A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevele
Nem megfelelően jelenik meg az email? Nézzük az online verziót!
 
H52 Hírlevél
II. évfolyam 2. szám (2017. február 24.)
 
 
 
 
Kedves Olvasók!
 
A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér hírlevelének 9. számával jelentkezünk. A hírlevélben a programajánlóinkon kívül szokás szerint az Iroda elmúlt egy hónapjának történéseiről, aktualitásokról és terveinkről lesz szó.
 
 
 
 
Kreatív utazás a szimbólumok világába - Szimbólum csoport a H52-ben
 
2017. februárjában folytatódik a „Szimbólum csoport” a H52-ben. A foglalkozásokat havi két alkalommal, minden második szerda délután 16:00-18:00-ig tartjuk. A programot az Emberi Erőforrások Minisztérium Prevenciós Alapjának támogatása finanszírozza, ezért a résztvevők számára ingyenes. A foglalkozássorozat nem zárt csoportra szerveződik, bármelyik alkalommal be lehet kapcsolódni, ill. lehetséges alkalmanként részt venni. A szimbólumterápiás foglalkozás célja önismeret és személyiségfejlesztés az ősi szimbólumok saját élményű, kreatív megjelenítésével. Elsősorban 14-18 év közötti fiatalokat várunk, nem feltétel a kézügyesség.

A következő alkalom március 8-án lesz. Téma: a nőiség szimbóluma, a HOLD. Karkötő készítése ásvány gyöngyökből a holdciklus ritmusát idézve.

Szimbólumcsoport kép
A foglalkozások 2017. első félévi időpontjai és témái, valamint a program részletes leírása itt olvasható:
http://feszgyi.hu/25-hirek/204-kreativ-utazas-a-szimbolumok-vilagaba-szimbolum-csoport-a-h52-ben
 
 
 
 
RefoRom önkéntes nap
 
Január 28-án szombaton önkéntes napot tartottunk az Irodában. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat keretében működő RefoRom kollégiumi közösség, amely fővárosi felsőoktatási intézményekben tanuló elsősorban roma és/vagy hátrányos helyzetű hallgatókat támogat, egész napos programot szervezett a H52 irodába látogató fiatalok számára. A több órás programsorozatban lehetett kézművesedni, társasjátékozni, zenélni, illetve egy mini foci bajnokság is megrendezésre került a Ferencvárosi Művelődési Központ sporttermében. A nap végén az ETNOROM együttes szórakoztatta a jelenlévőket. A program a FESZGYI, a Nemzeti Tehetség Program és a RefoRom közreműködésével valósult meg.

RefoRom önkéntes nap a H52-ben
 
 
 
 
Idén is farsangoltunk
 
Február 14-én farsangi vetélkedőt és bált rendeztünk az irodába járó fiataloknak fánkkal, limonádéval és sok nevetéssel. A vetélkedőn 4 csapat mérkőzött meg játékos ügyességi és műveltségi feladatokban: volt fánkevő verseny, busó maszk készítés, kommunikációt és együttműködést erősítő vidám csoportjátékok.

Farsang a H52-ben
 
 
 
 
Erasmus+ tréning Isztambulban a mobilitásról
 
Tóth Csaba munkatársunk február elején egy többnapos képzésen vett részt Isztambulban. A török nemzeti iroda által szervezett képzésen több európai ország 23 résztvevője kaphatott ízelítőt az Erasmus+ által kínált pályázati lehetőségekről. Ezen lehetőségek célcsoportja kifejezetten a hátrányos helyzetű fiatalok, és főként az ifjúsági cserékre, európai önkéntes szolgálatokra fókuszál.

A képzés három napja alatt nem csak az szükséges információkat, elméleti tudást adták át a trénerek, gyakorlatias feladatokkal szimulálták a pályázás menetét, amely hatékony módszernek bizonyult, hogy a feladatok során felmerülő kérdésekkel az igazán sarkalatos tudnivalók kidomborodjanak. A program jó lehetőség volt jövőbeni partnerszervezetekkel való kapcsolatépítésre is. Terveink szerint a most szerzett tudást felhasználva hamarosan nemzetközi vizekre evezhetünk fiataljainkkal, és határokon átívelő ismeretségek köttethetnek.

Erasmus+ tréning
 
 
 
 
A European Play Work Association látogatása a H52-ben
 
FEGYIÖK logo Február 9-én az Iroda vendégül látta az E.P.A. nemzetközi ifjúsági szervezet delegációját. Az E.P.A. egy nemzetközi hálózat, amelynek a tagjai olyan civil szervezetek, amelyek főleg fiatalokkal, közösségi munkával és emberi jogokkal foglalkoznak, több mint 40 országból. A fő célja ennek a hálózatnak, hogy kapcsolatot teremtsen az ifjúsági szervezetek között. Ezt főleg ifjúsági cseretalálkozók és ifjúsági munkások találkozása segítségével próbálják elérni, amelyeken olyan környezetet teremtenek, hogy a különböző kultúrákból jövő fiatalok vagy fiatalokkal foglalkozó személyek szabadon tudjanak játszani egymással, megismerkedni és a kultúrák közötti megértésre jutni, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszere a diszkrimináció, rasszizmus és a xenofóbia elleni harcnak. A szakmai egyeztetés elsődleges célja az volt, hogy a H52 miként tudna becsatlakozni a nemzetközi ifjúsági szervezetek munkájába. Első lépésként az Iroda munkatársai május 24-30. között egy nemzetközi képzésen vehetnek részt, ahol elsősorban az alternatív pedagógiai módszerek elsajátítását ismerhetik meg.
 
 
 
 
Aktualitások a FEGYIÖK háza tájáról
 
FEGYIÖK logo A Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) a H52-ben tartja rendszeres üléseit. A megbeszélésen ezúttal a FEGYIÖK 2017. évi munkaterve volt terítéken. A munkaterv első jelentős pontjaként a már többéves hagyománynak örvendő Dzsembuli Sportest kerül megrendezésre, melynek a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium biztosít majd teret március 24-én (pénteken) 17 és 22 óra között. Az esemény kivitelezéséért a FEGYIÖK Benkő Csenge által vezetett Sport Bizottsága felel. A szervezési munkálatok már megkezdődtek, és az este folyamán kiemelkedő szerepet játszó sportágak is körvonalazódtak; kosárlabda-, röplabda- és ping-pong meccseken fogják összemérni erejüket Ferencváros iskolái.
 
 
 
 
Beszámoló a Ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2017-es első üléséről
 
Irodánk a Ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (kef9.hu) tagszervezeteként részt vett a fórum idei első ülésén. Az ülésről szóló teljes beszámoló a ferencvaros.hu-n olvasható.

"Megtartotta 2017. évi első összejövetelét a Ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, ezúttal a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) nemrégiben átadott új, Lenhossék utcai székhelyén. Az ülésen bemutatkozott a Józan Babák Klub is. (...)

A KEF vezetője, Rapi István ifjúsági és drogprevenciós referens röviden összefoglalta a 2016. évi eredményeket, felelevenítette a tavalyi ülések és az egyéb programok témáit, majd elmondta, 2017-ben – az előző esztendőkhöz képest – nagyobb pályázati források nyíltak meg a fórum számára."


KEF ülés
 
 
 
 
Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások
 
Zsonglőr foglalkozás plakát A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett különböző délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat. A Ferencvárosi Önkormányzat jóvoltából hétfőnként 16:30-tól zsonglőrködni tanulhatnak a fiatalok, kedden 15 órától pedig kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából. Kéthetente szerdán a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont.

A 2016. januárjától indult csütörtök délutáni sportolási lehetőséghez a Ferencvárosi Művelődési Központ biztosítja a tornatermet. A sportfoglalkozásokba bárki szabadon bekapcsolódhat, ez ügyben Bázsa-Mosó Lászlót kell keresni.

Szintén csütörtökön, 17:30-tól a ferencvárosi Kék Ponttal közösen tartjuk a függőségi problémával küzdő szülők kamasz gyermekeinek szóló csoportot. A bekapcsolódni vágyó érdeklődők előzetes jelentkezés nélkül is csatlakozhatnak.

Pénteken 14 órától filmes workshopon vehetnek részt a hozzánk betérők szakértő amatőr filmesek közreműködésével. 16 órától pedig az irodába rendszeresen bejáró fiatalok saját szervezésű zenés délutánja zárja a hetet.

Kreatív szerda plakát Egyéb szolgáltatásaink:

Szerdán 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. (Az elérhetőségeinket lásd a hírlevél végén.)

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Tóth Csabával kell előzetesen egyeztetni.

Mint minden szolgáltatásuk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.
 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
 
1096 Budapest Haller utca 52.
Nyitvatartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt egyéni és csoportfoglalkozások
E-mail: h52@feszgyi.hu
Telefon/fax: (061) 431-7475; mobil: +3620-247-7541
Facebook: facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Irodánk a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának (FESZGYI) alintézménye.
H52 logó
 
 
A jövőben nem szeretné megkapni hírlevelünket? Leiratkozás