A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
V. évfolyam 1. szám (2020. február 18.)
 
 
 
Kedves Olvasó!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 30. számával jelentkezünk. Az idei első hírlevélben a megszokott aktuális programajánlóinkat, néhány bemutatkozót és a 2019-es év összefoglalóját olvashatják.

Tartalom:
- Kiskamasz dráma a H52-ben hétfőnként 18:00-19:00 óra között
- H52 winter edition
- Életmód Klub minden szerdán délután 4 órától a H52-ben
- Éjszakai pingpong a Lenhossék utcai Polgármesteri Hivatal földszinti tornatermében
- A H52 Ifjúsági Iroda legkitartóbb önkéntese, Szalai Alida
- Szakmai gyakornokunk bemutatkozása
- A Romano Glaszo – Emberi hang művészeti csoport
- Egy év számokban - avagy a 2019-es éves statisztikáról
 
 
 
Kiskamasz dráma a H52-ben hétfőnként 18:00-19:00 óra között
 
A gyerekdráma módszer már régóta létezik hazánkban, számos csoport indul szerte az országban. Ez egy csoportos módszer, amelynek során két drámavezető segítségével a gyerekek kialakíthatják saját meséjüket. Ezek a történetek a foglalkozásokon meg is elevenednek - a gyerekek maguk alakítják a mesehősöket, így áttételesen saját személyiségük rejtett lehetőségeit élhetik meg. Így a résztvevők önbizalma növekedhet, a spontán játék pedig felszabadulást, örömet okoz.

A gyerekdráma biztonságos tere lehetőséget nyújt a fejlődésre. A csoportos formának köszönhetően a gyerekek új embereket ismerhetnek meg, és közben magukról is rengeteget tanulhatnak. Remek lehetőség ez mindazoknak, akik szeretnék magukat jobban megismerni, önbizalmukat növelni, szorongásukat vagy más belső feszültségüket csökkenteni.

Idén két alkalommal, tavasszal és ősszel indul majd egy-egy 10 alkalmas csoport a H52-ben. Előbbinek február 17-én lesz az első alkalma, és még van hely a csoportban, 12-14 éves gyerekek (vagy szüleik) jelentkezését várjuk.

Részletek:
A 10 alkalmas folyamat (az első 2020.02.17.) keretében hétfőnként 18:00-19:00 óra között találkozunk.
A csoportba kerülés feltétele a telefonos vagy e-mailes jelentkezés, illetve egy személyes beszélgetés a szülő és a drámavezetők között.
A dráma egy pályázatnak köszönhetően ingyenes.
A csoportot a Magyar Pszichodráma Egyesület képzési rendjében tanult dramatisták, Takács Emőke, illetve Beberika Dorina tartják.
Helyszín: H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, IX. kerület, Haller utca 50-52.
Bővebb információ: Beberika Dorina 06 30 604 4943, beberika.dorina@feszgyi.hu

[Plakát: kiskamasz dráma a H52-ben]
 
 
 
H52 winter edition
 
2019 decemberében az Irodában helyet kapott egy adventi naptár, amelynek borítékjai rendhagyó módon nem csokoládét, hanem különböző programokat rejtettek. Az év végén különleges programsorozattal vártuk a betérőket, közösen készültünk a közelgő ünnepre, majd kihasználtuk a téli szünet adta lehetőségeket.

December 2-án vette kezdetét az adventi készülődés. Szinte minden napra beterveztünk valami különlegeset, hogy ne csak a "nagyvilágban", hanem a H52-ben is legyen karácsony. Voltak közös gyertyagyújtások, amelyekre énekekkel, versekkel és mesékkel készültünk. Ünnepi díszbe öltöztettük az Irodát, decemberben a gyerekek rajzai és alkotásai színesítették a H52-t. Természetesen nem maradt el a mézeskalács díszítés és a közös filmezés sem. Legnépszerűbb programunk a karácsonyi fotózás volt, december 16-án 22 család vett részt a programon.

[Kép: H52 2019-es téli programok]
A téli szünet későbbi napjaira is készültünk meglepetéssel. December 30-án nagy útra vállalkoztunk, 6 bátor jelentkezővel meghódítottuk az Erzsébet-kilátót, és a Normafán kirándultunk. Másnap az óbudai korcsolyapályán jártunk, a jó időt kihasználva sportos napot töltöttünk a jégen. Pénteken, január 3-án, a kikapcsolódásé volt a főszerep, a Kémesítve c. mesét néztük meg a moziban.

[Kép: H52 2019-es téli programok]
 
 
 
Életmód Klub minden szerdán délután 4 órától a H52-ben
 
Irodánk egyik legkeresettebb programja az Életmód Klubunk, ami Receptcsere néven híresült el. Minden szerdán délután 4 órától várjuk a fiatalokat, hogy közösen nagy izgalommal vessük bele magunkat a kulináris élvezetekbe. Ezen alkalmakon igyekszünk minél változatosabb ételeket készíteni, mint például édességek, saláták. Emellett nem csak fogyasztásra alkalmas produktumok születnek, hanem többek között olyan kézzel készített kozmetikumok, mint a szappan.

[Fotó: Életmód Klub a H52-ben]
A fiatalok nagy érdeklődést mutatnak a program iránt, nagyon lelkesen vetik bele magukat a konyhai fortélyokba, új ismeretek elsajátításába. Sokszor szinte egymás kezéből veszik ki az eszközöket a gyermekek az előkészületek alatt, annyi izgalom tölti el őket. Sok fiatalnál nem megszokott, hogy otthon a konyhában tevékenykedjenek és segítsenek szüleiknek, így feltehetőleg emiatt élik meg ilyen különleges eseménynek a szerda délutánoknak. A közös munka, az elismerés és a finom ízek mind hozzájárulnak a közösségünk erősítéséhez.
 
 
 
Éjszakai pingpong a Lenhossék utcai Polgármesteri Hivatal földszinti tornatermében
 
Irodánk a Horizont Szociális Alapítvány és a Ferencváros Önkormányzat közreműködésével elindította legújabb programját, az éjszakai pingpongot. Január 31-én már megrendezésre került az első alkalom, ahol 29 kerületi lakos tisztelt meg a jelenlétükkel. Az éjszakai program célja a tartalmas szabadidő eltöltésének elősegítése, alternatíva nyújtása a problémás élethelyzetű fiatalok számára, hogy a droghasználattal vagy egyéb életvezetési problémákkal összefüggő, azokból adódó ártalmakat minimalizáljuk, illetve a Ferencvárosban élők társas kapcsolatok kialakításának elősegítése.

A következő eseményünk itt található: https://www.facebook.com/events/166788741425581/

[Kép: éjszakai pingpong Ferencvárosban]
 
 
 
A H52 Ifjúsági Iroda legkitartóbb önkéntese, Szalai Alida
 
Alida az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatója, szabadidejében önkénteskedik az Irodában. Szívesen segít bármiben. Szeret gyerekek között lenni és velük foglalkozni.

[Fotó: Szalai Alida]
Korábban csecsemő- és kisgyermekgondozóként végzett, most az ELTE ÁJK Kriminológia tanszékén doktorandusz. Ebből a nagyon komoly tanulmányból segít neki kiszakadni az önkénteskedés. Feltölti a gyerekek, és maga a közösség energiája, és ez nyújtja a kikapcsolódást a tanulásból. Szeptember óta kitartóan jön heti egy alkalommal. Eddig hétfőnként kapcsolódott be a munkába, de most már szerdánként fogja segíteni a H52 dolgozóit. Szerdai programunk a legérdekesebb, mert ekkor Életmód klub van, Annamarinak és Vikinek pedig mindig jól jön a segítő kéz.

Irodánkkal az egyik dolgozón keresztül ismerkedett meg, akivel együtt jártak egyetemre, és egy nyári találkozás hozta az ötletet, hogy önkénteskedni jöjjön. Eleinte a kíváncsiság hozta ide, de mostanra már megszerette ezt a közösséget. Mindig várja azt a napot, amikor jöhet segíteni. Kisgyermekgondozóként egyébként szakmai kíváncsiság is volt benne. Érdekelte, hogy miként lehet lebonyolítani ennyire nagy korosztályi szórással a programokat úgy, hogy mindenki élvezze.

Hosszú távon gondolkodik, hogy önkéntes marad, mert
"nem lehet eljönni egy hónapra."

Mozgatja a kíváncsiság , hogy hogyan fog alakulni az ide járó fiatalok élete. Ahogy a cím is útal rá, ez nem egyetemi kötelező önkénteskedés, hanem ezt tényleg szívből csinálja.

Mi teljesen rugalmasan kezeljük, hogy Alida mikor tud jönni, és mibe tud bekapcsolódni. Jelenleg csak heti egy nap fér bele az életébe, de az, hogy hosszú távra tervez, bizalommal tölt el mindenkit. Nyáron szabadabb lesz, és szeretne többet önkénteskedni, akár táborozni is szívesen menne gyerekekkel, és mindenképp szeretne bekapcsolódni az idei Nyár52 programjaiba is.

Alida egy hatalmas segítség számunkra. Nagyon hasznos tevékenységet végez az itt töltött órák alatt, a gyerekek is megkedvelték. Nagyon könnyen teremti meg a jó kapcsolatot mindenkivel, kicsikkel, nagyokkal és dolgozókkal egyaránt. Egy ilyen csupa szív embert mindenhol értékelni kell. Reméljük, még sokáig szerves része lesz a csapatunknak.
 
 
 
Szakmai gyakornokunk bemutatkozása
 
Sziasztok! Boda Anna vagyok, harmadéves szociális munka szakos hallgató az ELTE-n. Rólam nagy vonalakban: IMÁDOK sütni! Mindent! Sütit, tortát, kekszet, bármit!
Szabadidőmben szívesen rajzolok, olvasok és szeretem a csináld magad kézműves dolgokat.

Mindemellett lassan 3 és fél éve dolgozom a Fővárosi Nagycirkuszban, de csak mint közönségszolgálati munkatárs, a látványos trükköket meghagyom az artistáknak.

Ha szabadidőm engedi, a legnagyobb szenvedélyemnek hódolok, ami nem más mint az utazás. Néhány éve vált nagy szerelmemmé felfedezni a világot, "mikor, ha nem most?" alapon. Eddig 11 országban jártam az elmúlt 3 évben, de biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó utazásom.

Hogy miért épp a H52-t választottam gyakorlatom helyéül? Talán nem olyan nehéz kitalálni. Munkámból fakadóan szeretek gyerekekkel foglalkozni, és úgy érzem, itt mindazt a tudást és tapasztalatot, amit eddig szereztem a gyerekekkel való közös "munkáról", kamatoztatni tudom. Ugyanúgy, ahogy a kreativitásom és a kézműves tevékenységek iránti lelkesedésemet is. Így hát hol máshol lehetnék?

[Fotó: Boda Anna]
 
 
 
A Romano Glaszo – Emberi hang művészeti csoport
 
A Romano Glaszo nem csupán egy zenekar, hanem művészeti csoport, akikkel 2020 januárjától újra találkozhatnak az irodánkba járó kicsik és nagyon. A ’Cigánytánc’ címmel indított foglalkozásukat a remek hangulat, közös éneklés, zene és tánc kíséri, amit nemcsak a hozzánk járó gyerekek, de az iroda dolgozói is nagyon várnak minden pénteken. Lakatos Sarolta és Feka Béla, a gyerekeknek csak Saci és Béci, a zenekar két oszlopos tagjának kalauzolásában szeretnénk bemutatni ezt a különleges csapatot.

A Romano Glaszo roma és nem roma tagokból álló együttes egy családbarát zenekar, akik nemcsak zenélni járnak össze, hanem az élet minden területén összetartanak. Megosztják örömüket, bánatukat, és szabadidejüket egymással- legyen az a közös foci, tánc és a zene!

A 9. kerületi nagyközönség számára sem ismeretlen a zenekar: az FMK-ban, a kultúra napi zenélésen, a Kerekerdő parkban is felléptek már, de a Gát utcai templomban is láthattuk a Holokauszt táncballadájukat. A 9. kerületi gyerekek számára sem ismeretlen a Romano Glaszo, hiszen a Tar József által szervezett táborok visszatérő művészei, így ismerősként köszönthetik a H52-ős fiatalokat is.

[Fotó: Romano Glaszo]
Helyileg a Budaörsi Tanodához kapcsolódnak, mely egy alapítványi formában működő szervezet, ahová általános és középiskolás diákok járnak jellemzően. A résztvevők tanulásban kérnek segítséget, vagy fejleszteni szeretnék magukat. A tehetséggondozás, sport, nyelvtanulás és zenei műhelyek színesítik a közös munkát. Nagyon színes közösséget alkotnak: van még török, kínai és szíriai résztvevő is. Budaörs egy nagyon lendületes és családias város, ahol az elsők között hozták létre húsz éve tanodájukat, mely értékes kitüntetéseket is kapott már és a város támogatását is élvezi.

A zenekar az év nagy részében sokat utazik, az ország nagy részét bejárták már. Foglalkozásaik célja többféle lehet, de vannak visszatérő és állandó elemek, az egyik legfontosabb, hogy örömmel jöjjenek a foglalkozásokra a résztvevők. A lendületes közös alkalmak során fontos a játék, de a tanulás is, hiszen a dalok és táncok mellett a kvízekkel például Magyarországról is sok tudnivaló száll a fejekbe. Nagy öröm, mikor egy-egy gyerek a kezdeti visszahúzódás után a foglalkozás végére az egyik leghangosabb résztvevő lesz. Náluk, a H52-ben nagy a szórás az életkorban, amihez fel kell mérni az arany középutat. Alapelvük, hogy akárhol vannak, akárhány embernek játszanak, mindenkinek ugyanazt próbálják adni, nem különböztetik meg egyik fellépést vagy foglalkozást a másiktól. Foglalkozásaikat jellemzi, hogy kötődnek és kapcsolódnak a gyerekekhez, a gyerekek is hozzájuk, így igazán különleges az együtt töltött idő és felkészülés. A H52-ős gyerekekkel is egyre nehezebb dalokat tanulnak, hiszen sürget az idő a félév végi előadáshoz. Ahogy a foglalkozásokat, de a zenekar repertoárját is az alapos készülés jellemzi. Nyáron, szeptembertől decemberig nagyon intenzív időszak van a hátuk mögött.

Köszönjük a közös munkát!
 
 
 
Egy év számokban - avagy a 2019-es éves statisztikáról
 
Az új év kezdete az értékelés és a tervezés időszaka. Nincs ez másképp az Irodában sem, idén januárban is számot vetettünk az előző évvel. Mindent egybevetve örömmel láttuk, hogy az eléréseink száma nőtt, változatos programjaink pedig számos új betérőt vonzottak.

Az év során 9995 emberrel kerültünk kapcsolatba, ami jóval magasabb, mint az előző évek adatai. Azt tapasztaltuk, és a számok is ezt támasztják alá, hogy megfiatalodtunk – a betérők 2/3-a 18 év alatti volt. A nemek tekintetében azonban igen kiegyensúlyozott volt az év, szinte fele-fele arányban tértek be hozzánk a lányok és a fiúk.

2019-ben összesen 76 alkalommal tartottunk iskolai foglalkozást, szerencsére egyre többen keresnek meg minket ezzel kapcsolatban. Mindeközben egyre kevesebb korrepátálás zajlott a H52-ben, hiszen megnyitotta kapuit a Ferencvárosi Tanoda.

Ismét igen elfoglaltak voltunk nyáron, két táborunk és 44 különleges programunk volt. A Nyár52 keretében 629 fővel kerültünk kapcsolatba, ami duplája a 2018-as elérésnek.

Reméljük idén sem lesz ez másképp, 2020-ban is számos programmal és lehetőséggel várjuk majd az érdeklődőket.

[Infografika: H52 2019-es statisztikák]
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat.
[Kreativ hétfő plakát] Hétfő: A legkisebbeknek délelőtt 10:00-12:00 között gyurmizó foglalkozást tartunk. Délután a fiatalok 14 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából.

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam, majd 16:30-tól csajos klub.

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.) 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtök: 16:00-18:00 óráig tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep. Az FMK-ban csütörtökön 15-17 óra között rendszeres sporfoglalkozásunkra járhatnak a mozogni vágyók, 16:00-18:00 között pedig lovasfoglalkozásra visszük a gyerekeket, ez utóbbi program regisztrációhoz kötött.

Egyéb szolgáltatásaink:

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni.

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 50-52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-452-5466
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
[H52 logó]
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás *|EMAIL|*