Az Országos Rendőr-főkapitányság egy veszélyes hatású új pszichoaktív anyag megjelenéséről számolt be. A szóban forgó szintetikus kannabinoid származékot több mint 50 lefoglalás során azonosították eddig Budapesten és az ország több megyéjében.
 
Az anyagot két hónapja azonosították először, azóta legkevesebb 11 haláleset köthető ennek a szernek a fogyasztásához. Az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, a halált megelőzően fáradékonyságra, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamról számoltak be. Az esetek feltárása jelenleg is folyamatban van.
 
Legtöbbször "varázsdohány" néven ismert, szintetikus hatóanyaggal átitatott dohánymintát, néhány esetben átitatott zöld gyógynövény-törmeléket, illetve barnás-narancssárgás színű, por formájú, közel tiszta hatóanyagot foglalt le a Rendőrség. Az eddigi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az új dizájner drog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a más hatóanyagot tartalmazó "herbál" illetve "varázsdohány" készítményektől, illetve ezek tiszta hatóanyagát tartalmazó poroktól.
 
A sajtóban megjelent "bika" megnevezés az anyag (4F-MDMB-BICA) kémiai nevére utal. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy az utcán jelenlévő szintetikus kannabinoid származékok (utcai nevek: herbál, varázsdohány, bió, biofű, ható) fogyasztása fokozott kockázatokkal jár.
 
Amennyiben az ilyen szert használóknál a fáradékonyság, szívtájéki fájdalom, légzési nehézség, vagy görcsös roham tünete észlelhető, kérjük haladéktalanul hívjanak mentőt!