A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
III. évfolyam 6. szám (2018. november 26.)
 
 
 
Kedves Olvasó!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 23. számával jelentkezünk, melyben az őszi időszak eseményeiről és futó programjainkról számolunk be röviden.

Tartalom:
- Csajos csoport indult a H52-ben
- Lovas foglalkozásra járnak a H52-es gyerekek
- Valami véget ért... "Családok menni nyári tábor" projektzáró rendezvény
- Sportnap Uraknak - győzelem az önkormányzati tornán
- Eurodesk hírek
- Vigyázz, kész, utazás! - Beberika Dorina beszámolója a Service Civil International képzéséről
- Tanulmányúton a szúcsi közösségfejlesztési projektnél
 
 
 
Csajos csoport indult a H52-ben
 
Tanévkezdettől indítottuk a kizárólag lányok részére szánt klubunkat, a „Csajos csoportot”, amit minden héten kedden fél 5 és fél 6 között tartunk majd. Hosszabb távú célunk, hogy a hozzánk bejáró, jelenleg 7-10 éves lányokkal egy olyan szoros bizalmi viszony alakuljon ki, hogy a jövőben a kifejezetten lányoknál felmerülő problémáikat, kérdéseiket bátrabban megosszák majd velünk. A klubon minden olyan témával szeretnénk foglalkozni, ami érdekelheti őket, az eddigi alkalmakon gyertyaöntés, slime készítés és vlogolás (videó blog) volt a témánk, az utolsó klubon pedig kommunikációs készséget fejlesztő rajzolós játékokat játszottunk. A slime készítésről így videót is csináltunk, ami megnézhető a facebook oldalunkon:

[Csajos csoport a H52-ben]
Az idő előrehaladtával megyünk az egyre komolyabb témák felé, az egészséges életmódtól a környezetvédelemig.
 
 
 
Lovas foglalkozásra járnak a H52-es gyerekek
 
A Zabszalma Alapítvány zuglói pályáján volt, aki életében először ült lóra a H52-be járó néhány bátor gyerekek közül. Volt aki komoly fenntartásokal érkezett, de remek élménnyel távozott a foglalkozásról. Egyelőre a bevezető, ismerkedő alkalmakat szervezzük, de az eddigi tapasztalatok alapján szeretnénk, hogy legyen folytatása ennek a remek elfoglaltságnak.

[Lovas foglalkozás]
[Lovas foglalkozás]
 
 
 
Valami véget ért... - "Családok menni nyári tábor" projektzáró rendezvény
 
Tavaly novemberben fantasztikus lehetőséget kaptunk. A "Családok menni nyári tábor" ötletünk bekerült az Élő adás közösségi adománygyűjtő programba, melynek keretében több mint egy millió forintot gyűjtöttünk.

A támogatott időszak nemrég letelt, november 16-án projektzáró eseményt tartottunk az Irodában. Minden támogatót és a projektbe bekerült családot meghívtunk az alkalomra, amelynek során bemutattuk, hogy mi is történt az elmúlt egy év során.

[Fotó a projektzáró rendezvényről]
A köszöntő után Beberika Dorina részletesen bemutatta, hogy milyen programok valósultak meg az adományból. Az elmúlt egy év során az egy hetes balatoni nyaralás mellett ugyanis tábor előkészítő hétvégére, két tanulmányi kirándulásra és számos megbeszélésre került sor. Az élményekről kettő, a projektben résztvevő anyuka számolt be - Nagy Mária elsősorban a táborról, Lakatos Alexandra pedig a pécsi tanulmányútról mesélt a jelenlévőknek. Ezt követően Berecz Dénes, a Horizont Szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke számolt be élményeiről és a jövőbeni tervekről. A projekt során készült fotókból rövid videót készítettünk, így a támogatók bepillantást nyerhettek a feledhetetlen pillanatokba, amelyek nélkülük nem valósulhattak volna meg. A közös esténk egy kis vendégséggel zárult, ami teret adott a kötetlen találkozásoknak, beszélgetéseknek.

[Fotó a projektzáró rendezvényről]
A családos projekt egy fejezete ezzel lezárult, a történetnek azonban még nincs vége. Részt veszünk a Lakótelepi Közösségi Karácsonyon, ahol bodagot sütünk majd. Természetesen jövőre is tervezzük a közös nyaralást, aminek helyszíne - ha minden jól alakul - Erdély lesz.

Valami véget ért tehát, de kezdődik más talán... :)
 
 
 
Sportnap Uraknak - győzelem az önkormányzati tornán
 
Sportnap Uraknak elnevezéssel két kispályás futballtornát is rendeztek november 17-én a Vendel Sportcsarnokban. A jó hangulatú mérkőzéseken ugyan az eredmény is számított, ám a hangsúly inkább a közös játékon, a sporton keresztüli barátságok ápolásán volt.

A nemzetközi férfi naphoz (november 19.) kapcsolódóan a IX. kerületi önkormányzat immár negyedik alkalommal rendezte meg a Sportnap Uraknak elnevezésű eseményt, ahol a H52 kamasz "fiai" is jelen voltak. Olyannyira jelen voltak, hogy a középiskolások számára megszervezett tornát megnyerték a Szent István korosztályos csapata ellen. Ezúton is gratulálunk a kitartó fiúknak!

[Sportnap Uraknak]
 
 
 
Eurodesk hírek
 
Irodánk az EgyüttHató Egyesülettel közösen készített kvízjátékkal készült a Pályaválasztási Börzére, ahol a kerületi általános iskolák hetedik-nyolcadikos osztályai voltak jelen. A kvíz Európával, az Európai Unióval és az Erasmus+-szal kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. A kvízt kitöltők promóciós ajándékokat kaptak. Több kérdésre a választ megtalálhatták az Erasmus+ információs szórólapjain, ezzel sikeresen lehetett elősegíteni a szórólapok átolvasását. Emellett extra feladatként lehetett vállalni egy rövid videóban való szereplést, amelyben arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy a szereplőnek mit jelent Európa. Ez a Közép-Magyarországi Régió közös vállalásának a része, ezek összevágásával egy promóciós videó készül. A feladatoknak nagy sikere volt, sokáig a standunkhoz is nehezen lehetett hozzáférni. Mi ezzel a kitelepülésünkkel kezdtük el az Eurodesk októberi Time to move kampányát, mely egész Európán átível.

[Pályaválasztási Börze]
Tóth Csaba, a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér Eurodesk multiplikátora Szenegálban szerzett EVS tapasztatait osztotta meg a Kosztolányi Dezső Általános Iskola egyik hatodikos osztályával egy rendhagyó természetismeret óra keretében. A téma nagyon felvillanyozta az osztályt, már az előadás közben is rengeteg kérdést tettek fel a gyerekek. A bátorságuk annak is köszönhető, hogy ez az osztály minden hónapban találkozik a H52 munkatársaival közösségfejlesztő foglalkozások során. Az érdeklődésnek köszönhetően pillanatok alatt repült el a másfél óra, a szünetben is sok kérdés hangzott el, valamint nem is sikerült teljesen befejezni a beszámolót a rendelkezésre álló idő miatt. Öröm volt látni ezt a más kultúrák iránti nagy mértékű érdeklődést.

[Rendhagyó természetismeret óra a Kosztolányiban]
Ezt a beszámolót elvitte a csepeli Weiss Manfréd Kollégiumba is, ahol Kompánia Alapítvány tartott Eurodesk információs programot a fiataloknak. Késő délután lévén a fiatalokat nehezebb volt megfogni, de a végére nagyon kellemes beszélgetések alakultak ki, és érdeklődés mutatkozott a programok iránt.

Október 27-én kiutaztunk két fiatallal Veresegyházra, hogy idén is részt vegyünk a Támaszpont MOPKA által szervezett EU Party-ján. A tavalyihoz hasonlóan a délelőttöt játékkal töltöttük, majd az ebédre főzött lecsó elfogyasztása után fiatalok számoltak be mobilitással kapcsolatos élményeikről. Ezután következett a fő játék, a résztvevők öt csoportba lettek osztva és a feladat az volt, hogy hozzák össze a számukra legérdekesebb nemzetközi ifjúsági csere ötletét. A szervező vállalta, hogy segít a zsűri által legjobbnak ítélt ötlet megvalósításában a csapatnak. A csapatmunkák azonban olyan színvonalasra sikeredtek, hogy az Eurodesk Közép-Magyarországi régiója vállalta, hogy segíti mind az öt ificserét megvalósítani.

[A Támaszpont EU Party-ja]
November 14. és 16. között zajlott az őszi Eurodesk Országos Találkozó Székesfehérváron. A három nap alatt képet kaptunk a hálózat idei eredményeiről, megbeszéltük a jövő évi terveket, illetve fontos információkat, változásokat osztottak meg a hálózat képviselőivel. Továbbá minden régió megválasztotta a következő egy évre a régiós koordinátorát, a Közép-Magyarországi régió koordinátora továbbra is Maczó József, a veresegyházi Támaszpont MOPKA multiplikátora lett. Ezen felül mindenki multiplikátori képzésen vett részt, az új belépők az első két modult, a régebbiek a harmadik modult végezhették el.
 
 
 
Vigyázz, kész, utazás! - Beberika Dorina beszámolója a Service Civil International képzéséről
 
Október utolsó hetében részt vettem egy nemzetközi tréningen, amelyen 16 különböző ország képviseltette magát. A Service Civil International (SCI) által szervezett szemináriumot Brugge mellett tartották, témája a non-formális oktatás volt.

Szerdán délelőtt érkeztünk meg a szállásunkra, egy nagy cserkészcentrum központi épületébe. A hangulatról a környező erdő gondoskodott, amit már első nap bejártunk egy játék keretében. Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a tréning első napján elsősorban az ismerkedésé és az "alapszabályok" tisztázásáé volt főszerep. Az esti kötetlen időben pedig folytatódott a móka és kacagás – a német résztvevők jóvoltából kipróbálhattunk egy vicces játékot.

A második napon a tréneri kompetenciákról, a résztvevők munkájának célcsoportjairól beszélgettünk. Délután bepillantást nyertünk a „vizuális facilitáció” módszerébe, így most már számos egyszerű ikont segítségül hívhatunk a különböző tréningek megtartásakor.

[SCI képzés]
A harmadik napon 8, a résztvevők által tartott workshop közül választhattunk – mivel a program párhuzamosan zajlott, összesen négyen vehettünk részt. Nekem ezek közül legjobban az "Image theatre" módszert bemutató blokk tetszett, amelynek során számos új játékot megismerhettem. Este ismét a mókázás került előtérbe, a "Guess my pation" (azaz "Találd ki a szenvedélyemet") nevű játékot próbáltuk ki.

A negyedik, és egyben utolsó teljes napon visszatértünk a célcsoportok témájára, illetve beszélgettünk arról is, hogy trénerként milyen kihívásokkal kell szembenéznünk. Az esti záróbulin elsősorban a táncé és a játéké volt a főszerep, de ennek keretében kaptuk meg okleveleinket is.

Vasárnap, azaz az utolsó nap már csak néhány dolog várt ránk. Több témával foglalkoztunk – én személy szerint a "hogyan fejlődjünk trénerként" asztalt választottam. Itt számos lehetőséget felsoroltunk, az online kurzustól elkezdve a könyveken át egészen a nemzetközi lehetőségekig. A tréning lezárásaként mindenki értékelte a mögöttünk álló néhány napot, és még ennek során is megismerhettünk néhány új módszert.

[SCI képzés]
Az öt napos képzés remek hangulatban telt, sok mindent tanultam Belgiumban, amit már azóta hasznosítani tudtam az Irodában és az iskolai foglalkozások során.
 
 
 
Heves megyei közösségi vállalkozás gyártja a népszerű finomságot | Tanulmányúton a szúcsi közösségfejlesztési projektnél
 
November 20-án Szúcson jártunk, ahol a bányatelepi szegregátumban élők egy közösségfejlesztési folyamat eredményeként molnárkalács gyártásába fogtak. Az Autonómia Alapítvány és a Katona József Színház munkája színházterápiás foglalkozásokkal indult, de a helyiek elköteleződését követően belülről kezdték el építeni a közösség jövőjét. Közösségi pénztárt hoztak létre, közösségi és lakóház felújításba fogtak, konfliktuskezelő tréningen vettek részt, valamint közösségi tervezés módszertant tanultak. Mindezek eredményeként ma már egy betéti társaság tagjaként hat bagolylyuki az önkormányzattól bérelt helyiségben gyártja a Bagolykalács névre hallgató ropogtatnivalót, amit Budapest népszerű szórakozóhelyein és on-line lehet megvásárolni.

[H52 és a bagolykalács]
A készítőkről szóló rövidfilm megtekinthető itt.

[Videó a szúcsi projektről]
A tanulmányutat a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány és a FESZGYI támogatta.
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A fiatalok 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam. Szeptember végétől a megbeszélés után, 16:30-tól ismét játékos drámapedagógiai, slam poetry klubot tart nálunk Horváth Kristóf alias Színész Bob.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 16 órától tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás