A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
II. évfolyam 1. szám (2017. január 24.)
 
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 8. számával jelentkezünk, melyben elsősorban a közeljövőben megrendezésre kerülő illetve induló új programjainkat szeretnénk a figyelmükbe ajánlani. A részvétel minden programunk esetén ingyenes, jelentkezni a hírlevél alján található elérhetőségeken lehet.
 
 
 
 
Filmes szakkör indul a H52-ben
 
Szereted a filmeket? Vannak jó sztorijaid? Érdekel a filmkészítés?

Január 27-én, péntek délután 14 órakor kezdődik az első filmes szakkör a H52-ben. A foglakozások során a résztvevők elsajátíthatják a filmkészítés alapjait és lehetőségük nyílik a filmes önkifejezésre. A csoportvezetők, Mester Attila és Pap Árpád az általános iskolák felső tagozatosainak, a középiskolásoknak, illetve az annál idősebb korosztálynak is ajánlják a programot. A résztvevők lehetőség szerint hozzanak magukkal videófelvételre alkalmas okostelefont vagy fényképezőgépet!

Filmes szakkör plakát
 
 
 
 
Mesés Szombatok
 
Január 28-án, délelőtt 10 órakor indul Mesés Szombatok című, gyerekeknek szóló önismereti csoportunk. A foglalkozások során a résztvevők mesék segítségével dolgozzák fel az őket érintő témákat. A havonta egy alkalommal megrendezésre kerülő, hat állomásos programba elsősorban a 8-12 év közötti gyerekek bekapcsolódását várjuk. A csoportvezetők Panyi Ágnes és Oláh Roland.

"A mesével való munka azon alapszik, hogy minden élethelyzetnek létezik mesebeli párja, tehát úgy lehet nehéz és fájdalmas témákat feldolgozni, hogy közben biztonságos távolságban lehet tőlük maradni. A folyamat során meg lehet találni az adott szituációhoz tartozó mesét, amelyben a hős ugyanazért indult el, ugyanazt szerette volna magában kibontakoztatni, mint a mese hallgatói, de ő nem akadt el útja során – nem szenvedett vereséget a sárkánytól, még csak kővé sem változott –, hanem végig tudta járni azt.

A mesehősöknek nincs múltjuk, az állandó jelenben élnek. Nem tervezgetnek, hanem cselekszenek. Nem elképzelik, hogy miként szeretnének élni, hanem konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében és ez a hallgatóságot is elmozdulásra késztetheti.

A mesék azt állítják, hogy mindazt, ami a világban vagy bennünk rosszul működik, meg lehet változtatni.

A folyamat nem a mesék értelmezésén alapszik, hanem azon a mesehősöktől származó tudáson, miszerint: egy gondolat csak akkor nyeri el értelmét, ha megvalósítják. Ezt a megvalósítást gyakorolják és tanítják a mesék hősei."
 
 
 
 
A RefoRom programja a H52-ben
 
2017. január 28-án, szombaton a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) hallgatói egész napos programot tartanak a H52 irodába látogató fiatalok számára. Lesz egy zenés blokk, ahol az ETNOROM együttes lép fel, egy kreatív asztal, ahol közösen tudnak a hallgatók és a fiatalok kézművesedni, illetve a Ferencvárosi Művelődési Központ sporttermében egy focibajnokság kerül megrendezésre. A program a FESZGYI, a Nemzeti Tehetség Program és a RefoRom közreműködésével valósul meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a programokra!

ETNOROM koncert plakát
 
 
 
 
Zene és táncfoglalkozás minden pénteken a H52-ben
 
Már több hónapja, egyre nagyobb sikerrel működtetik az irodába járó fiatalok az általuk megálmodott zenedélutánt. A KAB-ME-16-C számú nyertes pályázatunknak köszönhetően a volt ifjúsági válogatott ökölvívó, később gitárosként tevékenykedő (majd a vendéglátásban először kidobóemberként, majd szakács-üzletvezetőként, 50 éves korától pedig a Magyar Szegénységellenes Hálózat aktivistájaként dolgozó) Baranyecz János fog mentorként bekapcsolódni a programunkba. Ráhangolódásként egy videó a péntekenként délután 16 órakor kezdődő programhoz:

H52 Zenés délután videó
 
 
 
 
Farsangi programunk
 
Február 14-én, kedden 15 órától jelmezversennyel egybekötött farsangi vetélkedőt rendezünk a H52-ben.
Kiöltözni nem kötelező, de ajánlott!

Farsangi plakát
 
 
 
 
Erasmus+ Mobilitás Ízelítő
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér egyik munkatársa február 7. és 11. között Isztambulban képvisel minket egy nemzetközi képzésen, amelyen 26 fő vesz részt Európa különböző országaiból. A képzés célja, hogy új szervezeteket vonjon be az Erasmus+ vérkeringésébe, és ízelítőt nyújtson abból, hogy milyen mobilitási lehetőségeket kínál hátrányos helyzetű fiatalok számára. Ezzel együtt betekintést nyújtanak a pályázás, szervezés módjaiba is. Az ott szerzett tudással remélhetőleg ajtót nyithatunk a világra, melyen a hozzánk járó fiatalok minden bizonnyal szívesen fognak átlépni.

Erasmus+ logó
 
 
 
 
A közelmúlt néhány eseménye
 
A december végi, karácsonyhoz kapcsolódó kézműves-foglalkozásokon többek között remek mézeskalácsházak is születtek a foglalkozásra járó gyerekek közreműködésével. Ezek az alkotások - és alkotóik - ellátogattak a Bálnában rendezett Mézekalácsváros című kiállításra is. A keddenként tartott kézműves-foglalkozásainkon egyébként általában meggyőző alkotások születnek, melyek megtekinthetők a Facebook oldalunkon.

H52 a Mézeskalácsvárosban
December 19-én lezajlott az első Zsonglőrolimpia. A résztvevő gyerekek különböző számokban mutatták be a zsűrinek az elmúlt közel egy évben szerzett tudásukat, a legjobbak pedig jutalmakban is részesültek.

Zsonglőrolimpia
December 21-én a FESZGYI és a Horizont Szociális Alapítvány a "100 gyermek Karácsonya 2016" című közös akciójának keretében 21 rászoruló gyereket és családjaikat ajándékozta meg nálunk élelmiszerekkel és gyerekjátékokkal.

100 gyermek karácsonya ajándékosztás
 
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
Zsonglőr foglalkozás plakát A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett különböző délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat. A Ferencvárosi Önkormányzat jóvoltából hétfőnként 16:30-tól zsonglőrködni tanulhatnak a fiatalok, kedden 15 órától pedig kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából. Kéthetente szerdán a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont.

A 2016. januárjától indult csütörtök délutáni sportolási lehetőséghez a Ferencvárosi Művelődési Központ biztosítja a tornatermet. A sportfoglalkozásokba bárki szabadon bekapcsolódhat, ez ügyben Bázsa-Mosó Lászlót kell keresni.

Szintén csütörtökön, 17:30-tól a ferencvárosi Kék Ponttal közösen tartjuk a függőségi problémával küzdő szülők kamasz gyermekeinek szóló csoportot. A bekapcsolódni vágyó érdeklődők előzetes jelentkezés nélkül is csatlakozhatnak.

Kreatív szerda plakát Egyéb szolgáltatásaink:

Szerdán 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.)

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Tóth Csabával kell előzetesen egyeztetni.

Mint minden szolgáltatásuk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
H52 logó
 
 
Nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás