A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
IV. évfolyam 5. szám (2019. október 25.)
 
 
 
Kedves Olvasó!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 28. számával jelentkezünk. A hírlevélben az őszi eseményekről számolunk be röviden.

Tartalom:
- Séta a 2020-as Nyár52-ért
- Time to Move 2019.
- Családi nap a Drégely utcában
- A kispesti Közösségi Térben jártunk
- Dzsembuli - sport és péntek esti szórakozás karöltve!
- Munkatársaink bemutatkozója rovat - Szabó Viki
- WE ♥ ULITA!
 
 
 
Séta a 2020-as Nyár52-ért
 
Másodszor szerveztük meg a "Nyár52 – Minden napra egy program" elnevezésű programsorozatot 2019-ben. A IX. kerületi óvodai- és iskolai szociális segítők csoportját is bevontuk, így sokkal több gyerek számára tudtuk a felhőtlen kikapcsolódás lehetőségét biztosítani – közel 500-an vettek részt valamelyik nyári programunkon.

A nagy érdeklődésre való tekintettel szeretnénk jövőre is megszervezni a Nyár52-t. Ennek megvalósításához és a költségek fedezéséhez a korábbi évektől eltérő módot találtunk – részt vettünk az "Új Nap – Új Remények" 2019 adománygyűjtő sétához kapcsolódó öt hetes kampányban. A gyűjtésbe összesen tízen kapcsolódtunk be a jó ügy követeként. Mi vállaltuk, hogy a kampány során megpróbáljuk "összekalapozni" a vállalt 1.500.000 forintot. Számos támogatónknak és segítőnknek köszönhetően több mint az összeg felét, 776.000 forintot sikerült bezsebelnünk, amelyet teljes egészében a jövő évi Nyár52-re fogunk fordítani.

[Fotó: H52 az
A kampány, mint ahogy a neve is mutatja, egy hajnali sétával záródott. Ezen minden jó ügy követe részt vett, így hát mi is útnak indultunk a Gellért-hegyre. Kis csapatunkat erősítette két, az Irodánkba bejáró és munkánkat lelkesen támogató fiatal is.
 
 
 
Time to Move 2019.
 
Ha október, akkor Time to Move! Immár harmadik éve álltunk neki a hónapnak úgy, hogy ahol csak lehet, az ifjúsági mobilitási lehetőségeket promótáljuk. A tevékenységet, mint eddig is, a Pályaválasztási Börzén kezdtük, ahol az Irodánk az Együttható Egyesülettel közösen készített on-line kvíz játékkal volt jelen. A kvízek Európával, az Európai Unióval és az Erasmus+-szal kapcsolatos kérdéseket tartalmaztak. A kvízt kitöltők promóciós ajándékokat kaptak. Több kérdésre a választ megtalálhatták az Erasmus+ információs szórólapjain, ezzel sikeresen lehetett elősegíteni a szórólapok átolvasását. A feladatoknak nagy sikere volt, sokáig a standunkhoz is nehezen lehetett hozzáférni.

[Fotó: H52 a Pályaválastzási Börzén]
A következő állomásunk a H52 volt. Mivel irodánkban egyre több egyetemi hallgató fordul meg gyakornokként, arra gondoltunk, hogy kapcsolataikat kihasználva leendő szociális munkásokat hívunk meg hozzánk, és bemutatjuk, hogy szakmai szempontból mennyi lehetőséget biztosít az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület. Október 16-án ezért egy kellemes beszélgetésre invitáltuk az érdeklődőket. Bemutattuk a nemzetközi ifjúsági cserét, az önkéntes lehetőségeket, a szolidaritási projektet, a szakember tréningeket, és arról is szót ejtettünk, hogy KA2-es és KA3-as projekteket hogyan lehet felhasználni a szakmai tevékenységekben. Végzős és első féleéves hallgatók vettek részt az ízelítőn, így más és más irány keltette fel az érdeklődést.

A harmadik eseményünk a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) által szervezett Dzsembulin volt. Mint partner, irodánk minden alkalommal részt vesz, három éve már csapattal is. Idén sem volt ez máskét, de most információs pulttal is készültünk, ahol az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület lehetőségeit promótáltuk, lehetett kvízt kitölteni, illetve ajándék tárgyakat is osztottunk az érdeklődőknek. Külön kérésre a FEGYIÖK képviselőinek a szolidaritási projektekkel külön készültünk.

[Fotó: H52 infopult a Dzsembulin]
A Time to Move utolsó elemeként a Kosztolányi Dezső Általános Iskola nyolcadik osztálya látogatott el hozzánk, ahol az osztályfőnök kérése az volt, hogy olyan ifjúsági lehetőségeket mutassunk be, melyek kapcsolódnak a tanuláshoz, a munka világához. Ezért a foglalkozást a kompetenciákra, önértékelésre építettük, mely során bemutattunk ifjúsági mobilitási projekteket. A korosztályból kiindulva a nemzetközi ifjúsági cserére fektettük a hangsúlyt. A bő egy óra végén megismerkedhettek a fiatalok Youthpass-szal és az Europass-szal.

[Fotó: Kosztolányisok a H52-ben]
A programsorozat során összesen 110 fiatalt sikerült új információval ellátni lehetőségeikről. Ha bárkinek felkeltették az érdeklődését a nemzetközi ifjúsági projektek, irodánkban bármikor lehet tájékoztatást kérni munkatársainktól.
 
 
 
Családi nap a Drégely utcában
 
Egy nyári napon bejött hozzánk egy férfi, és a segítségünket kérte. Bemutatkozott, Cristóbal Venezuelából, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozik, és augusztusra egy zenei napközi tábort szervez a Drégely utcában. Ide vár fiatalokat, akik szívesen részt vennének. Mi örömmel segítettünk népszerűsíteni a programot. És egyszer csak betért újra hozzánk, hogy a Drégely utcai közösségi térben bemutatkozik a Drégely Szimfónia, ráadásul egy kis családi nap keretein belül, ahol minket is szívesen várnak.

Szeptember 27-én kíváncsian mentünk át, hiszen szeretjük a környékbeli fiatalok zenei próbálkozásait. Ám ami minket fogadott, felülmúlta várakozásainkat. A társasház belső udvarára már ki voltak pakolva a hangszerek, a székek, padok is készenlétben az udvar szélén, két oldalt pedig ínycsiklandó ételek várták a vendégeket, például helyben sütött shawarma szintén helyben készült lepényben, de volt még töltött káposzta és csirkés saláta is.

[Fotó a Drégely utcai rendezvényről] [Fotó: maltai.hu]

Közben gyűltek a zenéléshez a gyerekek, lassan elfoglalták a nézők a székeket, az illatokra a ház lakói is lejöttek, és elkezdődött a koncert. Repertoárjuk színes volt, és látszott lelkesen készültek, hogy megmutathassák eddig mit tanultak, ami meg is teremtette a kellemes hangulatot. Koncertjük után egy kis jammeléssel szórakoztatták a zenei projekt tanárai az udvaron beszélgető és evő embereket, majd a hangszereket is kipróbálhatták az érdeklődő gyerekek.

[Fotó a Drégely utcai rendezvényről] [Fotó: maltai.hu]

Mi nagyon jól éreztük magunkat ezen a zenés délutánon, és reméljük, sokszor lesz még alkalmunk hasonlóan élménydús programon vendégeskednünk a Drégely utcában.
 
 
 
A kispesti Közösségi Térben jártunk
 
2019 október 4-én ellátogattunk fiataljainkkal a kispesti partnerünkhöz, a Deviszont Közösségi Térbe. A Deviszont egy új kritikai pedagógiai kezdeményezés, ahol szakoktatásba járó fiataloknak szerveznek iskola utáni foglalkozásokat az érdeklődési köreik alapján. A Deviszontban azért dolgoznak önkéntes alapon, hogy a hozzájuk járók megismerjék a körülöttük lévő világot és társadalmat, és tudatos felnőttek és aktív állampolgárok legyenek. A H52 fiataljai a kispesti srácokkal közösen egy slampoetry foglalkozáson vettek részt, majd ezt követően egy hatalmas örömzenélés "tört ki".

[Fotó: slampoetry a Deviszont Közösségi Térben]
 
 
 
Dzsembuli - sport és péntek esti szórakozás karöltve!
 
Évek óta megszervezi és hangoztatja a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat azt, hogy a sport és a "péntek esti láz" nem zárja ki egymást. A szórakozással összekötött sporteseményt a Szent István Közgazdasági Szakgimnázium tornatermében tartották meg, ahol ezúttal röplabdában mérhették össze erejüket a kerületi iskolák csapatai. A tornacsarnokba érkező fiatalok 5+1 fős csapatokat alkotva körmérkőzéseken vívtak meg egymással a röplabdapályán. Közben az előtérben csábító illatok fogadták a megéhezett vendégeket: az ifjúsági képviselők a maguk szervezte büfében kínáltak szendvicseket, süteményeket és frissítőket. A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér természetesen idén is jelen volt, a röplabda csapatunk tisztességesen helyt állt, kemény küzdelmek árán sikerült "bezsebelni" a negyedik helyet.

[Fotó: a H52 csapata a Dzsembulin]
 
 
 
Munkatársaink bemutatkozója rovat - Szabó Viki
 
Szabó Viki vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának szociálpedagógia szakos hallgatója. Jelenleg az utolsó szemeszteremet töltöm az egyetemen, így már csak a diplomamunka megírása van hátra. A szak által felkínált két szakirány közül – szociálpedagógiai tevékenységek kisebbségek körében, illetve gyermek és ifjúságvédelemben – mindkettőbe bepillantást nyertem, az ott megszerzett szakmai tudást, értékeket és módszereket a gyermekekkel és családjaikkal végzett munka során igyekszem minél nagyobb hatékonysággal alkalmazni.

A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Térrel 2016. szeptemberében kerültem kapcsolatba, ugyanis tudomásomra jutott egy korrepetálással egybekötött munkalehetőség, amivel mindenképp élni szerettem volna. Immáron harmadik éve vagyok a H52 team tagja, majdnem három éven keresztül megbízásos munkatársként, október elsejétől pedig már teljes erőbedobással vagyok jelen a mindennapokban. Ezalatt az idő alatt számos programon vettem részt, 2018-ban többek között a lányostáborban segédkeztem a kollegáknak, idén nyáron pedig az e.p.a. - european play work association nemzetközi szervezet által megrendezett ifjúsági csere magyar csapatának voltam a tagja.

[Fotó: Szabó Viki]
 
 
 
WE ♥ ULITA!
 
A nyár folyamán a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér részt vett az e.p.a. - european play work association nemzetközi szervezet által megrendezett ifjúsági cserén, ahol a csapatunk a szlovák gyermekekkel szoros kapcsolatot épített ki. Ebből kifolyólag szerettek volna meglátogatni minket Budapesten. 10-én késő délután érkeztek meg, meleg vacsorával, pingponggal, közös zenéléssel és hennázással vártuk őket. Jó hangulatban telt az első este, gyorsan feloldódott mindenki, így ugyanolyan volt, mintha visszacsöppentünk volna Szlovákiába az ifjúsági cserére.

[Fotó: az ULITA csapata a H52-ben]
Pénteken reggel 9-kor találkoztunk és kezdődhetett is a nap. Először a Szabadság-hídon sétáltunk át, majd fel a Gellért-hegyre. Útközben megálltunk a játszótéren, amit a fiatalok rendkívül élveztek. Részben a pihenés, részben a játszótér adta lehetőségek miatt. A kemény munka után következett a jól megérdemelt ebéd: a frissen készült pizzák már vártak ránk az irodában. Egy kis pihenés után elindultunk a Kerekerdő-parkba, ahol egy kis focival mozogtuk le az ebéd közben bevitt kalóriákat. Miután a magyar és szlovák csapat a futball világbajnokokat megszégyenítő módon összemérte erejét, ellátogattunk a Drégely utcába, a Málta Szimfónia nevezetű program helyszínére, ahol a fiatalok több hangszert is kipróbálhattak és együtt énekelhettek. Remek hangulatban telt az ottlétünk, nagyon oldott volt mindenki. Az esti programunk előtt elmentünk vacsorázni egy közeli plázába, majd a Városligeti Kürtőskalács Fesztivál első napját záró koncerten vettünk részt. Sokat táncoltunk és énekeltünk, majd este 10 óra után elindultunk haza.

[Fotó: városnézés az ULITA csapatával]
Az utolsó nap is eseménydúsan telt. Reggel ellátogattunk a Parlamenthez, majd az Olimpia-parkban fociztunk egy utolsót. Délután ismét visszatértünk a Kerekerdő-parkba egy koncert erejéig, majd a belváros felé vettük az irányt, ahol a billiárd fortélyaiba merültünk bele. Késő délután indult a vonatuk. Ismét nehéz volt a búcsúzás, de tudtuk, hogy ha lesz lehetőség rá, újra szívesen látjuk vendégül testvéreinket.
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A legkisebbeknek délelőtt 10:00-12:00 között gyurmizó foglalkozást tartunk. Délután a fiatalok 14 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam, majd 16:30-tól csajos klub.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 16:00-18:00 óráig tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep. Az FMK-ban csütörtökön 15-17 óra között rendszeres sporfoglalkozásunkra járhatnak a mozogni vágyók, 16:00-18:00 között pedig lovasfoglalkozásra visszük a gyerekeket, ez utóbbi program regisztrációhoz kötött.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 50-52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás