A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
IV. évfolyam 6. szám (2019. december 3.)
 
 
 
Kedves Olvasó!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 29. számával jelentkezünk. A hírlevélben programajánlóinkat olvashatják és az év végi eseményekről számolunk be röviden.

Tartalom:
- Adventi kalendárium H52 módra
- Kell egy csapat!
- DeTalks foglalkozás a H52-ben
- Játék határokkal, avagy a szerencsejáték-függőség kezelése és megelőzése
- Día de los muertos – halloweenozás H52 módra
- Munkatársunk, Szabó Viki beszámolója a hamburgi e.p.a. szemináriumról
 
 
 
Adventi kalendárium H52 módra
 
Idén decemberben különleges meglepetéssel várjuk a hozzánk betérőket, az adventi hétköznapok során ünnepi hangulatba öltöztetjük az Irodát.

Az advent a készülődés időszaka. Ilyenkor a város ünnepi díszbe öltözik, az üzletekben felcsendülnek a karácsonyi énekek és megnyitják kapuikat az adventi vásárok. Idén a H52 Ifjúsági Irodában is különleges lesz a december. Az adventi naptárunk számos meglepetést rejt, amelyek mindig csak az adott napon fedik fel magukat. Nem árulunk el nagy titkot azzal ha elmondjuk, ezek szinte kivétel nélkül valamilyen különleges programok lesznek. Igyekeztünk szinte minden napra kitalálni valamit, hogy közösen készülhessünk a Karácsonyra. Lesz közös gyertyagyújtás, készítünk majd ünnepi dekorációt, és persze idén is lesz karácsonyi fotózás.

[Fotó: Advent a H52-ben]
Facebook oldalunkon minden nap közzétesszük az aktuális programot, de az időpontokról már most is értesülni lehet az alábbi linken:
https://www.facebook.com/events/427537894858952/

Aki pedig részt venne a karácsonyi fotózáson, ne habozzon jelentkezni, a tavalyihoz hasonlóan idén is negyed órája lesz minden jelentkezőnek. A csodás karácsonyi hangulatot az egyedi dekoráció biztosítja majd, az előkészületekben pedig lelkes önkénténteseink fognak segíteni. A fotózás eseménye az alábbi linken érhető el:
https://www.facebook.com/events/561364114629465/

[Fotó: Advent a H52-ben]
 
 
 
Kell egy csapat!
 
Ezen a nyáron a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér első alkalommal vett részt az e.p.a. - european play work association nemzetközi szervezet által megrendezett ifjúsági cserén. Jövő nyáron a szlovén partnerünk szervezi a kéthetes találkozót, ahol a H52 csapata is ott lesz.

Éppen ezért havonta egy alkalommal tematikus találkozóra várjuk azokat az érdeklődő középiskolásokat, akik szívesen részt vennének egy nyári ifjúsági cserén. Az ificsere klubon felkészülünk a nemzetközi élmény minden oldalára. Várjuk az érdeklődők jelentkezését Facebook-oldalunkon, ahol további tájékoztatást tudunk adni a klubról.

[Kép: epa logo]
 
 
 
DeTalks foglalkozás a H52-ben
 
A Szubjektív Értékek Alapítvány immár másodízben kért meg minket, hogy partnerként vegyünk részt egy projektjében. Ezúttal is a Roots and Routes Network tagjaival partnerségben valósul meg egy projektjük, melynek témája a külföldi és helyi fiatalok összehozása nonverbális játékokkal, valamint játékos nyelvtanulási foglalkozások kipróbálása.

Ennek apropóján látogattak el hozzánk a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium külföldi tanulói november 16-án, akikhez csatlakoztak a mi fiataljaink is. Az együtt töltött idő alatt kipróbáltunk olyan játékokat, melyek mellőzik a beszédet, a kommunikáció más eszközeire épít, illetve melyek során könnyed, nem formális formában lehet nyelvet tanulni.

A projekt ezzel nem ért még véget, a gimnázium falain belül is lesznek foglalkozások, valamint januárban az irodánk fog teret adni szintén a projekthez tartozó szakember tréningnek is, mely a kipróbált játékokra fog építeni.

[Fotó: DeTalks foglalkozás a H52-ben]
 
 
 
Játék határokkal, avagy a szerencsejáték-függőség kezelése és megelőzése
 
A Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola meghívására a H52 munkatársa, Bázsa-Mosó László részt vett az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. által kidolgozott prevenciós képzésen, amely egy egy program, amely segít, hogy a játék csak játék maradjon.

A Játék határokkal program célja a szerencsejáték-függőség kezelése és megelőzése komplex módon: a prevención, az integráción és a disszemináción keresztül. A program 2012-ben modellprogramként indult útjára a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Humánum Kft. szakmai együttműködésében, és mára már egy hiánypótló kezdeményezéssé nőtte ki magát. A prevenciós munka során a szakemberek rendhagyó osztályfőnöki órákat és szabadidős klubfoglalkozásokat tartanak általános és középiskolákban a diákok számára. A tanórákon elsősorban elméleti ismeretek átadására törekszenek, a klubfoglalkozásokon pedig a közösségi játék és élmény megélése a cél, hiszen a közösséghez tartozás és az ehhez kapcsolódó pozitív tapasztalatok hozzájárulhatnak a függőségek elkerüléséhez.

A képzésen szerzett tudást a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskolában fogjuk gyakorlatba "ültetni", hiszen a programban szereplő klubfoglalkozásokat a H52 munkatársai fogják lebonyolítani!

[Kép: a Játék határokkal program logója]
 
 
 
Día de los muertos – Halloweenozás H52 módra
 
Október végén egyre többen ünneplik a Halloweent, ennek a napnak számos kultúrában van hagyománya. Mexikóban is rengeteg különlegesség jellemzi a Halottak Napját, így idén ennek egy részét varázsoltuk a H52-be a "Día de los Muertos" program keretében.

Kedden délután Tószegi Judit arcfestéssel varázsolta át az arcokat, majd kvízzel vártuk a betérőket, végül pedig az alkalomhoz illő témájú rajzfilmmel zártuk a délutánt. Szerdán az évszakhoz és az ünnephez illő nassolnivalókat kóstoltunk meg.

Reméljük a résztvevő gyerekeknek mesésen indult az őszi szünet!

[Fotó: arcfestés a H52-ben]
 
 
 
Munkatársunk, Szabó Viki beszámolója a hamburgi e.p.a. szemináriumról
 
Október 23. és 29. között a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér delegáltjaként részt vehettem a european play work association által megrendezett szemináriumon Hamburgban, amely a Power of the open circle! – Hand in Hand, networking for peace and democracy nevet viselte.

A nemzetközi tanfolyam célja az olyan civil társadalom érdekeit képviselő szervezetek elkötelezettségének támogatása volt, amelyek kiemelten a fiatalokra fókuszálnak. Számos ötletet, jó példát kaptunk arra, hogy hogyan lehet fejleszteni a bennünk levő potenciált, amely a későbbiekben egy békés, harmonikus és demokratikus közösség kialakulásához járulhat hozzá. A partnerek közötti hálózatépítés ereje, az elkötelezettség politikai dimenziói vagy a döntéshozás folyamataira gyakorolt befolyásunk mind-mind fontos elemei voltak a tréning témájának. A résztvevők workshop-okat tartottak, melyek többek között a szervezetek láthatóságáról szóltak, megtanultuk, hogy hogyan képviseljük magunk és mások érdekeit, illetve, hogy hogyan működik az Európai Ifjúsági Alap.

[Fotó a hamburgi e.p.a. szemináriumról]
A szellemi bővülés mellett a szeminárium számos egyéb pozitívummal is járt, ugyanis megismerkedhettünk öt nemzetiség ízeivel, kultúrájával, szokásaival, ellátogattunk Európa harmadik legnagyobb kikötőjéhez, csodálatos emberekkel találkozhattam a világ minden tájáról, és velük számos emlékezetes élményt éltünk meg együtt.
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A legkisebbeknek délelőtt 10:00-12:00 között gyurmizó foglalkozást tartunk. Délután a fiatalok 14 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam, majd 16:30-tól csajos klub.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 16:00-18:00 óráig tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep. Az FMK-ban csütörtökön 15-17 óra között rendszeres sporfoglalkozásunkra járhatnak a mozogni vágyók, 16:00-18:00 között pedig lovasfoglalkozásra visszük a gyerekeket, ez utóbbi program regisztrációhoz kötött.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 50-52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-452-5466
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás