A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
I. évfolyam 3. szám (2016. április 14.)
 
 
 
 
Kedves Olvasó!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének harmadik számával jelentkezünk. Ebben a számban először szokás szerint beszámolunk néhány közelmúltbeli eseményről, majd ízelítőt adunk az állandó és időszakos programjainkból.
 
 
 
 
Vendégünk volt a Belvárosi Tanoda Alapítvány
 
A Belvárosi Tanoda egy osztálya a "Város, emberek, környezet" témájú projekt kapcsán látogatta meg a H52-t. A közel két órás beszélgetés során a fiatalokkal közösen dolgoztuk fel, hogy mit is csinál egy ifjúsági iroda és közösségi tér, milyen szolgáltatásokat és programokat kínál. Az együttgondolkodás alatt munkatársaink is új ötleteket kaptak a diákoktól, akik közül többen egy-egy henna mintában is magukkal vitték az itt szerzett élményeket.

A H52 szerettel vár osztályokat a kerületi iskolákból egy beszélgetésre amely során az iroda működését, szolgáltatásait mutatjuk be a résztvevőknek.

Belvárosi Tanoda Alapítvány a H52-ben
 
 
 
 
H52 a Felépülési Héten
 
A Kék Pont Alapítvány és a H52 közös, szenvedélybeteg szülők gyermekeinek szóló csoportja áprilisi első alkalmát a Kék Pont Felépülési Hét rendezvényének keretében tartotta a MÜSZI-ben. A cél a csoport megismertetése, új emberek fogadása volt. A csoport továbbra is csütörtökönként 16 órától várja a 14 év feletti érintett fiatalokat a H52-ben. Bárki csatlakozhat, aki szenvedélybeteg családból érkezik. Bővebb információ: Lovizer Dániel (215-78-33), Kormos Piroska (06-20-247-7543, kormos.piroska@feszgyi.hu) csoportvezetőktől kapható.

Irodánkban péntekenként 13:00-15:00 óra között jelen vannak a Kék Pont munkatársai is, így a drogproblémában érintett fiatalok számára egyfajta elérési pontként működünk. A hozzánk bejáró fiatalok és a Kék Pont munkatársai között köttetett ismeretségek egyik eredménye lett a szintén a Felépülési Hét keretében megrendezésre került Designer Robbanás című prevenciós talk-show is. A talk-show vendégei a téma szakemberei, akiket az utóbbi idők egyik legnagyobb drogrobbanásáról, a felépülésről, a probléma kezelésének lehetőségeiről és a társadalmi felelősségről kérdezett az est házigazdája, Tribol Norbert Nikolas. A műsor felvétele meghallgatható a Mixcloudon: https://www.mixcloud.com/kekpont/radio-recovery-designer-robbanas-social-talk-show-live/

Designer Robbanás talk-show a Mixcloudon
 
 
 
 
Segédkeztünk a ferencvárosi Költészet Napi rendezvény lebonyolításában
 
"Április 11-én a Költészet Napi programsorozat a Gát u. 3. szám alatti József Attila Emlékhelyen kezdődött 10 órakor. Ferencvárosi alsós, felsős és középiskolás csapatok 60 méteren gát futó-váltó verseny keretében mérték össze erejüket, előtte József Attila versillusztrációval díszített zászlókat készítettek. A játékos irodalmi feladatokkal és kézműves foglalkozásokkal színesített program végén az alsósok közül a Telepy kettes csapata, a felső tagozatosoknál a Molnár Ferenc Általános Iskola, míg a középiskolások közül a Szent István Szakközépiskola versenyzői vehették át dr. Bácskai János polgármestertől a győzteseknek járó kupákat és okleveleket."

Tovább a teljes cikkhez
(A cikk a ferencvaros.hu-n jelent meg 2016. április 11-én.)

Költészet Napi rendezvény a József Attila Emlékhelyen
És egy kapcsolódó hír: Ferencváros Önkormányzata meghosszabbította online videópályázatának, a József Attila mindenkiNET 3-nak a leadási határidejét. Az új határidő: április 18., 10:00 óra. A felhívás elsősorban a hazai és határon túli magyar középiskolásoknak szól, de nyitott mindenki számára, aki 2016. április 11. előtt nem töltötte be a 32. életévét. A videópályázatra olyan anyagokat várnak, amelyekben elhangzik József Attila valamelyik költeménye: ez lehet egy teljes vers, lehet részlet, lehet szavalat vagy megzenésített változat. Az előadók száma nincs korlátozva, csupán annyi, hogy a vers szövegének változtatás nélkül kell elhangoznia.

Részletek a ferencvaros.hu-n.
Videóra fel!
 
 
 
 
Jön! Jön! Jön! Fegyiök Dzsembuli
 
Az eddigi rendezvények népszerűsége után a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (Fegyiök) (melynek rendszeres gyűléseihez a H52 ad helyszínt) idén is megrendezi a Dzsembulit a Közgazdasági Politechnikum tornatermében. Az április 22-én megrendezésre kerülő eseményen kosárlabdameccseken mérkőzhetnek meg a nevező csapatok. Nevezni április 18-ig lehet, 5+1 fős csapatokkal. A nevezéseket a polgarmester@fegyiok.hu emailcímre lehet beküldeni. Nevezési díj nincs!

A meccsek szünetében sem fog unatkozni senki: kipróbálhatja az óriás tekét, a bungee runt, pingpongozhat, hennát festethet. A Fegyiökös fiatalok szendviccsel és gofrival vendégelik meg az odalátogatókat.

A program április 22-én, pénteken 17-22 óráig tart, helyszín a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola tornaterme (IX. kerület, Vendel utca 3.). További információk a www.fegyiok.hu honlapon találhatók.

FEGYIÖK Dzsembuli plakát
 
 
 
 
Álláskereső Klub a H52-ben
 
Arra gondoltunk, hogy itt, a hírlevélben néhány állandó szolgáltatásunkról kicsit bővebben is írunk. Első alkalommal az álláskeresést segítő szolgáltatásunkról olvashatnak.

Hip-hop oktatás Az Álláskereső Klub a H52 megnyitása óta működik az Irodában. Már a korábbi telephelyünkön, az Ecseri úti metrómegállónál - még "Alul-Járó" Ifjúsági Iroda név alatt - is működtettük ezt a szolgáltatásunkat, melyet egy pályázat keretében indítottuk el, és eredetileg csak egy adott időszakig terveztük. Mivel azonban egyértelmű szükségét éreztük a folytatásnak, ezért beépítettük az Iroda működési rendjébe, az alapszolgáltatásaink közé. Így ez a rendes nyitvatartási időn kívüli szolgáltatás mind a mai napig része az iroda működésének.

Elsősorban (de nem kizárólag) kerületi lakosok részére nyújtunk segítséget, növelve ezzel a munkába állásuk esélyeit.

Szolgáltatásaink:
- a Munkaügyi Központ álláslistái, heti rendszerességgel frissítve
- munkaerőpiaci információnyújtás
- személyes tanácsadás
- ingyenes internetezési lehetőség (személyi igazolvány és lakcímkártya feltétel)
- ingyenes telefonálási lehetőség vezetékes és mobilszámokra is
- önéletrajzírás, -nyomtatás, fénykép (arckép) készítése

Hétfőnként, a rendes ügyfélfogadási időtől eltérően, 9:00-12:00-ig működik az Álláskereső Klub, ahol 35 év alatti álláskeresőket várunk. A szolgáltatás igénybevételének nem feltétele a regisztrált álláskereső státusz. A fent felsorolt szolgáltatások a H52 teljes nyitvatartási idejében is igénybe vehetők, viszont az Iroda közösségi tér jellege miatt (tömeg, zaj, stb.) az álláskeresőknek érdemes elsősorban a hétfő délelőtti alkalmakat kihasználniuk.

Az Álláskereső Klub nyomtatható plakátja letölthető erre a linkre kattintva (.doc formátumban).
 
 
 
 
Délutáni foglalkozásaink tizenéveseknek
 
Hip-hop oktatás A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett különböző délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat. Hétfőn 16.30-tól hip-hop táncolni, kedden 16.30-tól zsonglőrködni tanulhatnak a fiatalok, míg szerdán 15 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be. Minden hónap harmadik péntekén szimbólum csoport keretében az ősi szimbólumok jelentésével és a relaxációs technikával ismerkedhetnek és tapasztalataikat alkotásban jeleníthetik meg.

Hip-hop oktatás A 2016 januárjától indult csütörtök délutáni sportolási lehetőséghez a Ferencvárosi Művelődési Központ biztosítja a tornatermet és a Horizont Alapítvány a szakmai segítséget.

Mint minden szolgáltatásuk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára. Megvalósításukat az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatása teszi lehetővé.Hip-hop oktatás Egyéb szolgáltatásaink:
Péntekenként 15.00-18.00 között alkalmanként egy órás pszichológiai tanácsadást vehetnek igénybe a fiatalok. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.)

Különböző korrepetálásokat tartunk és szervezünk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak illetve a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek. Korrepetálás ügyében munkatársunkkal, Haluska Diával kell előzetesen egyeztetni.

 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárva
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7543
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Kormos Piroska

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
H52 plakát
 
 
Nem szeretné megkapni a következő hírlevelünket? Leiratkozás