A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
IV. évfolyam 4. szám (2019. szeptember 12.)
 
 
 
Kedves Olvasó!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 27. számával jelentkezünk. A hírlevélben a nyári eseményekről szóló beszámolók kaptak helyet.

Tartalom:
- Programokkal színesített nyári szünet – Nyár52
- Nyári "kutatások" H52 módra
- "Piros lapot a rasszizmusnak" - Londoni beszámoló
- Nemzetközi vizeken - EPA tréning Thessalonikiben
- Care and share for our community, avagy hogyan törődjünk közösségeinkkel?
 
 
 
Programokkal színesített nyári szünet – Nyár52
 
Itt a szeptember, véget ért a nyári szünet, az a két és fél hónap, mikor az iskolapadok kiürülnek, a H52 viszont pont ekkor telik meg már sokszor nyitáskor. Ezért a tavalyi év Új Nemzedék Díjjal jutalmazott projektjét idén is megismételtük.

Hogy mi is az? A nyári szünet minden napját megtöltöttük programokkal. Ez a Nyár52 – Minden napra egy program elnevezésű kezdeményezésünk. És hogy idén mit csináltunk? A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár programot: pólófestés, strand, Velencei-tó, gokart, Csodák Palotája, nyári bob, szabadulószoba, Tündértábor, mozi, vadaspark, családos tábor, ékszerkészítés, vizes játszótér, vízbombacsata, barlanglátogatás, trambulin aréna, kalandpark, és még hosszasan lehetne sorolni. Összesen 576 részvétel volt a programokon. Az idei projekt megvalósításában nagy szerepet vállaltak az óvodai és iskolai szociális munkások, akiknek nagyon hálásak vagyunk ezért. Íme pár fotó a nyarunkról:

[Fotó a Nyár52 programjáról]
[Fotó a Nyár52 programjáról]
[Fotó a Nyár52 programjáról]
[Fotó a Nyár52 programjáról]
[Fotó a Nyár52 programjáról]
[Fotó a Nyár52 programjáról]
[Fotó a Nyár52 programjáról]
[Fotó a Nyár52 programjáról]
 
 
 
Nyári "kutatások" H52 módra
 
Örömmel jelentjük, hogy a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér felfedezte a rekkenő hőség tökéletes ellenszerét. Eredményünket kettő, egy hetes "kutatással" tudjuk alátámasztani, amelyeken összesen ötvenöten vettek részt. Az első Horányban a Duna-parton, a második Abádszalókon, a Tisza-tó partján zajlott. A tökéletes ellenszer pedig nem más, mint a nyári tábor.

Az első "kutatás” július 1-én vette kezdetét, amikor huszonnégyen indultunk útnak Horányba, hiszen meghívást kaptunk a tündérkirálynőtől. A gyerektáborunk ideje alatt a Regatta Szabadidőközpont igazi tündérkirálysággá változott. Hétfőn az ismerkedős játékok után minden csoport elkészítette saját zászlóját, amit az esti tábortűz közben mutattak be egymásnak a résztvevők. Ekkor ismerhettük meg a kolóniák eredettörténetét is, amik nem szűkölködtek az izgalmas kalandokban. A következő négy nap során számos izgalmas program várt a táborlakókra – a lovaglás, íjászat, sorverseny, éjszakai túra és kincskeresés mellett a strandolásé volt a főszerep. A táborozók aranybabokat gyűjtöttek a hét során, amelyekből értékes ajándékokat vásárolhattak az utolsó napi árverésen.

[Fotó: a H52 Horányban]
Az egy hetes "kutatás" kimutatta, hogy a rekkenő hőség ellen tökéletes módszer a táborozás, hiszen bőven akad lehetőség a strandolásra és egyéb hűsítő programra.

Mi azonban nem elégedtünk meg egy "felméréssel", meg akartuk ismételni a "kutatást", hogy az eredményeink garantáltan megbízhatóak legyenek.

Július 21-én elindultak Abádszalókra a résztvevők – a családos táborunk idén 6 napos volt és 6 család részvételével zajlott. Az együtt töltött idő a nyári kikapcsolódás jegyében telt, a közös játék mellett bőven jutott idő a biciklizésre, zenélésre, beszélgetésre és persze a strandolásra. A tábor ideje alatt ellátogattunk a poroszlói ökoparkba is, ahol számos érdekes állatot láthattunk és játszóteret kipróbálhattunk. Egyik este a strand mozi élményében volt részünk, míg az utolsó napot a cirkuszi és vidámparki mulatság tette színessé.

[Fotó: a H52 Abádszalókon]
A második "kutatásunk" tökéletes harmóniában volt az elsővel, így most már teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a rekkenő hőség ellenszere nem más, mint egy fantasztikus nyári tábor. Kipróbáltuk, átéltük, tanúsítjuk.
 
 
 
"Piros lapot a rasszizmusnak" - Londoni beszámoló
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér a Ferencvárosi Torna Club meghívására részt vett szeptember 2-3. között egy nemzetközi szemináriumon a "Stamford Bridge"-en, a Chelsea FC otthonában, ahol 8 nemzetközi labdarugócsapat közös erővel szeretnék felvenni a harcot a rasszizmussal. A projekt komplexitása abban rejlik, hogy nem csak a lelátókon zajlik, hanem az oktatási intézményekben olyan közösségfejlesztő foglalkozások kerülnek megrendezésre, ahol a kirekesztésről, elfogadásról és a diszkriminációról lesz szó. A projekt gazdája az EFDN - European Football for Development Network, Magyarországi képviselője pedig az FTC és a H52!

[Fotó a londoni találkozóról]
 
 
 
Nemzetközi vizeken - EPA tréning Thessalonikiben
 
Június 7-én este izgatottan vártuk a Németországból érkező kisbuszt a H52 előtt. Összesen hatan érkeztek 4 különböző országból - másnap pedig már heten utaztunk tovább Thessaloniki felé, a European Playwork Association (röviden csak EPA) szemináriumára. Este sok dugó és határon várakozás után érkeztünk meg. A kocsiból kiszállva azonban a friss tengeri szellő minden megpróbáltatást elfeledtetett.

A tréning első napján az ismerkedésé volt a főszerep - játékos bemutatkozást követően a heti program kereteit tisztáztuk. Mivel több, mint ötvenen vettünk részt a találkozón, ezért ez után egyből az ebéd következett. A délutáni szieszta alatt mindannyian megismerkedtünk Thessaloniki tengerpartjával, majd folytattuk a közös munkát a konferenciateremben.

[Fotó: EPA tréning]
A tréning további részén számos érdekességet volt lehetőségünk kipróbálni. A szociális cirkusz keretében a tengerparton tettük próbára ügyességünket és figyelmünket, a mobile school-t pedig a város főterén ismerhettük meg a helyi gyerekekkel. Egyik nap a városba látogattunk, ahol 5 különböző szervezetet ismerhettünk meg közelebbről (én az ifjúsági irodába látogattam el), majd részt vettünk a gyerekmunka elleni világnap alkalmából tartott rendezvényen. A mindennapos munkát rövid játékok szakították meg, így számos újdonsággal a tarsolyomban térhettem haza.

[Fotó: EPA tréning]
Június 15-én, a tréning végén szomorúan búcsúztam a görög tengerparttól, hiszen rengeteg jó élménnyel gazdagodtam az ott töltött idő alatt. Megannyi fiatalt megismerhettem. aki a saját országában gőzerővel dolgozik egy-egy jó ügyért. Számos új tapasztalattal és ismerettel indultam utamra, amik még most is mosolyt csalnak az arcomra és motiválnak a mindennapokban.
 
 
 
Care and share for our community, avagy hogyan törődjünk közösségeinkkel?
 
Augusztus 10-én a H52 Ifjúsági iroda és közösségi tér 4 oszlopos tagjával egy maratoni nemzetközi programra indultunk Szlovákiába. Sokan kérdezik, hogy mi is az az ifjúsági csere, de nehéz is megfogalmazni, amíg nem élt át egyet az ember.

Hamburgi partnerszervezetünk 8 ország 69 fiatalját hozta egy tető alá, hogy egy közösséget alkotva, 14 napon át egymástól és egymásról tanulva többet tudjunk meg a környezetvédelemről. Az ökológiai gondolkodást ugyan nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani, de próbát tettünk arra, hogy ebben a gyönyörű környezetben, a Tátrában, jobban megértsük, hogy egyéni döntéseinkkel mivel járulhatunk hozzá egy tisztább bolygóhoz, és saját tisztább környezetünkhöz.

Emellett persze a barátságról is szólt ez a fél hónap. Nincs is nagyobb élmény annál, mint a saját anyanyelvén köszönteni reggel új német, spanyol, olasz, portugál, szlovák, angol vagy szlovén barátainkat, akikkel számtalan erőt próbáló vagy vicces feladatban vettünk rész előző nap. Multikulturális barátságok szövődtek, melyek újra éledhetnek jövőre a 2. ifjúsági cserénken.

[Fotó: ifjúsági csere Szlovákiában]
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A legkisebbeknek délelőtt 10:00-12:00 között gyurmizó foglalkozást tartunk. Délután a fiatalok 14 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam, majd 16:30-tól csajos klub.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 16:00-18:00 óráig tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep. Az FMK-ban csütörtökön 15-17 óra között rendszeres sporfoglalkozásunkra járhatnak a mozogni vágyók, 16:00-18:00 között pedig lovasfoglalkozásra visszük a gyerekeket, ez utóbbi program regisztrációhoz kötött.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 50-52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás