haverja, Vincent találta meg azt a pisztolyt, amelyet a zavargások során az egyik rendőr elveszített. Arra az elhatározásra jut, hogyha meghal a barátja, akkor az életéért cserébe megöl egy rendőrt.
 
 
 
H52 a Bakáts Feszten
 
Idén újra részt vehettünk a Bakáts Feszten, és népszerűsíthettük az Irodát. A borongós idő ellenére sok család döntött úgy, hogy a Ráday utca környékén tölti a vasárnapot. A Tulipános Népi Játékpark és Alkotóműhely műsora után Palya Bea és Farkasházi Réka koncertjeit élvezhettük.

Velünk a Török Pál utcában találkozhattak a Fesztiválra látogatók, és különböző társasjátékokat próbálhattak ki. A kisebbeket a logikai kihívások kötötték le, a nagyobbak pedig a stratégiai játékok világába kóstolhattak bele. Tószegi Judit, aki a kézműves foglalkozásokat szokta tartani nálunk, hennával kedveskedett az arra járóknak.

Ha szeretnél társasjátékozni, kézműveskedni, beszélgetni egyet, vagy egyszerűen kíváncsi vagy, hogy kik vagyunk, térj be hozzánk még a következő Bakáts Feszt előtt!
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 15 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás