A Ferencvárosi Önkormányzat egy OFA által támogatott pályázatnak köszönhetően 2000. szeptemberében azzal a céllal hozta létre az „Alul-járó” Ferencvárosi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodát az Ecseri úti aluljáróban, hogy a környéken lakó és közlekedő fiatalok számára információs és tanácsadási helyül szolgáljon. 2015-ben az Ifjúsági Iroda számára új helyszínt, ezzel új lehetőségeket nyitott meg. A hely megújult névvel, nagyobb térbe H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Térként folytatja az ifjúsági munkát a kerületben.

Az Iroda hiánypótló szereplő, hiszen a fiatalok számára nem áll rendelkezésre más olyan szolgáltató rendszer, amely ilyen komplex formában kínálna megoldást az iskolán, illetve munkahelyen kívüli, valamint az ott felmerülő, de nem megoldható problémákra, nem megválaszolható kérdésekre. Elsődleges cél, a segítségnyújtás az intézményt megkereső fiatalok számára a mindennapi életük során felmerülő problémák megoldásában, kérdéseik megválaszolásában, információs igényeik kielégítésében. Az Iroda szolgáltatásait az önkéntesség elve alapján veszik igénybe. A hely közvetlen légköre és a munkatársak szakmai felkészültsége lehetővé teszi, hogy a fiatalok bizalommal forduljanak az Irodához. Az információs és tanácsadó szolgáltatás valamennyi fiatal számára nyitott. Cél, hogy bármely fiatal bejöhessen, akármilyen problémával, bármilyen kéréssel vagy kérdéssel, s azonnal segítséget kapjon. A nyitvatartási idő is igazodik a tanuló és dolgozó fiatalok szabadidejéhez (hétfőtől péntekig 12:00 órától 18:00 óráig, csütörtökön zárt csoportfoglalkozások; hétfőn 9:00-12:00-ig Álláskereső Klub fiatal felnőtteknek).

A mindennapi munkát tekintve három alaptevékenység nevezhető meg: információnyújtás, tanácsadások és klubok, csoportfoglalkozások tartása. Néhány, a legkeresettebb információk közül: oktatással kapcsolatos információk (tanulás és továbbtanulás, iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatás), álláslehetőségek (diákmunkák, rész- és teljes munkaidős állások), közérdekű és szociális információk, valamint információk szabadidős tevékenységekről (kulturális információk, sport, szórakozás). A tanácsadások egyéni vagy csoportos formában történnek attól függően, hogy az érdeklődőknek milyen igényeik vannak, illetve melyik módszer a leghatékonyabb. Pszichológiai tanácsadás előzetes bejelentkezéssel, jelenleg heti egy alkalommal vehető igénybe. Életviteli tanácsadásra, foglalkoztatással, munkavállalással kapcsolatos tanácsadásra, és a szociális ügyintézéssel kapcsolatos tanácsadásra nem kell időpontot kérni, teljes nyitva tartási időben segítenek a munkatársak. Egyéb lehetőségek: ingyenes internethasználat (2 számítógépen), csocsó, pingpongasztal, társasjátékok, álláskeresést és pályaválasztást segítő könyvek, amelyek a munkatársak és a fiatalok számára egyaránt rendelkezésére állnak, és a lehetőségekhez mérten folyamatosan bővülnek. Minden szolgáltatás ingyenes!

A célok és alapelvek, melyek igazodnak az Európai Ifjúsági Információs Charta iránymutatásaihoz, az alapítás óta változatlanok, de a konkrét feladatok és tevékenységek a helyi „keresletet” és a fiatalok „megrendelését” igyekszenek kielégíteni. A rendszeres felülvizsgálat segíti a változó igényekhez igazítani a szolgáltatásokat. Az évek folyamán nyert tapasztalatok azt mutatják, hogy folyamatosan lehetőséget kell biztosítani az olyan kluboknak, csoportoknak, foglalkozásoknak, olyan előadók és szakemberek meghívásának, akik a fiatalokat aktuálisan leginkább érdeklő témákban (kábítószer-fogyasztás, bűnözés, párkapcsolati kérdések, szexualitás, konfliktuskezelés, agresszió, stb.) beszélgetéseket, vitaindító fórumokat, foglalkozásokat tartanak.

Elérhetőségeink:

H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér (korábban „Alul-járó” Ferencvárosi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda)
1096 Budapest Haller utca 50-52.
Nyitva tartás: H-P 12:00-18:00, Cs.: zárt csoportfoglalkozások
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 431-7475, +3620-452-5466
Facebook: https://www.facebook.com/haller52
Szakmai programfelelős: Bázsa-Mosó László

Délutáni rendszeres foglalkozásaink tizenéveseknek és egyéb szolgáltatások:

A H52 Ifjúság Iroda és Közösségi Térben az információnyújtás és tanácsadások mellett a különböző rendszeres délutáni foglalkozások is színesítik a mindennapokat. 

Hétfő: A legkisebbeknek délelőtt 10:00-12:00 között gyurmizó foglalkozást tartunk. Délután a fiatalok 14 órától kézműves alkotásba kapcsolódhatnak be a FESZGYI jóvoltából. 

Kedd: 16 órakor kezdődik a gyerekteam, majd 16:30-tól csajos klub

Szerda: 15:00-18:00 között vehetik igénybe a fiatalok az alkalmanként egy órás ingyenes pszichológiai tanácsadást. A pszichológushoz előzetes bejelentkezés szükséges. 16 órától kétheti váltásban a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) üléseinek adunk otthont, illetve Receptcsere klubon vehetnek részt az érdeklődők. 

Csütörtök: 16:00-18:00 óráig tart nálunk gitárórákat Baranyecz János, művésznevén Branyó. Az első órában a haladó gitárosokkal tanulnak, a második órában a kezdőké a terep. Az FMK-ban csütörtökön 15-17 óra között rendszeres sporfoglalkozásunkra járhatnak a mozogni vágyók, 16:00-18:00 között pedig lovasfoglalkozásra visszük a gyerekeket, ez utóbbi program regisztrációhoz kötött. 

Egyéb szolgáltatásaink: 

Különböző korrepetálásokat tartunk elsősorban az Iroda rendszeres látogatóinak, a Család- és Gyermekjóléti Központ ügyfeleinek, illetve a ferencvárosi diákoknak. Korrepetálás ügyében Bázsa-Mosó Lászlóval kell előzetesen egyeztetni. 

A különböző tanácsadások, tematikus foglalkozások, csoportok mellett az Iroda teljes nyitvatartási idejében internetezési lehetőség, pingpong- és csocsóasztal, társasjátékok állnak a fiatalok rendelkezésére. Alkalmanként moziba visszük a rendszeresen hozzánk járókat, illetve jó idő esetén a slackline-ba is belekóstolhatnak a parkban.

Az Eurodesk Hálózat tagjaiként információt nyújtunk az Erasmus+, Európai Szolidaritási Testület lehetőségeiről és egyéb nemzetközi programokról.
https://eurodesk.hu/
Mint minden szolgáltatásunk, a különböző klubok és foglalkozások is ingyenesek a résztvevők számára.