A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
IV. évfolyam 1. szám (2019. február 25.)
 
 
 
Kedves Olvasó!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 24. számával jelentkezünk, melyben az év eleji időszak eseményeiről és futó programjainkról számolunk be röviden.

Tartalom:
- Új helyiséggel bővült a H52
- Gyurmizó foglalkozás a H52-ben
- Pályázati támogatást nyertünk kábítószer-prevenciós programjaink megvalósításához
- Új élmények lovak társaságában
- Csocsó- és pingpongbajnokság az Alter Ifjúsági Irodával
- Ruhacsere a H52-ben
- Új munkatársunk bemutatkozása
- A H52 tavalyi éve néhány statisztikai adaton keresztül
 
 
 
Új helyiséggel bővült a H52
 
Február 13-án egy családias ünnepség keretében Dr. Bácskai János polgármester úr és Kállay Gáborné alpolgármester asszony átadták új szobánkat. A szomszédos üzlethelyiség átalakítása már decemberben elkezdődött, a munkálatok hetekig tartottak, de januárban már használatba tudtuk venni a klubszobát.

[Új helyiséggel bővült a H52 - fotó]
Miért volt erre szükség? Az évek során kinőttük magunkat. Most már nagyobb létszámmal is tudunk klubfoglalkozásokat tartani, és közben a fogadóterünkben sem kell, hogy megálljon az élet. Terveink szerint ezentúl itt fog zajlani a kézműves foglalkozás, a gyurmizó klub, itt ülésezhet a FEGYIÖK, lehetőséget biztosít zenei próbákhoz, itt fogjuk tartani a barkács foglalkozást, valamint itt fog helyet kapni az óvodásoknak szervezett capoeira edzés.

Az ünnepségen a kerület vezetésének beszéde előtt Irodánk két fiatalja, Sándor Beatrix és Klemán Levente FEGYIÖK képviselők adták elő a Follow the Flow: Maradok távol című dalát, végül pedig a József Attila Általános Iskola tanulója, Lichtenstein Vanda FEGYIÖK képviselő énekelt az ünnepségen megjelent érdeklődőknek.

[Fotó az új helyiség megnyitójáról]
 
 
 
Gyurmizó foglalkozás a H52-ben
 
Szeretettel várunk Baba-Mama kézműves foglalkozásunkra, ölbe való babáddal (6 hónapostól 2,5 évesig). Rajzolunk és gyurmázunk, mondókákkal és dalokkal. Programunkon ötleteket és praktikákat kapsz babád kreativitásának, kézügyességének és beszédkészségének fejlesztéséhez.

A foglalkozást Tószegi Judit kézműves, alkotó-fejlesztő meseterapeuta vezeti.
A programon való részvétel INGYENES, de REGISZTRÁCIÓ szükséges! Jelentkezés a H52 facebook oldalán üzenetben.
Időpontok: hétfőnként 10:00-12:00

Gyülekezés 10:00-10:15
Foglalkozás 10:15-11:00
Kötetlen beszélgetés, ismerkedés és játék 11:00-12:00.

[Fotó az első gyurmizó foglalkozásról a H52-ben]
 
 
 
Pályázati támogatást nyertünk kábítószer-prevenciós programjaink megvalósításához
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által meghirdetett prevenciós programok támogatására a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér által benyújtott pályázata 4.500.000 millió forintos támogatást nyert. A jelenlegi pályázatunk összeállításánál, az előző évekhez hasonlóan ismét figyelembe vettük a kerületben a gyermekekkel és fiatalokkal dolgozó szakembereink tapasztalatait, a fiatalok visszajelzéseit eddigi programjainkról, így kerültek az eddig már bevált programok mellé új lehetőségek és munkaformák. A pályázat fejlesztő programokat kíván nyújtani, elsősorban azoknak a ferencvárosi fiataloknak, akikkel a FESZGYI intézményei kapcsolatban vannak, valamint a kerületünkben élő vagy tanuló, szabadidejüket itt töltő fiataloknak. Kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a látókörünkben lévő, magatartásuk, családi hátterük miatt peremhelyzetbe került magántanulókra, és azokra a 16. életévüket betöltött, iskolát elhagyó fiatalokra, akik az oktatási rendszer elhagyása után még nem lépnek be a munka világába, elvesztik a napi rendszeres elfoglaltság által adott kereteket, így különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a csellengés, esetleges drogfogyasztó magatartás kialakulása, elmélyülése tekintetében. Tervezett tevékenységeink több helyszínen valósulnak meg.

[A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság logója]
 
 
 
Új élmények lovak társaságában
 
Csütörtök délutánonként négy gyermek élvezheti Tádé, Mami, és Bandi társaságát, akik terápiás lovak, a Zabszalma Alapítvány Lovasterápiás Központjában. A foglalkozáson elsajátítják a lovaglás alapjait, megismerkednek a lóápoláshoz szükséges eszközökkel, praktikákkal. Izgalmas ügyességi feladatokat hajtanak végre, melyeket bátran teljesítenek. Ezek segítenek fejleszteni a figyelmüket, türelmüket és önbizalmukat. Mivel azonnal érkezik megerősítés, sikerélményekkel gazdagodva térhetnek haza. Májusban újabb négy gyermeknek nyílik lehetősége próbára tenni bátorságát, és lóra pattanni.

[Fotó a legutóbbi lovasterápiás alkalomról]
 
 
 
Csocsó- és pingpongbajnokság az Alter Ifjúsági Irodával
 
Lassan már hagyományosnak tekinthető csocsó- és pingpongbajnokságot szerveztünk a csepeli Alter Ifjúsági Irodával közösen. A jó hangulatú eseményen nem az eredmény számított, inkább a fiatalok közötti kapcsolat erősítése, barátságok kialakulása volt a cél. Amellett, hogy a sport fontos az egészségünk megőrzéséhez, egy remek közösségépítő tevékenység is.

[Csocsó- és pingpongbajnokság az Alter Ifjúsági Irodával - fotó]
 
 
 
Ruhacsere a H52-ben
 
Nagy sikere volt az első Ruhacserénknek, melyet február első hetében tartottunk. Ruhatárfrissítés céljából indult az ötlet, de örömmel tapasztaltuk, hogy közösségi eseménnyé vált. Közel harminc ember tett egy környezettudatos lépést, és hozta el már megunt, de jó állapotban lévő ruháit, és talált új darabokat, ezzel is csökkentve a ruhákból halmozódó hulladékot. Leginkább női és gyerekruhák találtak új gazdára, de egy-két férfi és kisbaba ruha is új tulajdonosához került. Tervezünk még máskor is szervezni hasonló alkalmat. Figyeljétek a Facebook oldalunkat, és gyertek el a következő Ruhacserére!

Az eseményről a 9.tv készített beszámolót, mely megtekinthető a videóra kattintva:

[Ruhacsere a H52-ben - fotó]
 
 
 
Új munkatársunk bemutatkozása
 
Kovács Annamária vagyok, közösségfejlesztő és ifjúságsegítő, a H52 csapatának új tagja. Korábban a debreceni Életfa Egyesület munkatársaként egy települési közösségfejlesztő és ifjúságsegítő folyamatban vettem részt, és a régió civil szervezeteivel alakítottam ki szorosabb együttműködést. Szívesen szervezek és veszek részt hazai és nemzetközi ifjúsági cserékben és önkéntes táborokban, melyek egykor nekem is sok élményt és tapasztalatot adtak. Budapesten a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkatársa voltam 2018-ig, és nemrégiben tértem haza egy tanulmányútról az Egyesült Államokból, ahol egy ifjúsági szervezetnél voltam gyakornok Milwaukee városában. Szeretek különböző részvételiségen alapuló művészeti módszerekkel dolgozni, túrázni, olvasni, úszni és koncertekre járni. Izgalommal várom a H52 fiataljaival a közös munkát.
 
 
 
A H52 tavalyi éve néhány statisztikai adaton keresztül
 
[Ruhacsere a H52-ben - fotó]
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A legkisebbeknek délelőtt 10:00-12:00 között gyurmizó foglalkozást tartunk. Délután a fiatalok 14 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam, majd 16:30-tól csajos klub.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 16:00-18:00 óráig tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep. Az FMK-ban csütörtökön 15-17 óra között rendszeres sporfoglalkozásunkra járhatnak a mozogni vágyók, 16:00-18:00 között pedig lovasfoglalkozásra visszük a gyerekeket, ez utóbbi program regisztrációhoz kötött.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 50-52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás