A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
III. évfolyam 5. szám (2018. október 10.)
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 22. számával jelentkezünk, melyben a kora őszi eseményekről és futó programjainkról számolunk be röviden.

Tartalom:
- Ifjúsági munka az iskolákban – idén is folytatjuk
- IFI feszt és Extrém sportnap
- XV. kerületi Ifjúsági Fesztivál – központban az ifjúsági mobilitás
- Állástaláló műhely a H52-ben
- Lakótelepi mulatság
- Látogatóban a pécsi Élmény Tár Tanodánál
 
 
 
Ifjúsági munka az iskolákban – idén is folytatjuk
 
Szeptemberben elkezdődött az új tanév, a mi nyári nyüzsgésünket pedig felváltotta az iskolák látogatása. A tavalyi tanév tapasztalatira építkezve és a növekvő igényeknek eleget téve a nyarat arra fordítottuk, hogy különböző rendhagyó osztályfőnöki órákat dolgozzunk ki. Jelenleg az általunk leginkább reklámozott foglalkozás az osztályközösség fejlesztés, melyet általában három negyvenöt perces órában szoktunk megtartani. Tavaly indítottuk útjára az egyelőre próba jellegű vállalkozásunkat, hogy egy osztályt havi egy alkalommal látogatunk egész évben. Idén már a második osztállyal kezdjük meg ezt a munkát.

A közösségfejlesztés mellett kidolgozott témákat is kínálunk a pedagógusoknak illetve diákjaiknak, iskolai hiányzás, iskolai erőszak, környezettudatosság, egészséges életmód, szexuális felvilágosítás, pályaorientáció, emberi és gyermekjogok témájában.

A felmerülő igények esetén szívesen várjuk a megkereséseket irodánk elérhetőségein.


[H52 iskolai segítő munkában]
 
 
 
IFI feszt és Extrém sportnap
 
Ismételten megrendezésre került a kerületi fiatalok által önszerveződő legnagyobb ifjúsági fesztivál, melynek célja nem pusztán a szórakozás, hiszen az esemény programsorát teljes egészében a diákok találják ki és szervezik le az önkormányzat anyagi támogatása mellett. Mint minden évben, a H52 idén is jelen volt a Haller parkban, ahol a kerület 18 iskolájából több mint 1000 diák élvezhette az év utolsó, nyári hangulatú szabadtéri eseményét. A fellépők között a ferencvárosi általános és középiskolák tehetséges tanulói mutatkoztak be énekes, zenés, táncos produkciókkal, sportbemutatókkal, verssel és prózával.

A közönség látványos ugrálókötél-műsort, kosárshow-t és rúdtáncprodukciót is láthatott a színpadon, ám a rendezvényen nem csupán nézni lehetett a sportokat. Az Extrém Sportnap kínálta mozgásos programok sorában a fiatalok pingpong, csocsó, tollas, trükkös bringák, helikopter- és kerékpárszimulátor, tájékozódási futás, lézerlövészet, street workout, TRX, mászófal, cross fit, 3D-s karika és eurobungee közül válogathattak. A különböző civil szervezetek standjai is számos érdekességgel várták a látogatókat: kínálatukban szerepet kapott a társasjáték, a felvilágosítás, a prevenció, a külföldi ifjúsági csereprogramok, a főzés és az irodalmi játék is. Különösen nagy sikere volt az Iránytű Mentálhigiénés Alapítvány alkohol- és drogszimulációs szemüvegének, melynek segítségével a diákok átélhették, hogyan romlanak a koordinációs készségek tudatmódosító szerek hatására. Délután a sztárok vették birtokba a színpadot: Tóth Andi, Lola, L.L. Junior és Színész Bob alaposan megtáncoltatták a tiniket.

[H52 a 2018-as Ifi Feszten]
 
 
 
XV. kerületi Ifjúsági Fesztivál – központban az ifjúsági mobilitás
 
A tavalyi IfiFeszten irodánk az Erasmus+ lehetőségeivel ismertette meg az érdeklődőket. A főzőverseny egyik meghívott csapata a XV. kerületi ifjúsági önkormányzat volt, akiknek annyira tetszett az, amivel készültünk, hogy megkérték az Eurodesk hálózatot, vegyen részt idei Ifjúsági Fesztiváljukon. A hálózatot a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér valamint az újpesti Együttható Egyesület képviselte közösen.

A délelőtt programját egy "tőzsdejáték" tette ki. Minden iskolai csapat kapott egy kezdőtőkét, majd dupla vagy semmi alapon tehetett fel ebből általuk választott összeget a különböző szervezetek standjainál, ahol feladatokat kellett megoldaniuk. Az összegyűjtött pénz önmagában még nem segítette hozzá a csapatokat a győzelemhez, ebből részvényt kellett venniük, és az a csapat győzött, aki a legnagyobb értékben tudott felvásárolni. A csavar az volt, hogy időről időre a részvény értéke is változott, ráadásul a csapatok nem is költhették el minden pénzüket, hiszen akkor nem tudtak volna tovább játszani, hogy újabb tőkét gyűjtsenek.

Mi Kvízzel készültünk, mely Európával, az Európai Unióval valamint az Erasmus+-szal kapcsolatos kérdésekből állt. Az egész vetélkedőt hatalmas izgatottság és nagyon vidám hangulat jellemezte. Reméljük, jövőre is részt vehetünk.

[H52 a XV. kerületi ifjúsági fesztiválon]
 
 
 
Állástaláló műhely a H52-ben
 
Az Egyesek Ifjúsági Egyesületnek és az Incorpora Programnak köszönhetően szeptember 20-án állástaláló workshop került megrendezésre a H52-ben. Aki részt vett a műhelyen, személyre szóló tanácsokat kapott, különböző praktikákat sajátíthatott el a hatékony álláskereséshez. Megtudhatta például, hogy milyen egy jó önéletrajz, állásinterjún hogyan boldoguljon, illetve, hogy miket tisztázzon magában, mielőtt keresésbe kezd.

A jövőben havonta lesz lehetőség az Egyesek munkatársainak személyes segítségét is kérni, hogyha éppen állást keresel, vagy a későbbiekben tervezed a váltást. A részletekkel hamarosan érkezünk. Figyeljétek az oldalunkat!
 
 
 
Lakótelepi mulatság
 
2018. szeptember 8-án az Iroda családos projektének a részvevőivel meghívást kaptunk a Lakótelepi Mulatságra, ahol a már a jól ismert bodagot készítettük el és enyhítettük a látogatók étvágyát. A befolyt adománypénzt az őszi szünidői programokra fogjuk felhasználni.

[H52 a 2018-as Lakótelepi Mulatságon]
 
 
 
Látogatóban a pécsi Élmény Tár Tanodánál
 
A FESZGYI és az Élő Adás támogatóinak segítségével október elején szakmai stábunk és a hozzánk járó gyerekek szülei közül ketten, meglátogattuk a Pécsen működő Élmény Tár Tanodát. Bár céljaink némiképpen eltérőek, alapelveink és módszereink, amelyekkel a hozzánk fordulókkal együtt dolgozunk, hasonlóak. Számukra is fontos, hogy a tanodába járó gyerekek családjával közösen hozzanak létre egy olyan támogató környezetet, amelyben a gyerekek biztonságban, szabadságban bontakoztathatják ki tehetségüket. Nagyszámú önkénteseik segítségével személyes mentor programot működtetnek, a gyerekek motivációját pedig a "Manna" pontokkal tartják fent, ami egy jutalmazó rendszer. Pontokat szerezni otthon, az iskolában és természetesen a tanodában is lehet. A szülőket helyben megvalósítható társadalmi vállalkozásban való részvételre ösztönzik.

Bővebb információ a tanoda honlapján található:
https://elmenytartanoda.wordpress.com/

[H52 az Élmény Tár Tanodánál]
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 16 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás